Vegyész RC Kazincbarcika

2021.04.19. 07:45

A fővárosiaké lett a bronzérem

A férfi röplabda Extra­liga bronzcsatájának 5. felvonásán vasárnap Budapesten játszott a VRCK.

Tóth Zoltán

Végletekig kiélezett párharc után érkeztek el a csapatok a bronzharc mindent eldöntő küzdelméhez vasárnap. Mind a MAFC-BME, mind a Vegyész RC sikerrel vette a hazai meccseit, így az alapszakaszban elért jobb helyezése alapján az egyetemisták rendezhették a Vasas Folyondár utcai Sporttelepán a záró találkozót.

Amelynek első felvonásában bekezdett a fővárosi gárda (2-0). Hosszúra nyúlt nyitások mindkét oldalon, majd Árva szélső ütése landolt a parketten, s egy remek blokk után már egyenlő volt az állás (4-4). Guilherme ászt nyitott, de Kovács ütéseinek nem volt ellenszere, ráadásul Vasilev is ásszal jelentkezett (10-7). Csomát blokkolta a remek vendégsánc, 11-nél ismét egyenlő volt az állás, amikor Nagy P. hívta tanácskozni játékosait. Csoma újfent kapott egy sáncot, ezzel vette át a vezetést a VRCK, ami után váltott pontok következtek. Ám, a Vegyésznek sikerült ellépnie (14-16), Ciupa leütését nem találták az egyetemisták, már 3 ponttal mentek az észak-borsodiak, újabb pauzára kényszerítve a hazaiakat. Mihaljt blokkolva jött fel a házigazda (16-18), azután a horvát javított, mi több, nyitáspont után a 20. pontot is megszerezte a Vegyész (16-20). Csoma bombát követően Ciupa másolt, Georgievet betakarták, s innen már nem engedtek ki kezéből a szettet a kék-sárga csapat (18-25).

Fel, a fellegekbe

Váltott pontok után a VRCK szerzett előnyt a második felvonásban (2-4), majd látványos menet végén Páez okos pontjával már három egységgel ment a vendégcsapat (3-6). A folytatásban 6-6 után 8-8 is állt az eredményjelzőn, aztán Csoma bombáját takarták a borsodiak (8-10), de aztán ismét egyenlő volt a szett állása. Rendkívül összeszedetten játszott a Vegyész, Ciupa ászt nyitott, újfent időkérésre kényszerítve a MAFC-ot (11-13). Csoma-bomba, majd ászt érő nyitás következett, Juhász leütésével azonban visszavette az előnyt a kék-sárga alakulat. Guilherme ment fel a fellegekbe, s miután Csoma hibázott, megint a házigazdák időztek (14-17). A Vegyész-blokk remekelt – Csomát hatástalanították –, de Eke pontjával még zárkóztak a piros-feketék. Guilherme ásza hozta a huszadik barcikai pontot, és Árva is hozzátette a magát. Ciupa is megtalálta a rést, s le is zárták a vendégek ezt a fejezetet is (18-25).

Nem hagyták annyiban

A Vegyész kezdte jobban a harmadik játszmát, érezték a nagy esélyt az éremszerzésre (2-4). Vasilevnek tett jót a pihentetés, pontokat szerzett, de Árva sem maradt el tőle (5-5). Megint a bolgár bombázott a hazaiaktól, hosszú idő után a vezetést is megszerezték a hazaiak, amire persze időt kért Toronyai edző. Vasilev ászt nyitott, de Guilherme padlót szaggatóan bombáziott, miközben látszódott, hogy nagyon összekapta magát a fővárosi együttes, amelynél ekkor Vasilev volt elemében (10-7). A VRCK sem hagyta annyiban, Ciupa ászt nyitott, majd Árva bombájával 12-10-re alakult az eredmény. Nem sokkal később már egyenlő volt az állás, mindkét csapat mindent beleadott, a barcikaiak le akarták zárni a találkozót, a hazaiak viszont ki akarták tolni a meccset (14-14). Fejben kellett nagyon ott lenni a pályán mindkét csapatnak, nem véletlenül kért Árva hosszú ütése után ismét időt a VRCK. Árva megint hosszút ütött, ezzel 20-nál tartott a hazai gárda. A vendégjátékos ezután javított, de nem sokat ért, mert társa hibázott, s már hárommal vezettek az egyetemisták (22-19). Vasilev szervájával a fővárosiak két egységgel vezettek, röpke szünetet kért Nagy Péter, aztán Csoma ejtésével zárult ez a játékrész (25-22).

