Aluinvent-DVTK vs. PEAC-Pécs

2021.02.27. 09:38

Kupadöntősök a diósgyőriek

A diósgyőri női kosárlabdacsapat nem túl jó játékkal is bejutott a Magyar Kupa fináléjába.

Berecz Csaba

Fotó: Földi Imre

A női kosárlabda Magyar Kupa elődöntőjében, tegnap délután a PEAC-Pécs ellen játszott Budapesten, a Gabányi László Sportcsarnokban az Aluinvent-DVTK együttese.

Kosárszegény

Hayes duplájával indult a meccs, aztán a túloldalon Wentzel szerzett hármast, innentől pedig egy ideig hol 1, hol 3 ponttal vezetett a Pécs, majd egy mecseki büntető után Hayes harmadik akciókosarával, 0–0 után másodszor volt egyenlő az állás (8–8). Statikus volt a csapatok játéka, nagy harc dúlt a jó pozíciókért, de a lendület hiányzott. Mivel a DVTK-nál nem sültek a dobások, Kiss V. duplája és Kaposi faultos kosara után 5 pontos fórt hozott össze a PEAC. A kosárszegény negyedben a pécsiek a büntetőket rosszul dobták, hétből kettőt értékesítettek, és mivel Kányási hármasával ledolgozta hátrányát a Diósgyőr, a játékrész hajrájában Mokango közelijével a piros mezesek értek el részsikert (13–15). A DVTK a második játékrészben is szűk rotációval játszott, a kezdőkön kívül Kiss A. és Kányási jutott szóhoz, a pécsi szakvezető pedig nyolc embert forgatott. A pontszerzésben egyik csapat sem jeleskedett, több mint három perc után estek a játékrész első góljai, büntetőkből, Medgyessy révén. Közel hat minuta kosárcsend után a PEAC is eredményes volt, Strautmane triplát hintett (16–17). Válaszként Medgyessy szerzett faultos kosarat, aztán megint büntetőt rontott a Pécs, és mivel Mokango gólja után Medgyessy bevágta csapata második tripláját, PEAC-időkérés következett (17–25). A jobban lepattanózó baranyai gárda a negyed hajrájában egy büntivel 4/11-re javította ezen mutatóját, és azt könyvelhették el, hogy összesen egy akciókosarat szereztek a második játékrészben, az egy Medgyessyvel jobb DVTK-val szemben (18–25). Az első két menet vérszegény dobószázalékai után egy picivel jobban indult a harmadik játékrész, és Andusic vezérletével felzárkózott a PEAC (24–28). Ekkor azonban összekapta magát a DVTK, és jó védekezéssel, valamint Hayes aktivitásával, 18–28 után ismét 10 pontra növelték előnyüket (24–34). Ami volt aztán 12 is, ám ez a negyed hajrájában jelentősen csökkent, mert a pécsiek középtávoli, távoli dobásai célba értek (31–36). Mivel azonban a dudaszó pillanatában Hayesnek a tripla­vonalról elengedett kísérlete is jó volt, a lélektanilag előnyösebb helyzetbe kerültek a piros-fehérek (31–38).

Izgalmasan alakult

A negyedik játékrész elején Hayesnek befújták a negyedik faultját, de maradt a pályán, és Strautmane, valamint Sánta hármasa között ő volt eredményes (37–40). És utána is, kétszer, úgyhogy 5 perccel a vége előtt pécsi időkérés következett (37–44). Két perc volt hátra a meccsből, amikor Szűcs R. hármasával egy pontra zárkózott fel a Pécs (45–46). Emiatt izgalmasan alakult a végjáték, amelyben 22 másodperccel a vége előtt Mokango 45–48-ra alakította az állást egy szép akciógóllal.

A végén Mokango

A végén a PEAC támadhatott, de mivel Wentzel könyökkel arcon vágta Ahót, sportszerűtlenségi hibát ítéltek ellene. Ennek folyományaként Kányási két büntetőt dobhatott, de ezek közül egy sem ért célba. A labda viszont maradt a DVTK-nál, és mivel a végén még Mokangót is faultolták, utóbbi is büntetőzhetett, ő viszont nem hibázott (45–50). A pontatlan kezek csatájában, az alacsony színvonalú, rengeteg hibát hozó mérkőzésen, az összecsapást végig kontrolláló Diósgyőr megérdemelten jutott az MK-döntőbe, és ezzel öt év után – 2016-os kupasikerét követően – játszhat ismét az arany­éremért. Vasárnap, 19.30-tól, ugyancsak Budapesten.

(A borítóképen: Fináléba jutásukkal nagyot dobtak a piros-fehérek)

Jegyzőkönyv

PEAC-Pécs – Aluinvent-DVTK 45–50 (13–15, 5–10, 13–13, 14–12)

Budapest, zárt ajtók mögött. V.: Cziffra, Ádám J., Csabai-Kaskötő.


PEAC-Pécs: Szűcs R. (9/6), Wentzel (7/3), STRAUTMANE (11/9), Kiss V. (3), Andusic (8). Csere: Sánta (3/3), Sarok (1), Kaposi (3). Vezetőedző: Csirke Ferenc.


Aluinvent-DVTK: MEDGYESSY (8/3), Aho (2), Pusztai (2), HAYES (22), MOKANGO (11). Csere: Kiss A. (-), Kányási (5/3), Tóth F. (-). Vezetőedző: Földi Attila.


Kipontozódott: Wentzel a 40. percben.


Csirke Ferenc: – Gratulálunk a Diósgyőrnek, jobban megérdemelték. De mi is megérdemeltük volna. Vissza kell nézzem a meccset, de szerintem sokkal több üres helyzetünk volt, és addig nem is volt gond, amíg rá nem kellett dobni. A védekezésünket, azt hoztunk. Ezzel nincs gond, de üres helyzetből nem találjuk el a gyűrűt. Nem tehetek szemrehányást a lányoknak, kiélezett mérkőzés volt, amelyen az döntött, hogy az egyik csapat egy picivel jobban dobott. Mi későn kezdtünk el jobban dobni. Gratulálok a csapatomnak is, a védekezéshez, ahhoz, hogy mínusz 12 pontról felálltunk. Azt nem mondanám, hogy szép meccs volt. Sok sikert kívánok a Diósgyőrnek a döntőben, mi megpróbáljuk összedrótozni magunkat, hogy a 3. helyet megszerezhessünk.


Földi Attila: – Sokkal jobb mecset játszottunk a negyeddöntőben, számítottam arra, hogy ez ilyen lesz, a Győr ellen felszabadultabbak voltunk, de most fordított volt a helyzet, mi voltunk az esélyesebbek. Sok veszítenivalónk volt, meg kellett nyerni ezt a meccset, azok után, hogy a bajnokságban kétszer is sikerült legyőzni a pécsieket, ez a nyomás okozta a görcsösséget. Nem volt színvonalas ez a mérkőzés, annyira stresszes helyzet volt, hogy sokat hibáztunk, a játékosok is és én is. A csapat szíve elbírta, érmet küldhetünk haza a diósgyőri szurkolóknak. Reméljük, tudunk majd a döntőben is egy kis nehézséget okozni ellenfelünknek.


Az elődöntő másik mérkőzésén:

AKSC Szekszárd – Sopron Basket 56–77 (20–33, 13–11, 9–17, 14–16)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!