Labdarúgó Európa-bajnokság

2021.06.11. 13:00

Kezdődik a foci-Eb a mezőkövesdi Cseri Tamással

Pénteken indul útjára a labda a járvány miatt elhalasztott labdarúgó-­Európa-bajnokságon.

Tóth Zoltán

(From L) Hungary's forward Roland Sallai, San Marino's midfielder Lorenzo Lunadei and Hungary's midfielder Tamas Cseri go for the ball during the FIFA World Cup Qatar 2022 Group I qualification football match between San Marino and Hungary on March 28, 2021 at the Seravalle stadium in San Marino. (Photo by Andreas SOLARO / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Magyarország válogatottja az F csoportban rendkívül nehéz ellenfelekkel szemben – a címvédő Portugália és a világbajnok Franciaország ellen itthon, a budapesti Puskás Arénában, míg a mindig aranyesélyes Németország ellen Münchenben – lép majd pályára. A magyar együttes szűkített, 26 fős keretében helyet kapott a Mezőkövesd Zsóry FC középpályása, csapatkapitánya, a 33 esztendős Cseri Tamás is. Vele beszélgettünk.

Az első szerelem

Elöljáróban azt kérdeztük, hogy a fiatal Cseri Tamás iskolásként más sportágakban is próbálkozott, avagy mindjárt a labdarúgásnál kötött-e ki. A sárga-kékek fazonszabásza elmondta: az iskolai bajnokságokon több sportág is szóba került, de a kezdetektől a labdarúgás játszotta a főszerepet.

– Már akkor sem bántam ügyetlenül a bőrgolyóval, így azután hamar felfigyeltek rám, és a Győri ETO utánpótlásához igazoltak le. Hogy miért éppen középpályás lettem? – tette fel mintegy magának a kérdést, amire rögvest válaszolt is. – Nem voltam, nem vagyok egy tipikus védő- vagy csatáralkat, viszont már a kezdetektől jól láttam a pályán, sokak szerint remekül osztogattam, hoztam helyzetbe csapattársaimat. Így ragadtam meg a pálya közepén, ahol több csapatban is kipróbáltam magam, míg végül Kisvárdáról igazoltam Mezőkövesdre.

Hogy miért éppen Matyóföld fővárosát választotta? Ezen kérdésre elárulta: marasztalták ugyan Kisvárdán, ám úgy látta, a fejlődése érdekében váltania kell. És mert a kövesdiek kitartóan harcoltak érte, a sárga-kékeket választotta. Jól tette, gyorsan sikerült beilleszkednie a csapatba, rövidesen vezéregyéniséggé nőtte ki magát a pályán, gólokat lőtt, illetve rengeteg gólpasszt adott. Jelentős szerepe volt abban, hogy a fürdőváros csapata a mostanit megelőző bajnokságban remekelt, emellett bejutott a Magyar Kupa döntőjébe is. Játékával kivívta, hogy a legjobb középpályás és egyben az év játékosa lett. Szűkebb pátriája is elismerte azt, amit a Mezőkövesd Zsóry FC csapatáért tett, a város képviselő-testülete Mezőkövesd díszpolgárává választotta.

Remek családi háttér

– Lehet-e csoda, hogy jól érzem magam ebben a közegben… Mezőkövesden imádják a focit, szeretik a játékosokat – mondta Cseri Tamás. – Bár Egerben van az otthonunk, onnan járok át az edzésekre, mérkőzésekre, nagyon megszerettem ezt a miliőt. Baráti a viszony a csapaton belül, nagyon jól értjük egymást a pályán és azon kívül is. A család is szeret itt élni, mind a feleségem, mind a két lányom – a harmadikat most várjuk – megkedvelte Matyóföldet. Így azután remek hátteret biztosítanak ahhoz, hogy nekem csak és elsősorban a játékkal kelljen foglalkoznom. Nem véletlen, hogy nem vágyom el innen. Az is igaz persze, hogy nem vagyok egy vándortípus.

Amikor arra terelődött a szó, hogy milyen csapata lesz ebben a bajnoki évadban Mezőkövesdnek, Cseri Tamás ezt vetítette előre:

– A szakvezetés a távozók helyére biztosan olyan játékosokat igazol, akikkel ismét jó gárdánk lesz, és a középmezőnyben tudunk majd végezni. Mert szeretnénk sok örömöt szerezni a kövesdi drukkereknek, akik állíthatom, tizenkettedik játékosként vannak velünk a mérkőzéseken.

Nem kér pihenőt

Szóba hoztuk: június 7-én elkezdődött Mezőkövesden is a felkészülés az új bajnoki idényre, Cseri Tamás nélkül. A középpályás mindjárt rávágta:

– Remélem, még sokáig ott leszek a hiányzók között! Ez ugyanis azt jelentené, hogy a válogatottal tovább­jutottunk a csoportkörből, és várnak még ránk feladatok. De szép is lenne! Persze, ez rajtunk múlik, de biztos lehet benne mindenki, akik a keretben vagyunk, valamennyien mindent megteszünk ezért.

