Ökölvívás

2020.11.07. 16:00

Visszaadta a hitét a győzelem

Mezővári Kinga 2018-ban és 2019-ben kikapott nagy riválisától, ezúttal azonban legyőzte.

Molnár István

Forrás: ÉM-Archívum

A Sárospataki TC sportolója, Mezővári Kinga nyerte meg a hölgyek 60 kilogrammos súlycsoportjának küzdelmeit a múlt héten Győrben megrendezett felnőtt országos bajnokságon. Az 1997-es születésű bokszoló 2014-ben és 2015-ben ifjúsági magyar bajnok volt, míg a felnőttek között 2017-ben bronzérmet szerzett, tavaly, és tavalyelőtt pedig ezüstérmet. Érdekesség, hogy az utóbbi két alkalommal attól a soproni Pribojszki Katától szenvedett vereséget, akit most megvert a fináléban.

Belejött a bokszba

A STC versenyzője a négy közé jutásért a szegedi Nagy Ritát győzte le, az elődöntőben Szabó Petra (KSI) következett, a döntőben pedig a már említett Pribojszki Kata.

– A Nagy Rita elleni mérkőzésem elég gyengére sikerült, nem hoztam azt, amit tudok – emlékezett vissza Mezővári Kinga. – Kevés volt az ütés, méregettük egymást, mind a ketten elég régen voltunk téthelyzetben. Az a boksz akkor elégnek bizonyult, de az elődöntőben már többet kellett mutatnom, több mozgást, agresszívebb bokszot. Petra egy ügyes versenyző, nyert ifjúsági ob-t, magasabb is nálam, úgyhogy más taktika kellett, mint az első meccsen. Csak arra figyeltem, hogy a saját ütőtávommal tudjak dolgozni, és ha kellett, akkor beléptem. Úgy éreztem, belejöttem a bokszba, ez jó jel volt a finálé előtt. Katától nem tartottam, de jó bokszoló, úgyhogy figyelni, koncentrálni kellett. Háromnegyed éve nem láttuk egymást, próbálta azt a bokszot hozni, amit tud. Tanultam a korábbiakból, hogy Kata számára talán kicsit zavaró, ha nyomás alatt kell bunyóznia, ha nem tudja azt a ritmust hozni, amit ő megszokott, ha nem hagyják érvényesülni. Az első menetet, úgy gondolom, ő nyerte, de a második és a harmadik menetet meghatározóan én. Folyamatosan felszabadultam, nagy fegyvertény volt, hogy a címvédőt tudtam legyőzni.

Egy pici hiányzott

A döntő utáni pillanatokra így emlékezett vissza a Bodrog-parti öklöző.

– Nagyon jó érzés volt a dobogó tetején állni, az első helyhez természetesen Kata is gratulált, míg az edzőm, Szabó Teréz azt mondta, végre beérett a sok munka – folytatta Mezővári Kinga. – Úgy gondolom, hogy már tavaly és tavalyelőtt is sokat dolgoztam azért, hogy bajnok legyek, bíztam is magamban, de akkor még az a pici nem volt meg, ami a sikerhez kellett volna. Most, Győrbe, a döntőre eljött a párom is, azonban Teri azt kérte tőlünk, hogy csak a finálé után találkozzunk. Most egy kis pihenő következik, aztán csináljuk tovább a munkát, úgy érzem, ez a győzelem visszaadta az önmagamba vetett hitet, hogy még jobban bízzak magamban.

A pataki sportoló a közelmúltról is ejtett szót.

– A koronavírus miatt a tavasszal volt egy két hónapos leállás, ebben az időszakban csupán futottam és erősítettem – kezdte nyilatkozatát Mezővári Kinga. – Júniusban kezdtük újra a munkát edzőmmel, Szabó Terézzel, és bíztunk abban, hogy sor fog kerülni az országos bajnokságra. Amelynek mindig december volt az időpontja, ám most előrébb hozta a szövetség. A vírus miatt maszkban volt mindenki, kivéve akkor, amikor a szorítóban a bokszolt, és ezen kívül nem találkozhattak a versenyzők a nézőkkel.

A történeti hűség kedvéért: az STC-ből női bokszoló legutóbb 15 éve szerzett bajnoki címet, éppen a jelenlegi tréner, Szabó Teréz, aki összesen 7 alkalommal bizonyult a legjobbnak.

Az olimpiai lehetőségről

A nemzetközi szövetség kizárása miatt a jövő évi tokiói boksztornát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szervezi meg, ahogy a kvalifikációs viadalokat is. Az idén márciusi, londoni volt az első kvótaszerző verseny volt az európai sportolók számára, azonban március 17-től leállították a tornát a koronavírus-járvány miatt. A hírek szerint az esemény hátralévő részét tavasszal rendezik meg ugyanitt. A hölgyek 60 kilogrammjában, az első meccsen, a 16 közé jutásért Pribojszki Kata megverte a holland Chelsey Heijnent, és a 8 közé kerülésért majd egy spanyol vagy ukrán sportoló ellen fog kesztyűt húzni. A magyar bokszoló két győztes meccsel szerezhet ötkarikás kvótát. Amennyiben ez nem sikerül, akkor a magyar szövetség a későbbi világkvalifikációs versenyen is indíthat bokszolót ebben a súlycsoportban, akár Mezővári Kingát is.

(A borítóképen: Mezővári Kinga)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!