női kosárlabda

2020.11.25. 13:00

Vitola a Fenerbahcéhoz igazol

Az Aluinvent-DVTK női kosárlabdacsapatának egyik legjobbja, a lett válogatott erőcsatár távozott.

Berecz Csaba

Forrás: MKOSZ

A női kosárlabda NB I. 22. fordulója keretében rendezik meg szerdán 18.30-tól a miskolci városi sportcsarnokban az Aluinvent-DVTK – Zalaegerszegi TE NKK meccset. Három hete, fordított párosításban, a zalai megyeszékhelyen 60 ponttal nyertek a piros-fehérek, akik most négy nappal a Sopron Basket vendégeként elszenvedett húszpontos vereség után lépnek pályára, a koronavírus-veszély miatt zárt ajtók mögött.

– Még nem fordult elő ehhez hasonló – mondta Földi Attila, az Aluinvent-DVTK vezetőedzője, amikor szóba hoztuk a legutóbbi meccset követő nyilatkozatát, amely szerint megilletődötten kezdett. – Hogy mást ne mondjak, a Szekszárd elleni idegenbeli bajnoki rangadón és a törökországi Euroliga-selejtezőn is ennek az ellenkezője történt, jól kezdtünk. Sajnos, Sopronban nem. Kapkodtunk támadásban, eladott labdáink voltak, nem úgy nézett ki a csapat, ahogy kellett volna. Emiatt meg is lépett a bajnoki cím fő várományosa, és nehéz volt őket követni. Ennek ellenére voltak olyan szakaszai a mérkőzésnek, amelyekben megmutattuk az erősségeinket, de el kell ismerjem azt is, hogy a 20 pont reális különbség volt ezen a napon a két csapat között.

A védekezést

Felvetettük a szakvezetőnek, hogy a sereghajtó, még nyeretlen Zalaegerszegi TE NKK együttese ellen aligha lehet más cél, mint a győzelem megszerzése, és kíváncsiak voltunk arra, hogy az „éles gyakorlást” mire akarják felhasználni.

– Éppen a Zalaegerszeg elleni idegenbeli mérkőzésen kezdtünk el alkalmazni több védekezési formációt, keressük azt, hogy mi lesz az, ami a leginkább működőképes – mondta Földi Attila. – Amiben mindenképpen előrelépést szeretnénk, az a védekezésünk, abszolút erre akarjuk felhasználni ezt a bajnokit. Zalaegerszegen annak ellenére, hogy magabiztosan nyertünk, a saját palánkunk alatti játék kívánnivalót hagyott maga után, az lesz most a fő cél, hogy ez változzon.

Megkérdeztük azt is a szakvezetőtől, hogy játékosfronton hogy állnak, amire azt a választ kaptuk, hogy a korábbi 12 fős létszámmal szemben a meccs előtti napokban csak 9 fő edzett, ugyanis az edző elmondása szerint Aho és Pusztai betegséggel küszködnek, és bár a válogatottnál járt sportolók az elmúlt két hétben négyszer is negatív koronavírus-teszt­eredmény produkáltak, elővigyázatosságból elkülönítették őket. Arra a kérdésre, hogy rajtuk kívül kire nem számíthat még, Földi Attila azt válaszolta, hogy a lett válogatott Vitolára, de arra, hogy miért nem, nem felelt, csak annyit mondott, hogy a klub közleményben ad hírt a játékos helyzetéről.

Ez meg is történt, az Aluin­vent-DVTK kedd délután közleményt adott ki arról, hogy távozik a csapattól Kristine Vitola. Ebben a kommünikében többek között az szerepel, hogy a török Fenerbahce a hét végén kereste meg a klubot Vitola átigazolásával kapcsolatban, és mind a játékos, mind a Diósgyőr számára „rendkívül kedvező ajánlatot” tett, ezért megszületett a megegyezés a klubváltásról. A Diósgyőr azt is közölte, hogy keresik a lett válogatott utódját, akit – reményeink szerint – a „napokban” bemutathatnak.

Kosárlabda: a női NB I állása

1. Sopron Basket 6 6 – 542-328 12

2. Ludovika-FCSM Csata 7 5 2 564-453 12

3. AKSC Szekszárd 6 5 1 532-397 11

4. Aluinvent-DVTK 7 4 3 539-501 11

5. Uni Győr Mély-Út 5 4 1 405-377 9

6. PINKK-Pécsi 424 8 1 7 510-649 9

7. VBW CEKK Cegléd 5 3 2 367-328 8

8. ELTE BEAC Újbuda 7 1 6 475-552 8

9. Vasas Akadémia 4 3 1 282-276 7

10. TFSE-MTK 5 2 3 380-370 7

11. PEAC-Pécs 5 2 3 319-352 7

12. Zalaegerszegi TE NKK 7 – 7 399-731 7

 

Az EK-ról

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) közzé tette, hogy a megváltoztatja a 2020/21-es évad Európa Kupa-sorozat lebonyolítását, a koronavírus járvány miatt. A női mezőnyben a csoportküzdelmek a 8 kvartettben nem oda-visszavágósak lesznek, hanem egy helyszínen kerülnek lebonyolításra, úgy, hogy a csoportok négy csapata egy-egy találkozót, vagyis összesen 3-3 összecsapást játszik január 19-22-e között. Hogy pontosan hol, az még nem ismert (ezt megelőzően a három előselejtezőre kerül sor, december 16-án, de ezek sem oda-visszavágósak lesznek, hanem egy meccsesek). A csoportokból az első két helyezett csapatok jutnak tovább, akik március 16-18-a között négy helyszínen játszanak mérkőzéseket, ami után a csoportok győztesei, a legjobb négy gárda jut az április 9-11-e között megrendezésre kerülő Final Fourba.

A női Európa Kupa csoportkörében négy magyar együttes érdekelt, az Aluinvent-DVTK mellett az AKSC Szekszárd, az Uni Győr Mély-Út és a VBW CEKK Cegléd. Közülük a diósgyőriek a B-csoportban január 19-én az izraeli Elitzur Ramla, január 21-én a svéd Umea A3 Basket, január 22-én pedig a török Ormanspor ellen lépnek pályára.

(A borítóképen: Vitola [5] Törökországban folytatja karrierjét)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!