Labdarúgó EB

2021.06.21. 18:23

Münchenben nyerni szeretne a magyar válogatott

Már Németország ellen készül a franciákat meglepő magyar labdarúgó-válogatott Telkiben.

Tóth Zoltán

Budapest 20210619 Labdarúgás EURO 2020 EB Magyarország Franciaország mérkõzés Foto Nemzeti Sport - Balogh László A képen: Kleinheisler László , Fiola Attila öröm

Fotó: MW

A szombati világszenzációt követően – mármint hogy válogatottunk 1–1-es döntetlenre végzett a regnáló világbajnok ellen – a mieink már a szerda esti, Münchenben 21 órakor kezdődő Németország elleni mérkőzésre hangolnak. Amelyen akár olyan eredmény is születhet, hogy Magyarország együttese – az öt évvel ezelőtti Eb után – ismét bekerülhet az egyenes kieséses folytatásba. Erről is szó volt azon a vasárnap délutáni, Telkiben rendezett sajtótájékoztatón, amelyen a zsurnaliszták a nemzet góllövőjét, a Fityó becenévre hallgató Fiola Attilát és a csapat fiatal játékosát – aki „berúgta az ajtót” Marco Rossinál –, Schäfer Andrást kérdezhették.

Mi sem természetesebb, a kérdések zöme a tegnapi nap hőséhez érkezett, aki – akárcsak a franciák elleni meccsen – itt is állta a sarat.

Örömteli virrasztás

– Most is szörnyen aludtam, de ez örömteli virrasztás volt. Már vagy háromszáz alkalommal visszanéztem a gól előtti történéseket és magát a góllövést. Mi tagadás, tetszett, amit láttam! Edzéseken gyakoroltuk az ilyen szituációt, de más ezt világsztárok ellen végrehajtani. Nagyon boldog és büszke vagyok, hogy sikerült a jó befejezés, és gólommal ilyen boldogságot okozhattam az értünk szorító több millió magyarnak. A gólöröm? Először a kapu mögé akartam futni, de megláttam, ott a francia drukkerek táboroznak, mégsem illik előttük örömtáncot lejteni. Ezért rohantam ki a pályáról, átugorva a szalagot. Azt hittem, a stadion hangulatfelelőse a telefonjával babrál – mint kiderült, a kiesett fülesét kereste –, és talán nem is látta a gólt. Ezért csaptam az asztalra, azt kiabálva: Hé, tessék felébredni, gólt lőttünk! Biztos, megijesztettem Szalay Editet, akitől már bocsánatot kértem videóüzenetben – mondta Fiola Attila.

A Mol Fehérvár játékosa arról is beszélt, hogy a góllal valamit visszakapott az élettől, a sorstól. Mint ismert, öt éve az Eb első mérkőzésén, Ausztria ellen megsérült, le kellett cserélni, és már nem is tudott pályára lépni akkor.

– A legjobb korban voltam abban az időben, és jól is ment a játék. Nagy lehetőségeim lehettek volna bizonyára külföldön is. Sajnos, ez akkor nem sikerült, három éven keresztül egészségügyi problémák hátráltattak. De kemény fából faragtak, és bár a visszavonulásra is gondoltam, most mégis itt vagyok ebben a remek közösségben – mondta Fiola Attila, aki arra a megjegyezésre, hogy a szombati góljával beírta magát a magyar foci történetének legszebb lapjaira is, így reagált: – Tudom, a Vidi játékosaként valamiért nem szeretnek, bárhová utazunk, mindig megtalálnak a drukkerek. Nem foglalkozom ezzel, miként a rólam szóló kommentárokkal sem. Teszem a dolgom, mert öt éve is ugyanez a játékos voltam, mint most.

A L’ Équipe címlapján

– Sajnálatos, hogy Kalmár Zsolt és Szoboszlai Dominik kiesése, majd a megsérülő Gazdag Dániel távozása miatt kerülhetett előtérbe a játékom. Nagyon nem örülök annak, hogy az ő balszerencséjük árán lettem én a szerencsés kiválasztott. De ha már így alakult, élni akartam a szövetségi kapitány bizalmával, és úgy tűnik, ez sikerült – mondta a fiatal középpályás, Schäfer András, aki az Észak-Magyarország kérdésére – miszerint: milyen érzés a patinás francia sportlap, a L’ Équipe címlapján Pogbával együtt szerepelni – mosolyogva jegyezte meg: – Nem a legszebb pillanata volt ez a mérkőzésnek, hiszen éppen felrúgtam, de ilyen neves újság címlapján szerepelni ilyen helyzetben is nagy öröm és megtiszteltetés.

Azt is megkérdeztük: gyarapodott-e valamelyik világsztár mezével?

– Nem tagadom, nekem is – mint többeknek a csapatból – Kylian Mbappé mezére fájt a fogam, de morcos volt, nem adta. Így a családnak meg kell elégednie két Schäfer-mezzel – válaszolta a labdarúgó.

E kérdést Fiola Attila is megkapta, aki kijelentette: nem akart senkivel cserélni, mert a gólvágó meze – az egész csapattal aláíratva – főfalra kerül majd otthonában.

Mi várható?

Végül arról kérdeztük mindkettejüket: mi várható a szerdai, németek elleni találkozón, amely akár sorsdöntő is lehet?

– Ha itthon játszanánk, csodálatos szurkolóink előtt, biztos lennék a sikerünkben. Abban reménykedünk, sok magyar tud eljönni drukkolni nekünk Münchenbe is. Nyerni akarunk, még akkor is, ha nem mi vagyunk az esélyesek. Amit szombaton átéltünk a Puskás Arénában, olyan lelki és mentális pluszt adott valamennyiünknek, hogy minden erőnkkel és tudásunkkal a lehető legjobb eredményért fogunk harcolni. Tovább akarunk jutni – mondta Fiola Attila, amihez Schäfer András annyit tett hozzá: maximálisan egyetértek a csapattársammal.

(A borítóképen: Kleinheisler László és Fiola Attila)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!