Közbevetettük, hogy az Európa-bajnokság után jár-e majd egy kis extra pihenő. Még szinte el sem hangzott a kérdés, máris tiltakozott:

– Nem szeretnék ilyet! Főként azért, mert nem jó kiesni a ritmusból. Ezt megtapasztaltam a bajnokság után is. Volt kilenc nap pihenőnk, nem vitás, hogy fel is töltődtem családi körben. Ám kicsit nehezen ment a visszazökkenés. Ezért is gondolom így. Az más kérdés, hogy szakvezetőnk, Pintér Attila esetleg könnyít azzal, hogy egy-egy délelőtti edzés helyett a konditerembe ve­zényel, de ez még a jövő zenéje.

Felvetődött az a kérdés is, hogy meddig lehet még Cseri Tamás a Mezőkövesd fazonszabásza. A válasz az alábbi volt:

– Még pár évig szeretnék ebben a szerepkörben játszani. Biztosan van még két-három jó év bennem, az is lehet, hogy több is. Egy biztos: ha már úgy érzem, nem vagyok hasznára a csapatnak, azonnal abbahagyom. De remélem, erre évek múlva kerül majd sor, itt Mezőkövesden.

Mindent a címeres mezért

A válogatottnál folytatódik a borsodi kötődésű labdarúgók Európa-bajnoki menetelése. Öt esztendeje Franciaországban két, a Diósgyőri VTK-hoz köthető játékos – Elek Ákos és Kádár Tamás – képviselte megyénket. Az idén háromra növekedett a Mezőkövesdet megjárt labdarúgók száma – Cseri Tamás, Sigér Dávid és Szalai Attila révén –, akik a szűkebb keretben kaptak helyet. Milyen érzés egy ilyen ötösfogat tagjának lenni? – vetettük fel.

– Úgy gondolom, megtiszteltetés egy ilyen társaságban lenni. Ha lehetőségem lesz rá, igyekszem majd a legjobban képviselni a megyét, hazánkat.

Fotó: AFP

Adódott a következő kérdés: mennyire volt izgatott a múlt hét keddjén, a keretszűkítéskor? Már csak azért is, mert a szurkolók szavazata alapján nem került volna be a szűkített keretbe Cseri Tamás. Hogyan fogadta ezt a hírt, és mit kíván tenni, hogy bizonyítsa: jól döntött Marco Rossi a beválogatásával?

– Nem ismertem a szurkolóknak ezen véleményét. Örülök, hogy bekerültem a szűkített keretbe, és várom a lehetőséget, hogy mind a szurkolóknak, mind a szövetségi kapitánynak bizonyítsam: jól döntöttek.

Közismert, hogy a kövesdi középpályás nem az a tipikus „futó” alkat. Cseri Tamás azonban úgy gondolja, mind az edzéseken, mind azokon a mérkőzéseken, amelyeken esetleg lehetőséget kap majd, mindent kiad magából, hogy éreztesse, szükség van a játékára. Irányító szerepkörben jól lát a pályán, és igyekszik olyan passzokkal segíteni társait, amikkel ők helyzetbe kerülhetnek.

Neves ellenfelek

Közismert, milyen világsztárokkal tűzdelt csapatokkal került egy csoportba Magyarország válogatottja. Fizikálisan fel tudja majd venni a versenyt e három Eb-ellenfél világszínvonalat képviselő játékosaival? – ez volt az újabb kérdés.

– Minden mérkőzésre külön kell készülnünk. Nem tudok erre előzetesen pontos választ adni, de ha lehetőségem lesz, biztosan felkészülten fogok pályára lépni, akárki ellen.

Az Európa-bajnoki keretben lévő játékosok egy részét az is „doppingolja”, hogy jó teljesítményük esetén felfigyelhetnek rájuk neves klubok, együttesek. Hogy Cseri Tamás vállalna még – ha úgy adódna – légióséletet?

– Nyilvánvalóan mindenki gondol ilyenre. Én úgy vagyok vele, ez a sorsomban meg van írva. Ha megadatik egy ilyen lehetőség, állok elébe – jelentette ki a kövesdi labdarúgó.

Az Eb F csoportjának programja

Június 15. (kedd) 18.00, Budapest: Magyarország – Portugália

Június 15. (kedd) 21.00, München: Franciaország – Németország

Június 19. (szombat) 15.00, Budapest: Magyarország – Franciaország

Június 19. (szombat) 18.00, München: Portugália – Németország

Június 23. (szerda) 21.00, Budapest: Portugália – Franciaország

Június 23. (szerda) 21.00, München: Németország – Magyarország

(A borítóképen Cseri Tamás a jobb szélen, pirosban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!