Atlétika

2021.07.09. 09:15

Tóth Anna a korosztályos atlétikai Eb résztvevője lesz Észtországban

Tóth Anna a jövő héten a korosztályos Eb-n szerepel Észtországban.

Molnár István

Fotó: Ádám János

Tíz napig Észtország fővárosa, Tallinn az európai atlétika központja, ugyanis ott rendezik csütörtöktől vasárnapig az U23-as, július 15-től július 18-ig pedig az U20-as atlétikai Európa-bajnokságot. Ez utóbbin ott lesz a Miskolci Sportiskola versenyzője, Tóth Anna is, akit edzője, Tigyi József is elkísér a kontinensviadalra.

Ritmusban mást kíván

Az előző évet a pandémia teljesen meghatározta, emiatt ugyanis 2020-ban sok-sok verseny elmaradt.

– Tavaly tavasztól sorban maradtak el a versenyek, a hazai viadalok egy része is, aztán a világversenyeket vagy eltolták 2021-re, vagy eltörölték – kezdte Tóth Anna, aki 100 méter gáton lesz ott a baltikumi városban. – Én az ifjúsági Európa-bajnokságra utaztam volna Olaszországba, ez lett volna 2020 legfontosabb nemzetközi megméretése számomra, ám sajnos erre a koronavírus miatt nem került sor. Ehelyett azt beszéltük meg Tigyi Józsi bácsival, hogy gátmagasságot váltunk, és elkezdtünk edzeni a magasabb gátra, a 76 helyett a 84 centiméteresre, ami a junior- és a felnőttmagasság is egyben. Ez a plusz nyolc centiméter ritmusban kíván mást, illetve még bátrabbnak kell lenni. Azért voltak szép pillanataim itthon tavaly, ugyanis háromszor megdöntöttem a korosztályos országos csúcsot.

13,72-ot teljesített

– Anna most lett elsőéves junior, ebbe a korosztályba a 2002-ben és 2003-ban születettek tartoznak, fiatalabbként is kvalifikálta magát az idei két világversenyre. A tallinni mellett a másik nagy esemény az augusztus 17. és 22. között a kenyai Nairobiban sorra kerülő U20-as világbajnokság lesz, amelyet 2020-ból halasztottak el – csatlakozott a beszélgetésbe Tigyi József. – Nemrég mi rendeztük itt, a miskolci atlétikai centrumban a korosztályos országos bajnokságot, és a női 100 m gát döntőjében 13,72 másodpercet futott Anna, s ennek köszönheti azt, hogy részt vehet mindkét viadalon. Kenya, az oda való kiutazás ebben a pillanatban kicsit bizonytalan, kérdés, hogy az ország kiengedi-e a sportolókat Nai­robiba. Most úgy áll a dolog, hogy 90 százalékos az utazás, de majd kiderül. Azért a sportág nézi azt is, hogy 2023-ban Magyarországon lesz a felnőtt-világbajnokság, amelyen a lehető legbővebb csapatot kellene majd indítani, és amelyre előtte készülni kell.

Elsősorban fejben

Tóth Anna eddigi pályafutása második világversenyén vesz részt Észtországban azután, hogy két éve ott volt az ­EYOF-on Bakuban.

– Áprilisban jött egy hajlítósérülés, emiatt Anna könnyített edzéseket végzett – árulta el Tigyi József. – Próbáltuk rendbe hozni, kapott különböző kezeléseket, de elmondható, hogy szinte a semmiből futotta meg a 13,72-es egyéni csúcsát. Ha nincs ez a hátráltató tényező, akár 13,50 közelébe is kerülhetett volna... Egy Eb-re elsősorban fejben kell készülni. Azt már bebizonyította, hogy a technikája megvan, a bátorsága megvan. Ez egy egyéni sportág, hiába lehet valaki fizikai téren maximálisan felkészült, ha a gondolatai nincsenek rendben, akkor nem tudja azt hozni, mint ami egyébként benne van. Az európai ranglistán a 40. hely környékén áll az időeredményével, azonban pár százados különbségekről beszélünk. Az is nagy eredmény, hogy kijutott, világversenyre kvalifikálni a mi sportágunkban nem egyszerű. Az ő két tizedmásodperccel a megadott szinten belüli futása sprintszámban óriási dolog, masszív szintteljesítés. A cél az, hogy fusson az egyéni csúcsa közelében, inspirálódjon, kapjon pozitív impulzusokat a folytatásra, szerezzen rutint. A döntőbe 13,30 másodperc környéki időkkel lehet kerülni, ez kicsit messze van.

(A borítóképen: Tóth Annát nem nyomasztja eredménykényszer)


A verseny napjaiat

A magyar csapat hétfőn utazik el az Eb helyszínére, a viadalt várhatóan buborékban rendezik – vagyis a szálláson és a versenyhelyszínen kívül máshová nem lehet majd elmenni. Tóth Anna a 100 m gáton július 16-án, pénteken fut, 10.45-től bonyolítják le a selejtezőt, s aznap 16 órától az elődöntőket.

A finálé időpontja: július 17., 16.45.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!