Cselgáncs

2020.10.22. 15:00

Szerény elvárásokkal indulnak a judósok

Szigorú járványügyi előírások mellett a hét végén rendezik a budapesti cselgáncs Grand Slamet.

Kolodzey Tamás

Budapest 20170901 Cselgáncs 2017 Ősz Judo Világbajnokság VB Gercsák Szabina Fotó: Dömötör Csaba Nemzeti Sport

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Dömötör Csaba

Október 23. és 25. között Budapesten, a Papp László arénában sorra kerülő eseményt nézők nélkül tartják, a részvevőkkel szemben pedig szigorú feltételeket támasztanak a szervezők.

A tisztes helytállásért

– Valamennyi induló többszöri PCR-tesztelésen esik majd át, mielőtt tatamira lép – mondta Flórusz János, a DVTK vezetőedzője, aki maga is megfertőződött, hétfőig karanténban van, így kihagyja a viadalt. – Arról értesültem, hogy a tervek szerint három nap alatt csaknem háromezer vizsgálatot végeznek majd el: a szállásra eleve csak negatív eredménnyel lehet belépni, aztán a mérlegeléskor jön az újabb teszt, amelyet a verseny előtt harmadszor is megismételnek. A sportolók nem hagyhatják el a hotelt, ahonnan kis folyosón mennek az arénába, idegenekkel pedig még véletlenül sem találkozhatnak. Mivel hosszú hónapok óta nem a szakma uralja ezt a műfajt sem, így nagy célokat nem támaszthatok tanítványom, a tokiói olimpiai kiküldetésért 70 kilóban harcoló Gercsák Szabina elé. Neki sem sikerült a felkészülése, de ez gyakorlatilag mindenkire vonatkozik. Sajátos helyzetet teremtett a fertőzés, mert bezártak az edzőtermek, elmaradtak a központi táborok és a válogatottak keretfoglalkozásai is. Egy országos bajnokságra itthon rá lehet készülni, de a Grand Slam más „kávéház”. Ennek következtében Szabinától csak tisztes helytállást várok, a pontszerzés már óriási dolog lenne, persze ez sem képzelhető el jó sorsolás nélkül.

Jól fizet a Grand Slam

Arról Flórusz János nem tudott beszámolni, hogy legnagyobb riválisai közül végül kik érkeznek meg Budapestre, és kik nem, ugyanis a helyzet meglehetősen zavaros.

– Napokkal ezelőtt még négy-öt földrészről hatszázhatvan nevezőt jeleztek, a hét elejére ötszázra zsugorodott a várható mezőny – jellemezte a teljes bizonytalanságot Flórusz János. – A legjobbak mellesleg jól járnak, hiszen a verseny fizet, mint a katonatiszt. A nyertesek ezer pontot kaszálnak, és az érték jellemzésére megjegyzem, hogy az Európa-bajnoki győzelemért csak hétszáz egység jár. Az ötkarikás szemüveget mégsem érdemes feltenni, mert átláthatatlanok a mezőnyök, a direkt kijutás mellett bárki megcélozhatja a kontinentális kvótát, már ha képes lesz rajthoz állni a soron következő viadalokon, és ezeken jól is szerepel. A japánok viszont lemondták a maguk Grand Slamjét, továbbá azt sem tudjuk, hogy Zágrábban lesz-e Grand Prix, vagy sem. A kvótaszerzés hajrája így könnyen lehet, hogy tavaszra tolódik, eddig azonban még nem látunk el.

Kriza és Sáfrány is

A mesterét veszített Gercsák Szabinát a Magyar Judo Szövetség valamelyik szakembere versenyezteti Budapesten. Flórusz János szerint ez a személy akár Toncs Péter, a nők kapitánya is lehet. Ami pedig a további miskolci indulókat illeti: a nők 52 kilós mezőnyében Kriza Anna (Miskolci VSC), a férfiak 90-es súlycsoportjában pedig Sáfrány Péter (ugyancsak Miskolci VSC) lép még tatamira. Utóbbiakkal kapcsolatban Pánczél Gábor, a férfiak szövetségi kapitánya elmondta:

– Azok a fiatalok, akik bekerültek a csapatba, menedzselési szándékkal kaptak bizalmat. A korosztályaikban nemzetközi szinten korábban már teljesítettek, így most hazai pályán kóstolhatnak bele a felnőtt Grand Slam hangulatába. Velük szemben nem támaszthatunk nagy követelményeket, csak annyit, hogy vívjanak minél több meccset és szerezzenek rutint.


Október 23., péntek

Férfi 60 és 66 kg, női 48, 52 és 57 kg

10:00: selejtezők, 17:00: bronzmérkőzések, döntők

Október 24., szombat

Férfi 73 és 81 kg, női 63 és 70 kg

10:00: selejtezők, 17:00: bronzmérkőzések, döntők

Október 25., vasárnap

Férfi 90, 100 és +100 kg, női 78 és +78 kg

10:00: selejtezők, 17:00: bronzmérkőzések, döntők

(A borítóképen: Gercsák Szabina is tatamira léphet a hét végén)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!