Triatlon

2021.04.02. 08:30

Lehmann és a tokiói váltótagság

Három kontinensen, öt versenyen lehet olimpiai kvalifikációs pontokat gyűjteni, június 21-ig.

Szűcs István

Lengyeltóti 20200722 Triatlon válogató verseny Fotó: Nemzeti Sport - Dömötör Csaba A képen: Lehmann Csongor Faldum Gábor

Forrás: MW

Fotó: Dömötör Csaba

A nemzetközi triatlonszövetség, a World Triathlon május 1-től újra megnyitja a tokiói olimpiai kvalifikációs ranglistáját. A sportolóknak – köztük a tiszaújvárosi Lehmann Csongornak is – június 21-ig három kontinensen, öszszesen öt versenyen lesz lehetőségük pontokat gyűjteni.

Az eredeti tervek szerint 2020. május 11-ig az összes olimpiai kvóta – 55-55 férfi és női – gazdára talált volna. Azonban a Covid–19-járvány miatt az olimpiai kvalifikációs rangsort 2020 tavaszán „befagyasztották”. A magyarok közül jelenleg Bicsák Bence, Tóth Tamás, Bragmayer Zsanett és Kovács Zsófia áll kvótát érő helyen.

– A kvalifikációs versenyek ismeretében, melyek közül két világbajnoki szériafutam és három világkupa lesz, nagyon gyorsan meg kell határoznunk, hogy a mieink – a jelenlegi négy kvótás helyen álló és a még világranglistapontokra vadászók egyaránt – hol, milyen megoszlásban próbáljanak felkerülni a rajtlistára – tudtuk meg Lehmann Tibortól, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai alelnökétől, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzőjétől. – Az olimpiai kvalifikációs rangsorban a 9. pozíciót elfoglaló, biztos olimpiai indulónak számító Bicsák Bence gyakorlatilag bármelyik erőpróbán ott lehet a rajtnál, míg a többiek a beérkezett nevezések, illetve az aktuális világranglista alapján kaphatnak lehetőséget az indulásra. Fontos lenne, hogy négy kvótát harcoljanak ki a mieink. Bragmayer Zsanett és Kovács Zsófia jó helyen áll a listán, Tóth Tamásnál viszont kicsit rezeg a léc. A négy kvóta esetében lehetőség nyílik arra, hogy a Tokióban debütáló új versenyszámban, a vegyes váltóban (2-2 női és férfisportoló) is szurkolhassunk a mieinkért. A magyar kvalifikációs szabályt szövetségünk Technikai Bizottságának sürgősen meg kell alkotnia, ami párhuzamos a hazai kvalifikációs viadal kijelölésével. Ezen a versenyen lesz lehetősége az egyéniben kedvezőtlen pozícióban álló sportolóknak, így Lehmann Csongornak is arra, hogy bekerüljön a magyar vegyes váltóba. Az már biztosnak tekinthető, hogy amennyiben Lehmann Csongor, vagy bármelyik másik „várólistás” magyar férfi triatlonos rajthoz tud állni a két világbajnoki szériafutam egyikén, és ott az 1–8. helyen érkezik célba, akkor övé lehet a második férfi egyéni kvóta, és meglehet a vegyesváltó-indulás is. A magyar csapat ötkarikás indulásához egyébként még az is szükséges, hogy a május 22–23-án Lisszabonban megrendezendő, a még kvótával nem rendelkező nemzeteket felvonultató vegyes váltó olimpiai kvalifikációs versenyen sikerrel – az első három között végezve – vegyük az akadályt.

Erős a tiszaújvárosi érintettség

Tiszaújvárosi érintettségben nem lesz hiány a tokiói ötkarikás játékok, valamint az addigi történések kapcsán. Márkus Gergely, a World Triathlon (2020 novemberétől ez a neve sportág világszervezetének) sportigazgatója, valamennyi Tisza-parti világkupa és nemzetközi erőpróba versenyigazgatója beosztásából adódóan lesz ott Japánban. Dr. Varga Bélát, valamennyi eddigi tiszaújvárosi világkupa és nemzetközi verseny vezetőbíróját, a World Triathlon Technikai Bizottságának tagját a napokban nevezték ki a tokiói olimpia triatlonversenyeinek zsűrijébe. Nagy Alpár, a World Triathlon világkupa projektmenedzsere a kvalifikációs sorozatban szereplő futamokon keresztül, illetve a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) Technikai Bizottságának vezetőjeként közvetlenül is érintett. A magyar kvalifikációs szabály megalkotásában Török Dánielre, a tiszaújvárosiak egykori sokszoros válogatott versenyzőjének, az MTSZ elnökségi tagjának a véleményére is számítanak.


Időpontok, versenyek

A World Triathlon az alábbi versenyeket jelölte ki olimpiai kvalifikációs helyszínként:

Május 15.: Yokohama (Japán), világbajnoki szériaverseny (WTS)

Május 22–23.: Lisszabon (Portugália), világkupa, mix-váltó olimpiai kvalifikációs verseny

Május 29–30.: Arzachena (Olaszország), világkupa

Június 5–6.: Leeds (Anglia), WTS-verseny

Június 12–13.: Huatulco (Mexikó), világkupa

(A borítóképen: Lehmann Csongorra (balra) nemzetközi versenyek várnak)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában