szakedző lett

2020.07.08. 17:30

Államvizsga után horgászni fog Repka Attila

A barcelonai olimpiai birkózó bajnoka, Repka Attila a Testnevelési Egyetem padjait koptatta.

Kolodzey Tamás

Forrás: ÉM

Öten tettek szakedzői záróvizsgát birkózásban: köztük volt Repka Attila, a diósgyőriek ötkarikás aranyérmese, aki ötvenharmadik évében ezúttal nem a szőnyegen, hanem tanulóként bizonyított.

Statisztikát is tanult

– Elég sokat kellett küzdenem a diplomámért – indította „akcióját” az 1992-es játékok 68 kilós kötöttfogású nyertese, majd így folytatta: – Egyébként nem szeretném, ha eltúloznánk a diákszerepemet, mert több millióan jártak már úgy Magyarországon, hogy fejtágítóra adták a fejüket. Szóval annak ellenére maradjunk a földön, hogy több tucatnyi elméleti és gyakorlati vizsgát kellett teljesítenem. Három év alatt egészen pontosan hatvankettőt, vagyis nem volt azért ez olyan gyerekjáték, mint aminek az induláskor látszott. Az elmúlt napokban sok barátom és ismerősöm kérdezte tőlem, hogy tanulmányaim alatt mit szeretettem és mit nem. Nos, a pedagógiát kedveltem a legjobban, biokémia és a statisztika viszont távol állt tőlem, ezeknek a tárgyaknak aligha leszek a nagy tudora.

A DVTK máig egyetlen olimpiai bajnoka kedden vette át diplomáját, a ceremóniára az eredetileg tervezett időpontban került sor, a pandémia nem hátráltatta szakedzői képzést.

Pavliktól Komáromiig

Repka Attila ezután megemlítette a legnevesebb tanárait, köztük volt például dr. Pavlik Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Sportorvos Társaság volt elnöke, az egyetem professzor emeritusza és dr. Bartha Csaba, a Győri Audi ETO KC kézilabda csapatának elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság egykori főtitkára.

Repka Attilát köszöntik sikeres vizsgája után

Az újdonsült miskolci szakedző klasszis évfolyamtársakkal is büszkélkedhetett:

– Talán elegendő, ha Komáromi Tibort emelem ki – folytatta Repka Attila. – A hamarosan ötvenhat esztendős olimpiai ezüstérmest, háromszoros világbajnokot, későbbi szövetségi kapitányt és az országos szövetségi szakmai alelnökét aligha kell bemutatnom, Tibi ugyanis ikonikus alakja a birkózásnak.

A szűkebb pátriánkban mindenki által ismert és kedvelt diósgyőri legenda jelenleg az U23-as kötöttfogású válogatott edzője, ebben a tisztségében pedig nem lesz ott a tokiói olimpián, de – szavait idézve – emiatt nem fáj a feje.

– Most nyári üzemmódban vagyok, pillanatnyilag alig van feladatom – jegyezte meg Repka Attila. – Később kerül sor az edzőtáborokra, ahol nekem is jelenésem lesz. Klubszinten főleg Bekecsen tevékenykedem, most azonban kicsit pihenek Harsányban, ahol lakom. Mivel az államvizsgámra sokat készültem, ezért átmenetileg hátat fordítottam kedvenc szórakozásomnak, a horgászatnak, innentől kezdve azonban jöhet a pecázás, ezt soha nem tudom megunni

Hegedűs Csabát szeretné

Ismeretes, hogy a közelmúltban elhunyt dr. Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok és „ráadásként” egyszeres ötkarikás bronzérmes vízilabdázó, a Nemzet Sportolója. A büszke címet így jelenleg tizenegyen viselik, a tizenkettedik tagot az elkövetkezendő hetekben választják meg a birtokosok. Jelöltjüket a sportért felelős államtitkár közreműködésével az Emberi Erőforrások Minisztériuma terjeszti majd jóváhagyásra a kormány elé.

– Szeretném, ha dr. Hegedűs Csaba a századik magyar olimpiai aranyérem tulajdonosa kerülne a kitüntetettek közé – hangsúlyozta Repka Attila. – Óriási legendáról beszélek: olyan sportemberről, aki versenyzői, edzői, kapitányi, szövetségi elnöki és nemzetközi megbízatásai révén minden kritériumnak megfelel.

(A borítóképen: Repka Attila államvizsgázik a Testnevelési Egyetemen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!