fekvenyomás

2020.06.06. 16:30

Remélik, hogy nem kell eltolni

Mintegy négy és fél hónap múlva Miskolcon randevúznak a világ erősemberei.

Molnár István

Fotó: ÉM

Október 11. és 17. között Miskolcon, a DVTK-stadionban, a VIP-teremben rendezi meg a Magyar Professzionális Erőemelő Liga a 2020-as WUAP (World United Amateur Powerlifting) erőemelő-világbajnokságot. A honi szervezet a sportág helyi kimagasló alakját, többszörös világbajnokát, Mészáros Lászlót bízta meg az esemény megszervezésével. A tervek szerint az eseményen 28 ország 1200 versenyzője 21 korcsoportban vetélkedik majd egymással és a súlyokkal.

Erősek a V4-esek

– Természetesen mi is figyeljük, hogy miként alakul a koronavírus-helyzet Európában, a világban – kezdte nyilatkozatát Mészáros László. – A nemzetközi versenynaptárban már augusztus végére vannak tervezve versenyek, tehát jelenleg mi is úgy készülünk, hogy lesz Miskolcon világbajnokság. Persze, van egy kis bizonytalanság, hiszen egészségügyi szakemberek szerint lehet a vírusnak egy második, őszi hulláma, csak remélni tudjuk, hogy ez végül elmarad. Mindenesetre vannak különböző vésztervek, az egyik szerint nézők nélkül bonyolítanánk le a vébét, illetve legvégső esetben az, hogy halasztunk egy évvel későbbre, jövőre. A világszövetség vezetője azonban bízik abban, hogy ezt nem kell meglépnünk, nem kell azt tennünk, mint amit tokiói olimpiával kapcsolatban. Egyébiránt a WUAP-szervezet tagjai kilencven százalékban európai országok, szövetségek, ezen belül is az úgynevezett visegrádi négyek a legerősebb. Mellettük jelentkeztek az Egyesült Államokból, Indiából, Iránból, leginkább az ő Magyarországra való beutazásuk kérdéses ebben a pillanatban. A nevezés szeptember végén zárul, majd meglátjuk, addig hogyan alakul...

A sokszoros világbajnok sportoló hozzátette azt is: az utóbbi időben rengeteg viadalt hoztak már tető alá, így gyakorlatilag egy megszokott forgatókönyv szerint készülnek. Egyébiránt a DVTK nem csupán a helyszínt biztosítja, hanem szállást és étkezést is.

– Minden támogatást köszönettel veszünk – jegyezte meg Mészáros László. – Fő támogatónk a Scitec, a súlyokat, a padokat, a guggoló­állványt és az egyéb felszereléseket az Eltec biztosítja. Amennyiben bármilyen cég, vállalkozás úgy gondolja – akár még ebben a nehezebb helyzetben is –, hogy lát fantáziát a világbajnokságban, a becsatlakozásban, akkor akár lehet névadó főszponzor is, ez megállapodás kérdése.

Körülbelül 400 magyar

A borsodi megyeszékhely nem első alkalommal látja vendégül a sportág képviselőit, ugyanis 2006-ban már volt egy hasonló vb Miskolcon, igaz, az akkori csak háromnapos volt, csak az amatőrök számára és csak fekvenyomóknak.

– Októberben profik fogják megmutatni a tudásukat, és létszámban is duplaannyian lesznek ahhoz képest, mint amennyien akkor, tizennégy éve voltak – fogalmazott Mészáros László. – A hazai indulók számára kötelező lesz részt venni a szeptemberi kiskunhalasi országos bajnokságon, ha valaki utóbbin nem képviselteti magát, az kizárja magát a világbajnokságról. Vannak, lesznek vb-szintek, de az általános hozzáállás az, hogy ha Magyarországon van egy ilyen jelentős esemény, akkor az a szövetség elképzelése, hogy minél többen részt tudjanak venni rajta, legyen minél népesebb a mezőny. 2018-ban, Egerben GPC-világbajnokságot tartottak, ott nagyjából 400 magyar induló volt, körülbelül ennyire számítunk mi is.

A főszervező elárulta, az érmeket Kínából tervezték beszerezni, csakhogy az átfutási idő (gyártás, szállítás stb.) három hónap, és a vírus miatt ezt nem tudták, tudják bevállalni. Ezért úgy döntöttek, hogy Szlovákiából rendelik majd meg a 850 darab medáliát, ahol akár két héttel a vébé kezdete előtt is legyártják. Úgy prognosztizálják, hogy június 15-ét követően utaznak ebben az ügyben tárgyalni. Megtudtuk, abszolútban az első három helyezettek serleget is kapnak majd, s ezenkívül kiosztanak 1500 darab oklevelet. Az is örömhír, hogy a plakátterv és a vb hivatalos weboldala már elkészült.

Az életük részévé vált

A főszervező arról is beszélt, hogy a vb-n sok lesz az olyan erősember, aki már mastersnek számít, vagyis idősebb, mint 40 éves.

– Ennek az az elsődleges oka, hogy van egy réteg, amely két-három évtizede vagy még régebben beleszeretett ebbe a sportágba, és azóta ez a mindennapi életük részévé vált. Ismerek 75–80 éves versenyzőket is... – közölte Mészáros László. – A fiatalok, tisztelet a kivételnek, már nem akarnak, nem szeretnek küzdeni, órákat az edzőteremben szenvedni azért, hogy javuljanak. A másik ok, hogy a negyven feletti korosztály az, amelyik anyagilag jobban megengedheti magának, hogy utazzon, akár egyik földrészről a másikra.

Azt már korábban is jeleztük, hogy Mészáros László is ott lesz a résztvevők között, openben és mastersben egyaránt, RAW-fekvenyomásban, azonban nem ő lesz az egyetlen borsodi, miskolci induló. Különben most először szerepel majd egy világversenyen mindhárom kategória, vagyis az erőemelés, a felhúzás és a fekvenyomás. A végére még annyit: tervezés alatt van szórakoztató program megszervezése is a diósgyőri stadionba.


A világbajnokság programja

Október 11., vasárnap: erőemelés RAW, férfiak (ifjúsági, junior)

Október 12., hétfő: erőemelés RAW, férfiak (masters)

Október 13., kedd: erőemelés RAW, nők (összes), férfiak (open, submaster)

Október 14., szerda: erőemelés EQ és felhúzás EQ (összes nő és férfi), fekvenyomás RAW, férfiak (ifjúsági, junior)

Október 15., csütörtök: felhúzás RAW

Október 16., péntek: fekvenyomás RAW, nők (összes kategória), férfiak (masters)

Október 17., szombat: fekvenyomás RAW, férfiak (open, submaster), fekvenyomás EQ (összes nő és férfi)

Megjegyzés: EQ – speciális ruhás verseny, RAW – nem lehet használni speciális öltözéket

(A borítóképen: Mészáros László is készül a vb-re)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!