Vegyész RC Kazincbarcika

2021.02.01. 12:30

Kétszettnyi előny is kevés volt az észak-borsodiaknak

A fővárosban, a MAFC-BME együttese ellen játszott szombaton a Vegyész RC Kazincbarcika.

20201011 Kazincbarcika fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Vegyész RC Kazincbarcika - MAFC-BME Extraliga férfi röplabda mérkőzés. képen: CIUPA LUKASZ GRZEGORZ #10

Fotó: ÉM-Archívum

A férfi Extraliga meglepetéscsapata, a táblázat második helyezett egyetemista gárda az utóbbi négy győztes mérkőzése után bizakodva várta a borsodiak elleni találkozót. A Kazincbarcika hektikusan szereplő csapata ugyanakkor erőt meríthetett az abszolút bajnokesélyes Pénzügyőr „kupánvágása” után. Kiélezett csatára mutattak tehát az előjelek, s mint kiderült, az is lett a két gárda extraligás 10. fordulóbeli mérkőzése.

Óriási meglátás

A nyitó játszma elején három ponttal elhúztak a házigazdák, de a barcikaiak is tettek azért, hogy 13-nál már egyenlő legyen a pontszám. Érdekességként jegyezhettük fel: sok hosszúra sikerült nyitása volt „hazai” pályán az egyetemistáknak. Akik gyorsan kikérték két pauzájukat is, amikor a Vegyész, vezetésük után egalizált. Később viszont Toronyai mester kért időt, amikor Csoma szétbombázta a sáncot (21–19). Guilherme és Árva vitte ekkor a sárga-kékeknél a prímet, s a blokk is többször remekelt, Juhász óriási meglátásával sikeresen behúzták a nyitányt (25–27).

A második játékrészben már 7–4-re is vezetett az egyetem gárdája, innen jöttek fel a borsodiak, Mihalj 8-nál egyenlített, Árva pedig a vezetést is megszerezte, amihez időkérés is szükségeltetett a vendégektől. Ráéreztek a házigazdák, van keresnivalójuk, el is húztak 18–14-re, ám innen is sikerült egyenlítenie a Vegyésznek, ekkor éppen Ciupa vezérletével. Mi több, Juhász nyitása a fogadás után a traverzeken landolt, Guilherme bombája és Árva ütése nyomán megvolt a második szett is (22–25).

Csoma, Csoma

Váltott pontokkal indult a harmadik játékrész, 9–9-ig hol ez, hol az a csapat vezetett, ám ekkor a hazaiak elléptek 14–10-re. Mihalj megsérült, cserélni kellett, s ez megzavarta a barcikaiakat, amin az időkérés sem segített. Öt ponttal is vezetett már az egyetemista gárda, de a vendégeknek innen is volt visszaút! A becserélt Csizmadia ász nyitásával 23-nál érte be a vendégcsapat a piros-feketéket, de Csoma extrát alkotott, s 25–23-ra nyerték ezt a játszmát.

A negyedik felvonás is váltott pontokat hozott, 9–9 után még a Vegyész lépett meg Mineiro jóvoltából (10–13), de Csomát nem tudták leblokkolni a kék-sárgák, akik később már négy ponttal is vezettek. Ám a barcikaiak innen még felálltak, három ponttal is vezettek (16–19), de hihetetlen izgalmas labdamenetek végén a hazaiak örülhettek, mert ezt a játszmát is hozták (25–23).

Újabb hiba

A döntő ütközetben is Csoma vezérelte a házigazdákat, a Vegyésznek csak egyenlítenie sikerült (7–7), de a térfélcsere után hiába kért időt Toronyai Miklós, már négy ponttal mentek az egyetemisták (13–9), megint csak főként Csomának köszönhetően, s elég volt egy újabb Vegyész-hiba, és elment a meccs (15–10). A VRCK három pontért utazott vendégségbe, erre sokáig meg is volt az esélye, azonban a MAFC fordítani tudott, nyert, amivel csak egy pont lett a borsodiaké, és ez a végelszámolásnál kevésnek bizonyulhat.


MAFC-BME – Vegyész RC Kazincbarcika 3:2 (-25, -22, 23, 23, 10)

Folyondár utca, zárt kapuk mellett. V.: Kiss Z., Szabó Zs.

MAFC-BME: Szabó B. 1, Csoma 30, Georgiev 17, Eke 14, Vaszilev 13, Dimitrov 3. Csere: Bene (liberó). Vezetőedző: Nagy Péter.

VRCK: Ciupa 17, Juhász 15, Árva 28, Guilherme 19, Mihalj 4, Páez 2. Csere: Dudás (liberó), Péter 4, Csizmadia 1. Vezetőedző: Toronyai Miklós.

Nagy Péter: – Az alapszakasz végén a négybe akarunk kerülni, ezért mindenképpen nyerni akartunk. Már az elején éreztem, hogy a Kazincbarcika nem azzal a lendülettel játszik, mint a korábbi, videón látott mérkőzésein. Ennek ellenére nem tudtuk az első két szettben ezt kihasználni, a végjátékban fölénk kerekedtek a vendégek. Úgy érzem, egy nagyon ronda játékkal, de sikerült ezt a győzelmet behúznunk, s ezért nagyon büszke vagyok a csapatra!

Toronyai Miklós: – Nagyon nehéz bármit is mondani, hiszen 2–0-s előnyről veszítettünk! Belejátszott ebbe nyilván az is, hogy valami történt Mihaljjal, s a kiesése – bár Péter remekül szállt be – megzavarta a csapatot. A negyedik játékrészben hiába vezettünk a végjátékban, mintha megijedtünk volna, s négypontos vezetésről vesztettünk, ami után már nem sikerült felállnunk, mert a MAFC kihasználta lélektani előnyét.

(A borítóképen: A jó kezdés után csupán egy pontot szerzett a Vegyész)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!