DVTK beharangozó

2020.06.06. 16:00

Salakmotoros példa a Diósgyőri VTK-nál

A címvédő és a bajnoki cím várományosa otthonában játszik a DVTK focicsapata.

Berecz Csaba

Fotó: Homoky György

Az NB I. 27. fordulójának zárómeccsét játssza a Diósgyőri VTK együttese. A piros-fehérek vasárnap 21.05-től a listavezető Ferencvárosi TC gárdájának vendégei lesznek. A két csapat helyezése alapján ez lesz a forduló rangadója, ugyanis a vendégek a tabella 4. helyén állnak. A találkozó esélyese a bajnoki címvédő, az újabb bajnoki cím kapujában álló fővárosi együttes, amely hazai pályán legutóbb 2017. április 15-én veszített bajnokit (ekkor a Vasas 2–1-re nyert a Népligetben), azóta sorozatban ötven, pályaválasztóként megvívott meccsen maradt veretlen. Az FTC döntetlenre hazai környezetben legutóbb az idén február 5-én a Budapest Honvéd ellen végzett (0–0). A Diósgyőr az Üllői úton legutóbb 2017. április 8-án szerzett pontot (1–1), győzelmet pedig – keserű száj­ízzel – 2009. október 31-én ünnepelhetett, amikor 3–1-es DVTK-vezetésnél a meccs a 67. percben, a ferencvárosi szurkolók rendbontása miatt félbeszakadt (a versenybizottság végül 3–0-val igazolta a Diósgyőr javára a győzelmet, a 3 pontot).

Az El-ről (is)

A Diósgyőr jelenlegi bajnoki pozíciója abban az esetben Európa-liga-indulást érne, ha a közvetlenül előttük álló Mezőkövesd Zsóry FC szerdán megnyerte volna a Magyar Kupát. Ugyanis a Bajnokok Ligájában induló bajnoki győztes mellett három magyar csapat szerepelhet az El-ben, a kupagyőztes és a bajnokság 2. és 3. helyezettje. Ha a kupagyőztes dobogón végez, akkor a bajnokság 4. helyezettje Európa-liga-induló lesz. Szerdán a Budapest Honvéd együttese nyerte az MK-t, és mivel csak a 6. helyen áll a bajnokságban, jelen állás szerint a 2. és 3. hely ér El-indulási jogot. Ez egyben azt is jelenti, hogy a DVTK 5 pontra van ettől, mert ekkora előnnyel áll a Kövesd a dobogó harmadik fokán.

Kiemelkedik

A DVTK vezetőedzőjét, Feczkó Tamást, hiába kérdeztük a nemzetközi kupaszerepléssel kapcsolatos új helyzetről, azt felelte, hogy a mostani mérkőzés előtt nem ez a téma.

– Néhány héttel, hónappal ezelőtt kevesen gondolták volna Miskolcon, hogy az idei bajnokságban még lesz olyan forduló, amelynek az FTC–DVTK-mérkőzését illetik rangadó jelzővel. Most itt tartunk, ez pedig óriási dicséret a játékosaim és persze az edzői stáb számára. Tudjuk, nagy munkát végeztek a labdarúgók azzal, hogy szeptembertől, az utolsó helyről ide jutottunk. Nagy utat tettünk meg, de vannak még újabb állomások, és mi ezeken is szeretnénk jó benyomásokat tenni – mondta Feczkó Tamás, aki arra a kérdésre, hogy mit szeretnének elérni a mostani meccsen, így felelt: – az FTC kiemelkedik a hazai mezőnyből, lehet, hogy még a második sorával is megnyerné a bajnokságot. Ott tartunk, hogy nem lehet minket egy kézlegyintéssel elintézni. Igaz, nem mi vagyunk az esélyesek, mint ahogy a többi csapat sem az, amikor a Ferencvároshoz érkezik vendégségbe, és ahogy mások, így a számunkra is bravúrnak számítana a pontszerzés, de mindentől függetlenül szeretnénk, ha ez sikerülne.

Idény eleji

Felvetettük a szakvezetőnek, hogy a koronavírus miatti szünetet követően, a múlt hét végén a Diósgyőr idény eleji formát mutatott, a csapat játéka elmaradt attól, mint amit akkoriban produkált, amikor március közepén félbeszakadt a bajnokság.

– Egyetlen csapat sem volt képes arra, hogy ott, olyan formában folytassa, ahol abbahagyta, de ez természetes, mert ennek élettani okai vannak. Amikor félbeszakadt a bajnokság, az év elejétől számítva már tizedik hete dolgoztak együtt a csapatok, az újrakezdés után jelenleg az ötödik hétnél járunk. Az egyik a másiknak a duplája, és ez bizony jelentős különbség. Ezért is nyilatkoztam azt az újrakezdés előtt, hogy új bajnokság vár ránk ebben a nyolc fordulóban, amelynek során az eredmény a legfontosabb. Olyan ez, mintha salakmotorversenyen lennénk, leengedték a rajtszalagot, és végig húzni kell a gázt, még az olyan veszélyes kanyarokban is, mint ami most következik – jelentette ki Feczkó Tamás.

Benne van a munkájuk

A diósgyőri szakvezetőt arról is megkérdeztük, hogy van-e olyan játékosuk a keretben, akire sérülés vagy más egyéb ok miatt nem számíthat. Feczkó Tamás erre ezt felelte: vannak kisebb-nagyobb gondjaik, de ahogy eddig megoldották ezeket, most is azon vannak, hogy felülemelkedjenek ezeken. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy az utóbbi fordulók bebetonozott kezdőcsapatán, amelynek öt, egymást követő azonos összetételén csak a múlt hét végén, Brkovic sérülése miatt változtatott a szakvezető, amikor a 18 éves Szűcs Kornélt állította a védelem közepébe, győztes meccset követően módosít-e.

– Kezdőcsapatot nem szoktam két nappal a mérkőzés előtt hirdetni. Annak viszont örülök, hogy egy fiatal, saját nevelésű játékos bemutatkozott, és egy ilyen fontos poszton meggyőző, jó teljesítményt tudott nyújtani. Ebben minden diósgyőri utánpótlás­edzőnek benne van a munkája, amit ezúton is köszönök nekik – mondta Feczkó Tamás.

A várható kezdő

A Diósgyőri VTK várható együttese: Danilovic – Shestakov, Polgár, Szűcs K., Vági – Iszlai – Hasani, Márkvárt, Rui Pedro, Kiss T. – Ivanovski.

(A borítóképen: Vági [jobbról] sokat tehet a piros-fehérekért a Fradi ellen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!