Rali

2020.08.13. 16:30

Berobbantak idén az élmezőnybe

A sátoraljaújhelyi Csomós Miklós elszántan és optimistán várja a Hell 26. Miskolc Rallyt.

Marosréti Ervin

Fotó: ME

A Steelvent Salgó Rallyn huszonhét R5-ös versenyautó közül negyedik lett a kategóriában abszolút újonc Csomós Miklós, Nagy Attila egység. Mixiék berobbantak a szakág élmezőnyébe, az első sikert azonban helyén tudják kezelni. Látják, hogy az RC2-es géposztályban mennyire meg kell dolgozni a jó eredményekért, hiszen másodpercekre, adott esetekben tizedekre menő harcot vívnak egymással az élmezőny tajgai.

Remek érzés volt

– Minden szempontból elégedettek lehetünk azzal, ami Salgótarjánban történt – összegzett a szezonnyitó kapcsán Csomós Miklós. – Jól helytálltunk, nagyon örülünk annak, hogy sikerült felkapaszkodnunk a pódiumra. Remek érzés volt. Azt viszont látni kell, hogy több, tőlünk jóval tapasztalt versenyzőtársunknak akadtak nehézségei az egyébként is kemény futam során. Ezt mi ki tudtuk használni, így behoztuk a Skodát a dobogósok mögé. Ugyanakkor arra még nem lehet választ adni, hogy hol van a helyünk a topkategóriában. Elképzelhető, hogy azokon a pályákon hátrányban leszünk, amelyeket a riválisaink jobban ismernek ezekkel az autókkal. Természetesen azon vagyunk, hogy tartani tudjuk ezt a formát, ám ehhez nagyon sokat kell dolgozni. Most is úgy gondolom, hogy nehéz az R5-ös sztori.

A kanyarsebességet és a féktávokat egyáltalán nem egyszerű eltalálni. Az első siker­élmény azonban megvan, így nagyon várjuk már a folytatást.

Ami elérkezett, hiszen a hét végén a Hell 26. Miskolc Rallyval folytatódik a magyar bajnokság. A verseny négy nagyobb sebességű és technikás pályán zajlik majd, a gyorsasági kilométerek száma is magasabb lesz, mint Nógrádban és a Mátrában volt.

Kevesebb tapasztalat

Csomós Miklós szerint színvonalas program vár a teljes hazai szakágra.

– Szeretem a tempós, változatos gyorsaságikat, Miskolcon pedig ebben bővelkedik az útvonallap – folytatta a fiatal versenyző. – Magam is kíváncsi vagyok, hogy ezeken a szakaszokon meg tudjuk-e ismételni a szezonnyitón nyújtott teljesítményünket. Azon leszünk, de nem lesz egyszerű feladat. A két futam között az autót szétszedtük, új rugókat és stabilizátorokat kapott a Skoda. Ezután pedig nincs más dolgunk, mint hogy a lehető legjobban felkészüljünk a soron következő feladatra. Elképzelhető, hogy a ke­vesebb R5-ös tapasztalatunk miatt hátrányban leszünk a többiekhez képest, de mi most ezt az időszakot éljük. Minden apró részsikernek nagyon fogunk örülni, mert tudjuk, hogy egyelőre tanuljuk ezt a technikát. Salgótarjánban megbirkóztunk a nehéz körülményekkel, a Hell 26. Miskolc Rallyn más jellegű feladattal állunk majd szemben. Várjuk, hogy ott legyünk a rajtvonal mögött, mert imádunk ralizni. Bízunk benne, hogy lesz még idén olyan futam, amikor a leg­jobbak között pezsgőz­hetünk.


A magyar bajnokság állása a szezonnyitó után:

1. Turán Frigyes, Bagaméri László (Volkswagen Polo R5) 34 pont

2. Vincze Ferenc, Bacigál Igor (Skoda Fabia Rallye2 EVO) 26

3. Csomós Miklós, Nagy Attila (Skoda Fabia R5) 22

4. Velenczei Ádám, Szőke Tamás (Skoda Fabia R5 EVO) 21

5. Klausz Kristóf, Csányi Botond (Ford Fiesta R5) 17

6. Hadik András, Kertész Krisztián (Ford Fiesta R5 MK II) 16

(A borítóképen: Csomósék a szezonnyitón várakozáson felül szerepeltek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!