Aluinvent-DVTK

2020.09.09. 18:00

Van, aki játszana, van, aki nem

A női kosárlabda Euro­liga startjának időpontjában a csapatok nem voltak közös nevezőn.

Berecz Csaba

20200810 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Aluvient DVTK kosárlabda edzés a Városi Sportcsarnokban.

Fotó: Kozma István

A Nemzetközi Kosárlabda-szövetség egy hete több európai kupasorozat kezdéséről is határozott, női vonalon például arról, hogy a második számú versenyt, az Európa-kupát, pontosabban annak kezdését elhalasztja, a selejtezőket szeptember helyett decemberben rendezik meg, a csoportmeccsek pedig – amelyekben a magyar együttesek érintettek – csak a jövő év januárjában kezdődnek.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az Aluinvent-DVTK-t ez utóbbi érinti-e, ugyanis a kiírás szerint a piros-fehérek Euroliga-selejtezővel kezdenék az évadot a török Izmit Belediyespor gárdája ellen, és amennyiben az oda-visszavágós párharcban alulmaradnak, akkor az Európa-kupában januárban játszhatnak, ha viszont jobbnak bizonyulnak, akkor történelmük során először az Euroliga csoportkörében vehetnek részt.

Videókonferencia

Csakhogy ez utóbbi sorozat rajtja nem egyértelmű, a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség a múlt héten kedden nem halasztotta el az Euroliga rajtját, és arról, hogy még ebben a hónapban elkezdődjenek-e a selejtezők, októberben pedig a csoportmeccsek, az Euroligában részt vevő csapatok, valamint az érintett együttesek országainak szakági szövetségi képviselői számára egy megbeszélést hívott össze. A téma az volt, hogy a koronavírussal kapcsolatos országonként eltérő protokollok mellett a tervezett utazások milyen nehézségeket jelentenének, és hogy ezekkel összefüggésben kinek mi az álláspontja a rajttal kapcsolatban.

– Ezen a videókonferencián nem alakult ki konszenzus a résztvevők között, a 18 csapat közül nagyjából a fele úgy nyilatkozott, hogy jó az eredeti dátum, hogy októberben kezdődjenek el a csoportmeccsek, a másik fele, köztük mi, magyarok a biztos csoportkörös Sopron Baskettel és a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége vezetésével, ideértve klubunkat is, azon az állásponton vagyunk, hogy ennek a sorozatnak a rajtját is el kellene halasztani az Európa-kupához hasonlóan – válaszolta érdeklődésünkre Völgyi Péter, az Aluinvent-DVTK sportszakmai igazgatója.

Vagyis egyelőre nem lehet biztosat tudni arról, hogy a Diósgyőrnek pályára kell-e lépnie szeptember 23-án, Törökországban, az Izmit Belediyespor vendégeként, illetve hogy a párharc visszavágójára, szeptember 30-án, sor kerül-e Miskolcon. A két­órás videókonferenciáról azt is megtudtuk, hogy a DVTK lehetséges csoportellenfelei közül négyen, a két orosz gárda, a BC Nadezhda Orenburg, a Dynamo Kursk, továbbá a török Fenerbahce és a spanyol CB Avenida a csoportküzdelmek januári kezdését támogatja, ezzel szemben a francia Lyon ASVEL, a lengyel Arka Gdynia és a cseh ZVVZ USK Praha az eredeti tervek szerint, októberben szeretné elkezdeni a nemzetközi kupaküzdelmeket.

– A török csapatok is a korai kezdés ellen voltak, vagyis a selejtezőbeli ellenfelünk, az Izmit Belediyespor sem szeretne szeptemberben játszani, de például az oroszok nem voltak ilyen egységesek, az Euroliga B csoportjába sorolt UMMC Ekaterinburg képviselője úgy nyilatkozott, hogy részükről nincs akadálya az októberi kezdésnek. Persze ez utóbbi klubnak

a lehetőségei nagyon mások, az Euroliga szintjén kiemelkedőek – mondta Völgyi Péter, aki arra a felvetésre, hogy mikor kerülhet lezárására a még nyitott kérdés, így felelt: – A nemzetközi szövetségnek 1-2 napon belül ki kell nyilvánítania, hogy a csapatoktól és az országos szövetségek képviselőitől érkezett állásfoglalások közül melyiket tekinti irányadónak.

Kosárlabda: a program?

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség honlapján megtalálható információk szerint, így, és ekkor kezdődne a 2020/21-es női kosárlabda Euroliga szezon, a selejtezőkkel, a 16 közé jutásért rendezendő párharcokkal.

Szeptember 23. (szerda), 18.00: Izmit Belediyespor (török) – Aluinvent-DVTK, 18.00: ACS Sepsi (romániai) – Spar Girona (spanyol)

Szeptember 30. (szerda), 18.30: Aluinvent-DVTK – Izmit Belediyespor, 20.15: Spar Girona – ACS Sepsi

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!