Kajak-kenu

2021.05.09. 14:00

Olimpiai kvótáért lapátolhat Bodonyi András

A válogató megnyerése után egy héttel, már az olimpiai kvótáért lapátolhat Bodonyi András.

Berecz Csaba

Szolnok 20170901 Kajak-kenu 2017 Országos bajnokság OB Bodonyi András Dávid Fotó: Tumbász Hédi Nemzeti Sport

Forrás: MW

Fotó: Tumbász Hédi

Bodonyi András, a DVTK sportolója nyerte a szerdán Szegeden, a Matyéren megrendezett I. Olimpiai válogató, pótkvalifikációs válogató, női kajak tájékoztató és parakenu válogató versenyen a férfi kenu egyes 1000 méteres számát, 4:25,275 perces időeredménnyel. Ennek köszönhetően a jövő héten szerdán és csütörtökön ugyanezen a helyszínen sorra kerülő Európai olimpiai pótkvalifikációs versenyen ő képviselheti a magyar színeket, és küzdhet az olimpiai kvótát jelentő helyért, ami a győztest illeti.

Maradva még a diósgyőri sportoló szerdai sikerénél – ahogy Bodonyi András fogalmazott – kacifántos felkészülést követően szerezte meg a győzelmet.

– A felkészülés tervezése során a fő kérdés az volt, hogyan lehet május elejére jó formát időzíteni. A cél az volt, hogy a lehető leghamarabb vízre kerüljek, szerencsére, ezt a februári időjárás engedte, és bár szokatlan volt, de az utolsó téli hónap 8. napján hajóba szálltam, és síkvízen folytattam a munkát, nulla fok körüli hőmérséklet közepette, neoprén ruhában. Ezzel tudtam nyerni pár napot, hiszen február végén az időjárás kegyes volt, sok áprilisi napnál jobb körülmények között edzhettem. Ahhoz, hogy jó formára legyen esély, sok kilométert kell lapátolni, próbáltunk minél többet menni, de ebben jött egy-egy fék, ugyanis három héttel ezelőtt tüszős mandulagyulladás miatt másfél hétre le kellett állnom – mondta Bodonyi András, akinek a felkészülése során még azzal is meg kellett küzdeni, hogy edzőt váltott, és ebből eredően egy új helyszínen, egy új közösségben kellett folytatnia a munkát. – Korábban Bethlenfalvi Istvánnal dolgoztunk együtt, de miután ő eljött Tiszaújvárosból, mert a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia Alapítványnál vállalt munkát, váltanom kellett, így kerültem Dunavarsányba, ahol Németh Szabolcs és Bánszky Imre edzőkkel dolgozom együtt, az idei vízre szállástól kezdve. Egy ilyen váltás mentálisan nagyon komoly terhelés, alkalmazkodni kell rengeteg új dologhoz, az új közösséghez, úgy, hogy közben ne veszítsem el a fókuszt a lényegről, arról, hogy az edzéseken a saját céljaim megvalósítására törekedjek. A mostani válogató előtt voltam egy sevillai edzőtáborban is, ami nem igazán sikerült jól, és mindent egybe véve az, hogy a válogatót megnyertem, pozitívum.

Az időeredményről

Arra a kérdésünkre, hogy mennyire elégedett a versenyen nyújtott teljesítményével, időeredményével ezt felelte Bodonyi András:

– Erős szembeszél volt, ez sokaknak problémát jelentett, már az előfutamokban borult a papírforma, a 24 fős mezőnyből nem mindenki tudott a hatos döntőbe kerülni azok közül, akiket előzetesen oda vártak. Azt nem mondanám, hogy csúcsformában versenyeztem, a már említett, hányatott felkészülés miatt, de a május eleji forma, az ilyen. Azon voltam, hogy próbáljam kihozni magamból a maximumot, egy olyan pályafelépítéssel, amelynek az első 500 méterén visszafogtam magam, és csak a második 500-on mentem maximumot. Ha a teljes pályán ez utóbbira törekedtem volna, valószínűleg begörcsölök, vagy belehalok a versenybe. Az időeredménnyel nem vagyok maximálisan elégedett, 4:20-on belülire mondtam volna azt, hogy rendben van.

A DVTK kenusa tegnap pihent, ma viszont újra hajóba száll, ugyanis a jövő héten szerdán Szegeden már az Európai olimpiai pótkvalifikációs verseny előfutamait rendezik meg. Ahonnan szeretne tovább lépni a május 13-i, csütörtöki döntőbe, hogy az olimpiai indulási jogot érő első helyért küzdhessen.

– Az idő rövid, a mezőnyről egyelőre keveset lehet tudni, az viszont nem kérdés, hogy arra kell törekedjek, hogy a jövő héten a maximumot hozzam ki magamból – mondta Bodonyi András.


A többi megyei

A szerdán és csütörtökön megrendezett I. Olimpiai válogató, pótkvalifikációs válogató, női kajak tájékoztató és parakenu válogató versenyen több megyei versenyző is rajthoz állt. A Tiszaújvárosi KKSE sportolója, Bragato Giada a felnőtt kenu1 200 méter döntőjében a 4. helyen végzett, felnőtt kenu 2 500 méteren pedig – Kisbán Zsófiával (Lágymányosi SV) – a 3. helyen zárt. Orosz Adrienn a DVTK versenyzője felnőtt kajak 1 500 méteren nem jutott a fináléba az előfutamából, viszont felnőtt kajak 1 200 méteren a döntőben az 5. helyen ért célba. Posta Réka, a Miskolc SC sportolója felnőtt kajak 2 500 méteren indulva a döntőben – Gábor Nettával (MTK) egy egységben – a 4. helyet szerezte meg, felnőtt kajak1 500 méteren viszont nem sikerült a fináléba lapátolnia magát.

(A borítóképen: Bodonyi András a jövő héten az olimpiai kvótáért szállhat vízre)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!