röplabda

2021.04.06. 13:00

Mostantól a tét a kiesés elkerülése

Kedden az MTK ellen kezdi a 7. helyért zajló csatát a DVTK női röplabdacsapata.

Molnár István

20201122 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország DVTK - MTK Budapest női extraliga röplabda mérkőzés. képen: KISS EMESE #4

Forrás: ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

A végjáték következik a női röplabda Extraligában szereplő csapatok számára, megyénk képviselője, a DVTK ebben a szakaszban a 7. helyért lép pályára. Toma Sándor, a piros-fehérek szakmai igazgatója az előző, Újpest elleni párharcot ekképpen értékelte:

– A második mérkőzésen, Miskolcon egy magas színvonalú, jó meccset tudtunk játszani ellenük – hangsúlyozta. – Az ÚTE otthon kihasználta a hazai pálya előnyét, ott megilletődöttek voltunk. Az első, fővárosi találkozón a nyitásfogadásunk nem volt olyan, hogy érdemben ki tudjunk bontakozni, a harmadik – szintén budapesti – összecsapáson voltak pozitív periódusok, de a lila-fehérek határozottan hozták a kötelező feladatot. Az 5. helyük egy eléggé bebetonozott pozíciójuk nekik ebben a bajnokságban, korábban hoztak elég nagy bravúrokat, például a Vasassal, valamint a Magyar Kupában a Kaposvárral és a Nyíregyházával szemben, 2:0-ról kaptak ki 3:2-re. Ennek fényében nagy dolog, hogy elmondhatjuk: Miskolcon egy játszmát képesek voltunk nyerni, két szettben pedig csak minimális különbséggel kaptunk ki. Azt is látjuk, hogy ezt a teljesítményt nem mindig tudjuk megismételni, abban még egy picit le vagyunk maradva az élcsapatoktól, hogy egy sorozatterhelés során, háromnaponta ugyanúgy kiegyensúlyozottan játsszunk. De: sokat fejlődtek a játékosok ebben az évadban, illetve nem szabad figyelmen kívül hagyni azon tényt, hogy a két legponterősebb röplabdázónk, Mojca és Kovács E. sérülés miatt kiesett. Ha ezek az események nincsenek, rotálni is jobban tudtuk volna a lányokat az adott meccsen belül is.

A szakvezető hozzáfűzte:

– A folytatásban is az lesz a nehéz, hogy az alapszakaszban elért helyezésünkből fakadóan minimum két alkalommal ismét házon kívül fogunk pályára lépni. Ilyen értelemben tehát az MTK-nál van egy picit az előny. Azonban mindent megpróbálunk megtenni azért, hogy az év elején megfogalmazott célt, a bennmaradást elérjük. Ezt a 7. hely jelentené, ugyanis a 8. a kiírás szerint kiesik.

Hasonlóan gyorsat

Meglepte-e az, hogy végül nem a Szent Benedek RA, hanem az MTK (mely gárdák az előző körben egymás ellen harcoltak) vár rájuk a 7. helyért zajló csatában? – vetettük fel ezt is a szakmai igazgatónak.

– Nem volt rossz csapat a Füred előtte sem, nyolc légióssal dolgoznak, ami mutatja, hogy elég komoly anyagi forrásokat fektettek be – fogalmazott Toma Sándor. – Az eredmények nem ezt tükrözték, a céljuk az, hogy rövid időn belül a legjobb négyben legyenek. Az MTK hasonlóan gyors játékot játszik, mint az Újpest, ezért örültem annak, hogy az ellenük lezajlott mérkőzéssorozat nagyon jó volt az erre a csatára való felkészülésre. Nagyon kell figyelni például Szerencsés-Miklai Zsanettre, Vezsenyi Adriennre, illetve a két centerre, Papp Orsolyára és Kilyénfalvi Zsófiára, akik be is kerültek a válogatottba. Nagyon dinamikusak, így az első perctől tartanunk kell a ritmust, különben nagyon nehéz dolgunk lesz. A Füred ellen elvesztették az első mérkőzést hazai környezetben, s emiatt a második összecsapásra teljesen összezuhantak, volt 6:25-ös szettjük is, ami azért a röplabdában ritka. Oda kell még természetesen figyelni a sáncokra és a nyitásokra, mert csak akkor tudjuk kiszedni az említett ponterős centereket. A lányok nagyon jó csapategységet alkotnak, szerintem ez is számít majd.


Nem lesz feljutó?

A sportágban keringő pletykák szerint a második vonalból nem nagyon akarnak csapatok osztályt lépni. A MÁV Előre szeretne ugyan, de az NB I. 1–3. helyezettjének csatájában csak a harmadik helyen végzett a Gödöllő és a TFSE mögött. „A vezetőink figyelik a helyzetet, a szándékokat. Azt is látni kell, hogy az Extraligához való játékhoz nemcsak játékosok kellenek, hanem egyéb feltételek is, amiket nehéz vállalni. Nagyon sok csapat emiatt nincs kedvező helyzetben, értem ezalatt, hogy olyan teremben rendezzék például a meccseiket, amely valamennyi előírásnak megfelel. Vannak tehát ilyen-olyan hírek, de szeretném, ha ezek a bajnokság végéig nem altatnának el senkit sem” – tette hozzá Toma Sándor

(A borítóképen: A DVTK két legjobb játékosa nélkül vívja a párharcot)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!