Kosárlabda

2021.05.05. 09:45

A kadettel kezdődtek a kosárlabdadöntők

A leány utánpótlás országos bajnokságok közül elsőként az U16-os korosztály finálézik.

Berecz Csaba

Forrás: dvtk.eu

. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége ebben az évadban, a korábbi időszaktól eltérően, az utánpótlás-bajnokságok döntői közül ezúttal elsőként nem a legnagyobbak, vagyis a junior (U18) fináléját rendezi meg, hanem a kadetokét. Az U18-asok döntője az érettségik miatt az elmúlt esztendőkben már márciusban sorra került (tavaly a pandémia miatt egyetlen döntőt sem rendeztek meg), az idén viszont május 19–23-a között játszanak az érmekért az utánpótlás-korosztály legidősebb csapatai.

Az MKOSZ-nek a múlt hónapban született döntése értelmében, a két legfiatalabb korcsoportnál, az U12-ben és az U11-ben nem lesz országos dzsembori 16-16 együttes részvételével. Ugyanis a háromnapos programot – amelyek során az elmúlt években nem sportszervezetek csapatai küzdöttek egymás ellen, hanem a döntőre érkezett fiatalok öszszekeverve, több csapat tagjaiból álló alakulatokat hoztak létre – nem tartják meg, a koronavírus-veszély miatt.

Új lebonyolítás

Utóbbi okán a további három korosztály (U18, U16, U14) döntőjének a lebonyolítása is változott az előző évekhez képest. Nem eresztik rá egy helyszínre, négy napra a csapatokat, az A és B döntőkben (mindhárom korosztályban az A és B döntőkben is nyolc-nyolc együttes küzd a helyezésekért, előbbiben az 1–8. helyekért, utóbbiban az országos rangsor 9–16. helyéért), hanem három napon, kuparendszerben küzdenek a csapatok, úgy, hogy a játéknapokat egynapos szünet követi. Az első napi győztesek egy nap pihenő után a fináléba kerülésért csapnak össze (a vesztesek is folytatják a szereplést, a keresztjátékkal), újabb egy nap szünetet követően pedig a helyosztókat rendezik meg. Ennek köszönhetően minden döntős résztvevő három-három mérkőzést játszik, az ötnaposra nyújtott, budapesti központú, utazásokkal telített, az ott alvást jellemzően mellőző finálék során.


Két megyei

Az idei országos bajnokságok döntőinek sora tegnap, a kadet B finálé négy meccsével kezdődött el, ma pedig a korosztály legjobb nyolc csapata, az A jelű döntőben lép pályára. Mindkét mezőnyben szerepel egy-egy megyei gárda, a DVTK Akadémia A csapata az A döntőben, ma 18.30-tól a soproni Darazsak Sportakadémia együttesével csap össze. A DVTK Akadémia B pedig a B döntőben tegnap a Nyíregyházi Kosársuli gárdájával meccselt, akiket 71–57-re legyőztek, és így a diósgyőriek holnap, 16.00-tól a NKA Pécs U15 csapata ellen folytatják szereplésüket, a tét pedig a B döntőbe kerülés lesz.

(A borítóképen: A DVTK Akadémia A kadetcsapata)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!