Mezőkövesd Zsóry FC

2021.02.01. 13:00

Egyre feljebb jut a táblázaton a Kövesdi csapat

A sárga-kékek hazai környezetben történetük során először győzték le a lila-fehéreket.

Kolodzey Tamás

Forrás: Gál Péter

Az NB I.-es bajnokság 18. fordulója keretében szombaton kora délután kellemes időben játszották a Mezőkövesd Zsóry FC – Újpest FC találkozót.

Egy változás történt

Az előjelek a fürdővárosiak szempontjából kedvezőek voltak, hiszen tavaszi nyitányukon idegenben pontot szereztek, míg a lilák csúnyán kikaptak otthon a második helyezett fehérváriaktól. Pintér Attila vezetőedző egy kivételtől (Eperjesi helyett Farkas D.-t nevezte a védelem jobb oldalára) ugyanazt a csapatot küldte pályára, mint Kisvárdán – a kövesdi pálya gyepszőnyegéről pedig leírhatjuk: a január végi időpont és a csapadék ellenére jó állapotban fogadta a feleket.

Katanec góljával

A kezdéskor a felek a 4–4–2-es hadrendet választották, és annak ellenére, hogy mindkét oldalon sokan tartózkodtak hátul, már a 2. percben előnybe kerülhetett volna a borsodi társaság: a Jurina–Banai párharcot azonban kétszer is az újpesti hálóőr nyerte. Nem sokkal később az egyik újpesti közelről Farkas D. kezére lőtte a labdát, szándékosságról azonban szó sem lehetett, Andó-Szabó helyesen továbbot intett. Enyhe fölényt harcolt ki a vendéglátó, de igazi gólhelyzetet nem tudott teremteni. A kapuk sem forogtak veszélyben, lövések ritkán dördültek. A 27. percet megúszta az MZSFC. Perosevic tört kapura, jóval a 16-os előtt elhúzta a labdát Szappanos mellett, a kapus természetesen nem szabálytalankodott, hiszen kiállították volna, és jól tette. A csatár tudománya ugyanis elfogyott: ívelés helyett ballal, laposan célozta meg a kaput, és a visszafutó Katanec gond nélkül tisztázott. Jöttek a sárga lapok, több játékost kellett ápolni, majd következett egy kényszerű újpesti csere. A küzdelmes első félidőt a létező legjobban zárta le a Mezőkövesd, amely közvetlenül a szünet előtt bizonyára igencsak feldobta Bereczéket: Katanec védőként ment előre, ezzel pluszlétszámot teremtett, és mivel nem vigyáztak rá,

a hátvéd élt a lehetőséggel.

Cseri eldöntötte

A folytatásban először a kapufa mentette meg a fővárosiakat, az 58. percben azonban a szemfüles Besirovic megduplázta együttese előnyét, és a 2–0 sima folytatást ígért. Az Újpest ugyanis nem támadott többet, mint az első szakaszban, és ekkor még senki nem tudta elképzelni, hogy húsz perc múlva mégis 2–2-re alakul az állás. ­Michael Oenning rövid időn belül két kettős cserét eszközölt, és szerencsés kézzel nyúlt

a meccsbe. Amikor a 78. percben egyenlített a budapesti gárda, sokan a szívükhöz kaptak, hogy az ÚFC-vel szemben megint elmarad a kövesdi siker, ez azonban a büntetőt követően mégis megszületett. A hajrában a lila-fehérek nagyon igyekeztek, Banai kapus is előrement, a 3–2 azonban maradt. Katanecék mindvégig többet tettek a sikerért a nagy taktikai csatát hozott találkozón, több helyzetük akadt, többnyire érvényesítették akaratukat, így megérdemelten szerezték meg a nagyon értékes három pontot. A matyóföldiek Pintér Attila érkezése óta erős felszálló ágba kerültek. A dinamikus tréner feltüzelte a társaságot, amely az új vezetőedzővel 16 pontot gyűjtött, idei két meccsén 4-et. Ráadásul pedig a gólszerzés is jobban megy Cseriéknek, mint korábban, a váltás helyességét tehát az eredményesség igazolta, a gárda – túl azon, hogy szervezetten és stílusosan futballozik – felkapaszkodott a középmezőnybe.


Mezőkövesd Zsóry FC – Újpest FC 3–2 (1–0)

Mezőkövesd, zárt kapuk mögött. V.: Andó-Szabó (Georgiou, Medovarszki – Irányi, Farkas Á.).