Alaposan elhúztak

A Vegyész kezdte jobban a negyedik szettet, de a budapestiek is küzdöttek (4-4). Csomát blokkolták sokadszor – a játéktéren túlra – így a házigazdák kerültek előnybe (6-4). Látványos labdamenet végén egyenlített a VRCK, Georgiev kapott egy sáncot, de ugyanő bombázott is. Hiába hozta közelebb Árva a Barcikát (11-9), Dimitrov használt ki egy kis figyelmetlenséget, időt is kértek a vendégek (12-9). Egyre több volt a hiba a Vegyész játékában, öt ponttal vezetett a MAFC, újra megbeszélést kért Toronyai Miklós. Az alacsony plafon sem volt a VRCK-val, ráadásul tiszta helyzetekben is hibás megoldást választottak, így alaposan elhúzott a fővárosi gárda (19-11). Szabó is pontot szerzett, ekkor rázta meg magát a vendégcsapat, Páez ászokat nyitott (22-16), erre már Nagy Péter is lépett. Páez újabb ásza, és Péter M. ütése nyomán közelített a Barcika, újfent pihenőt kértek a hazaiak, ami után után Péaz hosszút nyitott, s az egyetemistáknak már elég volt az előny az egyenlítéshez (25-20).

A döntő játszmában fej-fej mellett haladtak a csapatok (4-4), Vasilev löketét követően Páez megsérült, de folytatta a játékot. Árva hosszúra nyúlt ütése után már kettő ponttal megugrottak a hazaiak, időt is kért a VRCK. Guilherme bombázott, de hosszúra szervált, és Vasilev pontja hozta a térfélcserét (8-6). Ciupát takarták be a házigazdák, azután ugyanő ütött szépen, aztán Páez ász nyitása után már csak egy egységnyi volt a különbség. A következő szervája hosszúra sikerült, így ismét a hazaiak vezettek. Sőt, 3 ponttal is elhúztak, időt kért a VRCK (11-8). Árva próbálkozását is blokkolták, de Georgiev rontott, majd Nagy Péter időzött (12-10). Georgiev hozta a MAFC pontot, míg Guilherme kapott sáncot (14-10). Érdekes módon megint feltámadt a VRCK, 14-13-ra, de Dimitrov lezárta a meccset, s így elúszott a barcikai bajnoki bronzérem (15-13).


MAFC-BME vs. Vegyész RC Kazincbarcika 3:2 (-18, -18, 22, 20, 13)

Budapest, zárt ajtók mögött. V.: Mezőffy, Szabó P.

MAFC-BME: Georgiev 17, Eke 9, Dimitrov 5, Vasilev 17, Kovács S. 4, Csoma 21. Csere: Bene (liberó), Szabó B. 2, Bakóczy 1, Benkő 1. Vezetőedző: Nagy Péter.

Vegyész RC: Páez 7, Ciupa 15, Juhász 13, Árva 18, Guilherme 17, Mihalj 8. Csere: Dudás (liberó), Péter, Csizmadia, Bibók. Vezetőedző: Toronyai Miklós.

Nagy Péter: – Gratulálok a fiúknak, 0:2-nél egy lyukas garast sem adtam volna azért, hogy bronzérmesek leszünk, de a csapat bebizonyította: van tartásuk, rendkívül megküzdöttek azért, hogy sikerüljön fordítani és nyerni, elismerésem valamennyiüknek.

Toronyai Miklós: – Gratulálok a MAFC-nak a bronzéremhez. Ezt a 3. helyet nem most, hanem az első budapesti meccsen vesztettük el, amikor 2:0-ra vezettünk, s hagytuk felállni a MAFC-ot. Itt is meg volt a kétszettes előnyünk, ám valahogy fejben néhányan nem itt voltak, s ez oda vezetett, hogy döntő szettre került sor. Ahol mélyről jöttünk fel, de a végén a házigazdák hozták a pontokat. Köszönöm a játékosoknak az egész évi munkát, sajnálom az elvesztett bronzérmet, megyünk tovább, készülünk az új bajnokságra.

Az egyik fél három sikeréig tartó párharc végeredménye: 3-2, a MAFC-BME javára.

(A borítóképen: A VRCK-nak [sárgában] most sem sikerült idegenben nyernie)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!