Ökölvívás

2020.04.21. 18:00

Utat nyithat az idei ob Csókának

A miskolci klub bunyósa hazai riválisai legyőzősével mehetne a világszintű olimpiai selejetezőre.

Berecz Csaba

Forrás: ÉM-Archívum

A koronavírus miatt világszerte ,,lefagytak”, szünetelnek a küzdelmek szinte az összes sportágban. A versenymentes időszakban megnéztük, hogy hogyan állnak az olimpia kvótaszerzés ügyében megyei sportolóink.

Nyolc és öt

Ökölvívásban a 2015-ös évben, 52 kg-ban Európa-bajnoki bronzérmet szerzett Csóka Nándornak, a Hell Fight Club Küzdősport Egyesület versenyzőjének van némi reménye arra, hogy olimpiai kvótát szerezzen a súlycsoportjában.

A jövő évi tokiói játékokon összesen 286 bokszoló vehet részt, a férfiaknál 8 súlycsoportban (52 kg, 57 kg, 63 kg, 69 kg, 75 kg, 81 kg, 91 kg, +91 kg) a nőknél 5-ben (51 kg, 57 kg, 60 kg, 69 kg, 75 kg) zajlanak majd a küzdelmek. A kvóták egy része már elkelt, ugyanis a kontinentális olimpiai kvalifikációs versenyek közül kettőt már megrendeztek, az afrikait, valamint az ázsiai és óceániai összevont csatározásokat, ám az amerikai földrész tornája elmaradt, az európai pedig félbeszakadt. Mindkettő a koronavírus miatt. Utóbbi, a londoni kvalifikációs verseny, a tervezett 11 helyett mindössze 3 napon át tartott, és ez alatt annyi derült ki, hogy egy magyar bunyós biztosan lesz az ötkarikás játékokon, ugyanis Gálos Roland az 57 kg-os súlycsoportban indulási jogot szerzett.

Londontól is

Az európai kvalifikációs verseny egyelőre ismeretlen időpontban történő folytatásában még három magyar sportolónak van lehetősége indulási jogot szerezni Tokióra, férfi 63 kg-ban Fodor Milánnak, akinek egy meccset kellett ehhez nyernie, valamint női 60 kg-ban Pribojszki Katának és 75 kg-ban Nagy Tímeának, akiknek két-két győzelmet kellene aratniuk.

A többi súlycsoportban a világ összes sportolója számára kiírt, olimpiai indulási jog megszerzésért zajló verseny lehet az utolsó szalmaszál a magyar versenyzők számára. Ezen a megméretésen olyan nemzetek sportolói vehetnek részt, akiknek az országából az adott súlycsoportban még nem szerzett senki kvótát.

A magyarok számára ilyen az 52 kg-os súlycsoport is, amelyben a londoni versenyen a Ferencvárosi TC bunyósa, Szaka István vett részt. A fővárosi sportló ezen a viadalon, az első meccsén, az olimpiai kvóta megszerzéséről döntő összecsapáson az ír Brendan Irvine-től kapott ki. A 21 éves magyar ökölvívó éppen Csóka Nándorral szemben kapott lehetőséget arra, hogy az európai kvalifikációs versenyen hazánkat képviselje, köszönhetően annak, hogy a tavaly decemberi magyar bajnokságot megnyerte. Az akkori négy fős mezőnyben az elődöntőben találkozott egymással Szaka és Csóka, és ezt a meccset 3:2-re nyerte a későbbi bajnok (érdekesség, hogy a másik elődöntőben Bernáth Attila szintén 3:2-re múlta felül Virbán Martint, a döntőben pedig 4:1-re kapott ki Szakától).

Szalmaszál

Az olimpia férfi 52 kg-os súlycsoportjából, a londoni tornán elkelt az európai kvalifikációs verseny összes helye, ugyanis a nyolcaddöntőket meg tudták rendezni, és mivel földrészünkről éppen 8 sportoló szerezhetett indulási jogot ebben a kategóriában, így az erről lemaradt európai versenyzőknek csupán a világszintű kvalifikációs verseny maradt arra, hogy kvótához jussanak. Ezt a megméretést az eredeti tervek szerint Párizsban rendezték volna meg idén májusban, de erre csak később, egy most még nem ismert időpontban kerül sor.

Nagy valószínűséggel csak jövőre. És ahhoz, hogy ezen, a korábban egy súlycsoporttal feljebb próbálkozott, majd a tavalyi évben az 52 kg-hoz visszatért, jelenleg 23 esztendős Csókának legyen esélye indulni, idehaza, az ez évi magyar bajnokságon Szakát, és a többi riválisát is meg kellene előznie. Ugyanis bajnoki címmel a zsebében lenne esélye arra, hogy a tokiói olimpiára kvalifikáló utolsó világverseny elindulhasson. És ott, a várhatóan népes mezőnyben érhetne el olyan eredményt, amivel bekerülhet a jövő évi ötkarikás játékok 52 kg-os súlycsoportjának 28 fős mezőnyébe.


Ökölvívás: férfi 52 kg tokiói mezőnye

A rendező jogán (1 fő): Tanaka Ryomei (japán).

Az afrikai kontinens kvalifikációs versenyéről (3 fő): Mohamed Flissi (algériai), Patrick Chinyemba (zambiai), Sulemanu Tetteh (ghánai).

Az ázsiai és óceániai kontinensek kvalifikációs versenyéről (6 fő): Hu Jianguan (kínai), Thitisan Panmot (thaiföldi), Amit Panghal (indiai), Shakhobidin Zoirov (üzbég), Alex Winwood (ausztrál), Saken Bibossinov (kazahsztáni).

Az európai kontinens kvalifikációs versenyéről (8 fő): Billal Bennama (francia), Sakhil Alakhverdovi (grúz), Brendan Irvine (ír), Gabriel Escobar (spanyol), Galal Yafai (brit), Koryun Soghomonyan (örmény), Cosmin Girleanu (román), Batuhan Ciftci (török).

Az amerikai kontinens kvalifikációs versenyéről: 5 fő

Világszintű kvalifikációs versenyről: 4 fő

Szabadkártyával: 1 fő

(A borítóképen: Csóka Nándor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!