Mezőkövesd Zsóry FC: Szappanos (6) – Farkas D. (6), Nesterov (5), Katanec (6), Vadnai (6) – Besirovic (7), Berecz (6), Martic (5), Cseri (6) – Vutov (5), Jurina (5). Vezetőedző: Pintér Attila.

Újpest FC: Banai (6) – Pauljevic (5), Koutroumpis (5), Baosic (5), Rafael (5) – Simon K. (5), Csongvai (6), Onovo (6), Katona M. (5) – Perosevic (4), Mitrovic (5). Vezetőedző: ­Michael Oenning.

Csere: Perosevic helyett Beridze (6) a 34., Vutov helyett Chrien (5) a 46., Katona M. helyett Mucsányi (–) a 66., Simon K. helyett Stieber Z. (–) a 66., Jurina helyett Vojtus (–) a 69., Csongvai helyett Szakály P. (–) a 71., Rafael helyett Ristevski (–) a 71., Farkas D. helyett Eperjesi (–) a 83., Cseri helyett Karnitski (–) a 83. percben.

Sárga lap: Cseri a 17., Perosevic a 18., Pauljevic a 23., Vutov a 39., Baosic a 45+1., Rafael az 58., Koutroumpis a 73., Banai a 80. percben.

Gólszerző: Katanec (1–1) a 45., Besirovic (2–0) az 59., Szakály P. (2–1) a 75., Beridze (2–2) a 78., Cseri (11-esből, 3–2) a 81. percben.

Pintér Attila: – Tudtuk, hogy nehéz lesz a mérkőzés, és így is történt. Jól kezdtünk, kézben tartottuk az irányítást, és lélektanilag nagyon jó pillanatban sikerült megszereznünk a vezetést. A szünet után is mi diktáltuk a tempót, érkezett a második találatunk, amely után játékosaim már azt gondolták, hogy a zsebünkben van a három pont. Nem ez történt, bekövetkezett néhány apró figyelmetlenség, kaptunk egy elkerülhető gólt, majd jött a második is. Csapatom tartását viszont az a tény dicséri, hogy ilyen előzmények után sem roppant össze, és a hajrában sikerült a magunk javára fordítani a találkozót. Az elkövetett hibákat természetesen elemezni kell, és a jövőben nagyobb koncentrációra lesz szükség. Tudom, hogy a Mezőkövesd hazai pályán most győzte le először az Újpestet, de nem foglalkozom a statisztikákkal, előre tekintek, és nagyon remélem, hogy ez a siker erőt ad nekünk a folytatáshoz.

Michael Oenning: – Rendkívül csalódott vagyok, mert ezúttal sem tudtunk pontot szerezni. Különösen az első félidőben nyújtott teljesítmény volt elfogadhatatlan. A hazaiak jól használták ki hibáinkat, és egy óra játék után kétgólos előnyre tettek szert. A végére ugyan belerázódtunk, vissza­zökkentünk a rendes kerékvágásba, de akkor már ez a hajó elúszott. Kétségtelen tény, hogy rossz pillanatban kaptuk az első gólt, amely megfogta játékosaimat. Az viszont számomra biztató jel, hogy csapatom ezúttal új arcát mutatta. Két gólt kaptunk pontrúgásból, ez elfogadhatatlan, de a fiúk nem adták fel, küzdöttek, esélyük nyílt újabb gól elérésére is, de erőfeszítéseinket nem kísérte siker. Most elemezzük a történéseket, és készülünk a Ferencváros elleni derbire.


A gólok története

45. perc: Besirovic balról ívelt szabadrúgást a kapu elé. A labdára Katanec érkezett és jobbról, 4 méterről a háló jobb oldalába helyezett, 1–0.

59. perc: Cseri szabadrúgását követően ide-oda pattant a játékszer az újpestiek ötösén, majd a szemfüles Besirovic jobbal, közelről Banai mellett a kapuba passzolt, 2–0.

75. perc: Stieber Z. jobb oldali szögletét Szakály P. a védők gyűrűjéből, 4 méterről, fél fordulattal lőtte kapu közepébe, 2–1.

78. perc: Mitrovic labdáját Beridze a 16-oson belül átvette, majd egy igazítás után balról, jobb lábbal nagy bombát küldött a háló bal oldalába, 2–2.

81. perc: Cserit Onovo finoman átkarolta, így akadályozta, hogy a labdához érjen. A megadott 11-est Cseri végezte el, és jobb lábas lövése a jobb kapufáról pattant be, 3–2.

(A borítóképen: A büntető előtti szituáció: Cseri a gyepen, fölötte Onovo)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!