Vegyész RC

2021.03.22. 08:00

Kettő-nulláról kaptak ki

Bajnoki elődöntőt játszott szombaton, Budapesten, a Vegyész RC férfi röplabdagárdája.

Molnár István

20210127 Kazincbarcika fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Vegyész RC Kazincbarcika - LV Sport Pénzügyőr SE férfi Magyar kupa röplabda mérkőzés. képen: GUILHERME FERREIRA DA SILVA #8

Forrás: ÉM-archívum

Fotó: Ádám János

A férfi röplabda Extraliga elődöntőjének 1. mérkőzését a hétvégén a fővárosban játszotta egymással az alapszakaszgyőztes LV Sport Pénzügyőr SE, illetve a rájátszást a negyedik helyről kezdő Vegyész RC Kazincbarcika.

Az első szettben, 1–1 után Árva széles ütése jelentett pontot a házigazdának, majd Magyar mutatott be egy életerős nyitást, amit ugyan fogtak a vendégek, de a PSE-sek fejezték be az akciót (4–1). A VRCK azonban nem engedte, hogy ellépjen a hazai alakulat, hamar egyenlíteni tudtak (4–4). Mihaljék át is vették a vezetést, gyengébb kezdést követően összekapta magát a Vegyész, és ez látszódott az eredményen (5–7). Guilherme remek szervája ült a másik oldalon, aztán Ciupa tette okosan a labdát a sáncra (8–9). Kovács Z. lépett be a vonalon belülre (9–11), nem sokkal ezután pedig Juhász P. sáncolt kiválóan, így 10–13-nál időt kért Jókay Zoltán. Reffatti nyitásai okoztak gondot a Vegyésznek, 15–14-re „fordult” az állás, így Toronyai-edzőnek kellett leállítania a meccset. Kovács Z. és Árva ütött hatásosan (17–16), mely után a Barcika jeleskedett, Guilherme többek között egy ásszal (17–19), jött is a PSE újabb kényszerszünete. Három egységgel, 18–21-re meglépett a Vegyész, szépen, taktikusan játszottak a látogatók, és Reffatti gyenge nyitása után jöhetett a kisszünet (22–25).

Görcsös hazaiak

A második játszma elején e­gálban voltak a csapatok (2–2), és utána is felváltva estek a pontok (5–4). Juhász P. szemfüles megmozdulása után a labda az üres sarokban esett le, majd Ciupa megmozdulása hozott egységet a VRCK-nak (6–7). Ezután a Pénzügyőr pillanatai jöttek, Reffattiék fordítottak, ebben benne volt Páez rossz nyitása is (10–8). A 10–10-ért nagyon megdolgoztak a borsodiak, akiknek a formájára, koncentrációjára nem lehetett panasz. Árva bombája jött, Pedro hibázott, 12–15-nél a hazai trénernek kellett tanácsokat osztania, mert görcsös és pontatlan volt csapata. Mihalj támadott centerből jól (14–18), a hajrá 16–20-ról indult. Dudás liberóban fogta a kemény labdát, Guilherme meg beütötte, majd Péter M. jött nyitni (18–21). 19–23-nál „beleszólt” megint a PSE szakvezetője, aki feladót váltott. A Vegyész nem engedett, és a felvonást Mihalj le is zárta (20–25).

Feljött a Pénzügyőr

A Vegyész nagy lehetőséghez jutott a 2:0-s vezetéssel, de még nem volt vége a mérkőzésnek. A harmadik menetben is kéz a kézben haladtak a csapatok (3–3), aztán a PSE vezetgetett két ponttal (5–3, 6–4, 7–5). Árva eszmélt remekül egy szabad labdára (7–7), jól mozgott ekkor is a Vegyész, amelynél többen nyújtottak remek egyéni teljesítményt (10–10). Azonban Kovács és Reffatti belejött a játékba (16–13), ez elég is volt Toronyai Miklósnak a szünet kéréséhez. 20–15-nél Árvát Bibók váltotta, szerzett is pontot (21–16), de ez a hátrány túl sok volt a Barcikának a feljavuló Pénzügyőrrel szemben (25–18).

A negyedik felvonás első részében a PSE szerzett némi előnyt (4–2), Kovács Z. és Reffatti már csak egy lépésre volt a 20–20 egyéni ponttól (7–4). Lábbal is játszottak a vendégek, az egységeket viszont a PSE gyűjtötte, így 9–5-nél időt kellett kérniük a látogatóknak. A Pénzügyőr játéka határozottabb volt, mint az első két szettben, ezért 15–10-nél megint szusszant egy keveset a Barcika. Juhász P.-ék feljebb zárkóztak (15–13), Páez ászértékű nyitása hazai időkérést hozott (16–15). Kovács Z. lépett be, Ciupa kiválóan szervált, Juhász P. blokkolt (18–18). Éles volt a csata, két barcikai rontás után lett 23–19, jött is a PSE egyenlítése (25–20).

Nem tudták fogni

A mindent eldöntő ötödik játsz­ma csak 15 pontig ment, és a házigazda volt 0:2 után felszálló ágon. Pedro két ponttal jelentkezett, aztán 4–2-re „ment” a hazai együttes. Árva és Szabó M. gyűjtött egységet, de az egyenlítés csak nem akart megszületni, sőt, Árva ütött hosszút, a térfélcsere 8–4-nél érte a feleket. Reffattit nem tudták fogni a vendégek, 9–4-nél időt kellett kérnie a VRCK-nak. 11–7-nél nagy volt a hátrány, viszont 13–11-re feljöttek a borsodiak, és időt kért a PSE. Az alapszakasz győztese végül megnyerte a szettet (15–12) és az elődöntő első mérkőzését is, több mint 2 óra alatt.

LV Sport Pénzügyőr SE – Vegyész RC Kazincbarcika 3:2 (–22, –20, 18, 20, 12)

Budapest, zárt ajtók mögött. V.: Halász, Kiss.

LV Sport Pénzügyőr SE: Magyar 1, Kovács Z. 23, Kiss D. 7, Pedro 12, Rása 2, Reffatti 29. Csere: Feliciano (liberó), Tordai 1, Szabó V., Szabó M. 1. Vezetőedző: Jókay Zoltán.

Vegyész RC Kazincbarcika: Páez 4, Juhász P. 12, Guilherme 14, Ciupa 15, Mihalj 11, Árva 16. Csere: Dudás (liberó), Péter M., Bibók 1. Vezetőedző: Toronyai Miklós.

Jókay Zoltán: – Örülök a sikernek, mert a meccs előtt beszéltük is, hogy mindegy hogyan, de az első mérkőzés legyen meg. Aztán nyilván nem mindegy – mert láttam tompaságot a srácokon, taktikai fegyelmezetlenséget, ami oda vezetett, –, hogy az első két szettet elveszítettük.

Toronyai Miklós: – Jól mentünk bele a meccsbe, de szerintem kétszettes előnynél kicsit megijedtünk, hogy nyerhető ez a mérkőzés. Bizonyos szituációkban egymással veszekedtünk, kicsit kiestünk a ritmusból, ezt a folytatásban jobban kell kezelni. A küzdéssel és az akarással viszont egyáltalán nem volt baj.

Az egyik fél három győzelméig tartó párharc állása: 1–0, a Pénzügyőr javára. A két csapat a következő mérkőzést kedden 18.00-tól játssza Kazincbarcikán.

(A borítóképen: A fehérben játszó Pénzügyőr szerzett előnyt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!