rali

2020.06.03. 19:30

Edzés után verseny a gyártelepen

Régi autós helyszínen új kezdeményezés, az alsózsolcai szlalompálya ralisokkal népesül be vasárnap.

Marosréti Ervin

Fotó: Zsarnai Krisztián

A két héttel ezelőtt megtartott zártkörű edzés után ismét Alsózsolcán találkoznak egymással a környék ralisai. A gyártelepen kialakított szlalom pályán vasárnap rendezik meg az I. Delta Hungária Építő Kupát, amelyre legalább félszáz páros nevezését várják.

Egymást érik majd

- Az elmúlt hónapok bezártsága után egyre inkább ki vannak éhezve a sportolóink és a szurkolók is. Mindenkinek hiányzik a benzingőz illata, ezért bízom benne, hogy sokan leszünk Alsózsolcán – mondta el érdeklődésünkre Juhász István, főszervező. – Az is igaz, hogy a tavasszal elmaradt versenyeket a rendezők igyekeznek bepótolni, ezért a közeljövőben egymást érik majd az autósport események. Erre júniustól novemberig van lehetőség, különösen azoknál a viadaloknál, ahol a közút engedélye is kell.

Ralisok szlalompályán

Alsózsolcán erre nincs szükség, mert a gyártelep a ralis Sziklai Tibor tulajdonában van. A helyszín „ősréginek” mondható, hiszen a ’90-es években rendeztek már itt ügyességi versenyeket. Igaz, a mostani kormányforgatók egy része akkor még nem is élt, tehát sokaknak újdonság lesz a hétvégi esemény.

- Ez egy új kezdeményezés, amit idővel szeretnénk sokakkal megismertetni, felfuttatni – folytatta Juhász István. – Miskolc környékén nagyon régen volt ilyen jellegű autós rendezvény. A résztvevői bázisunk a ralira épül, a pálya adottságai azonban inkább a szlalomhoz hasonlít. Arra is látok esélyt, hogy idővel utóbbi szakág küzdelmeibe is bekapcsoljuk a borsodi helyszínt. A megszokott rendezői gárdával és rádiós csapatával dolgozunk, az időmérés szempontjából viszont egy új társaság vesz részt a lebonyolításban.

Vasárnapi menü

A száz százalékban betonborítású gyártelepen vasárnap az átvételekkel és a pályabejárással már reggel nyolc órakor elkezdődik a program. A nézők számára is érdekes első futam 9.30-tól rajtol, de a mezőny tagjainak lesz még egy lehetőségük, hogy javítsanak az időeredményükön.

- Biztonsági okok miatt nem lehet egyszerre két autót felengedi a pályára, ezért mindenki egyedül teljesíti az 1,2 kilométeres kört. Egy futam során kétszer mennek körbe a párosok, ez adja ki az eredményüket – szögezte le Juhász István. – A nap folyamán mindenkinek két lehetősége van, hiszen előfordulhat, hogy pályatévesztés miatt valakinek nincs értékelhető eredménye. Úgy korrekt, ha a nyomvonal teljesítésére adunk még egy esélyt, és jobb időeredményt vesszük figyelembe.

Juhász István azt is elárulta, hogy az I. Delta Hungária Építő Kupáról a tervek szerint élő, internetes közvetítés is lesz, hogy azok is belekóstolhassanak a verseny légkörébe, akik személyesen nem lesznek ott az alsózsolcai gyártelepen.

(A borítóképen: A gyártelepi pörgést az újonc Kóródi Koppány is kipróbálta)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!