Aluinvent-DVTK

2020.02.27. 09:00

Megvan az alapszakasz második helye

A diósgyőri női kosárlabdacsapat a nem túl magabiztos kezdés után legyőzte a pécsieket.

Berecz Csaba

Fotó: Kozma István

A női kosárlabda NB I-ben a zárónapról, a 22. fordulóból előre hozott meccsét játszotta szerdán az Aluinvent-DVTK csapata, a PEAC-Pécs ellen, a miskolci városi sportcsarnokban. A piros-fehérek azért mozdították el március 14-ről a bajnokijukat, mert két játékosuk, Medgyessy Dóra és Goree Cyesha ebben az időpontban Magyarország 3×3-as kosárlabda válogatottjával a pár nappal később Indiában sorra kerülő olimpiai kvalifikációt tornára készül majd. Utóbbi kosaras egyébként jelenleg sérült, és nem is tudott pályára lépni a szerdai meccsen, amelyen a DVTK számára az volt a tét, hogy győzelem esetén megszerezi az alapszakasz második helyét.

Halvány kezdés

Bár a mérkőzés előtti napon a diósgyőriek szakvezetője lendületes, jó kezdést remélt csapatától, ebből a pályán semmi nem valósult meg. A pécsiek ugyan nem játszottak szemet kápráztatóan az elején, de Conwright két- és Udodenko egy találatával elhúztak (0-6). Ha bedeszkázták volna az eget, vagy ha lekapcsolták volna a csarnokban a világítást, akkor sem dobhattak volna rosszabbul az elején a hazaiak. Csak a 4. perc végén, Morrison triplájával sikerült túlesni a tűzkeresztségen (3-6), és nem csak dobásban volt pontatlanság, hanem az összjátékban is. A DVTK csak azért nem szállt el, mert a hármasok hintése jól ment: Morrison és Medgyessy is kettőt, kettőt értékesített (12-13). Közben a hazai padról jött a frissítés, és a 8. minuta elején Kiss A. centergóljával átvette a vezetést a Diósgyőr, majd amikor néhány másodperccel később Skoric is megszerezte első gólját, vendég időérés következett (18-15). Ez hasznukra vált, a negyed utolsó másodpercében Wentzel találatával egálra alakították a meccset (19-19).

Pusztai középtávolija és Morrison büntetői értek célba a második menet elején, de a PEAC igyekezett tartani magát, és ledolgozta négypontos hátrányát. A 27-27-es állás után Szűcs R. vágott be egy trojkát, majd Walker-Kimbrough szerzett leindításos gólt, aztán két vendég büntető után újabb hazai villanások következtek, Pusztai és Skoric is mosolyoghatott, a baranyai edző pedig időt kért (36-29). Zele találatával, a 17. percben lett 10 pont a két együttes között (39-29), és innentől a különbség folyamatosan nőtt (48-31). Elsősorban azért, mert a DVTK a rotációban sokkal jobb minőséget tudott forgatni, a vendégek kispadja rövidnek tűnt. A játékrész hajrájában ugyan faragott a Pécs, de a második negyed egyértelműen a Diósgyőré volt (48-36).

Hullottak a triplák

Fordulás után Walker-Kimbrough faultos találata után Morrison hármasa landolt a gyűrűben (54-36), csak, hogy tudják a pécsiek, hogy ki az ,,úrnő” a pályán. A 25. percben 60-43-nál kért időt a vendégek szakvezetője, talán azért, hogy egy kis levegőhöz juttassa övéit. Ám a folytatásban Szűcs R. újabb trojkájával kerek húsz lett a felek között, majd amikor picit csökkentett a különbségen a pécsi együttes, Skoric behúzta csapata kilencedik hármasát, nem sokkal később Szűcs R. pedig a tizediket (69-49). A meccs ekkora már eldőlt, a kérdés csak az volt, hogy mennyi lesz a különbség a végén, a harmadik játékrész utáni eredmény (69-53) mire módosul.

A záró etapban dolgozott azon a PEAC, hogy tíz alá kerüljön, de a DVTK, amikor kellett, állított a távolságon. A 35. percben Kányási közeli gólja után PEAC időkérés következett (77-64), majd visszajött a jegelt Morrison, hogy palánk alatt erősebb legyen a hazaiak játéka. 101 másodperccel a vége előtt Conwright befutása után lett egyszámjegyű a különbség (85-76), ezt nem sokkal később Hegedűs két triplával tovább csökkentette, emiatt 42 szekundummal a befejezés előtt Cziczás edző időt kért (86-82). Ami után Morrison megszerezte a megnyugtató, és mint kiderült, utolsó találatot.

A Sopront fogadják

A Diósgyőr ezzel a győzelemmel elérte azt, hogy szinte biztosan a második helyen végez az alapszakasz végén, és ebből a pozícióból fogadhatja vasárnap 17 órától a már biztos alapszakasz-győztest, a Sopron Basket együttesét, a miskolci városi sportcsarnokban.

Aluinvent-DVTK – PEAC-Pécs 88-82 (19-19, 29-17, 21-17, 19-29)

Miskolc, 700 néző. V.: Farkas G., Söjtöry, Csabai-Kaskötő.

Aluinvent-DVTK: Medgyessy (6/6), Kányási (6), WALKER-KIMBROUGH (20/3), SKORIC (10/3), MORRISON (21/9). Csere: Pusztai (8), Kiss A. (6), Zele (2), SZŰCS R. (9/9). Vezetőedző: Cziczás László.

PEAC-Pécs: Conwright (18/6), Wentzel (4), GÉMES-SAROK (16), Kaposi (5), UDODENKO (24/12). Csere: Ruják (-), Sánta (2), Varga E. (-), Hegedűs (13/6). Vezetőedző: Meszlényi Róbert.

Cziczás László: – Dicséret illeti a pécsi csapatot, hogy ilyen nehéz utazásból ilyen szép meccset sikerült nekik kihozni. Nekem nem tetszett a saját csapatom játéka a negyedik negyedben, de nem erről akarok beszélni. Sokkal inkább arról, hogy nagy dolgot vitt véghez a csapat azzal, hogy megszerezte az alapszakasz második helyét, olyan sérülések ellenére, ami egy évtizedre is elég egy csapatnak, nem, hogy egy évadra. A nehézségek ellenére fantasztikus alapszakaszt produkáltunk, és megyünk tovább, jön bajnokira a Sopron, aztán a kupában is ellenük játszunk, majd jön vissza a Pécs a bajnokság rájátszásában.

Meszlényi Róbert: – Gratulálok a Diósgyőrnek, azt gondolom jó és élvezetes meccset játszottunk. Sokat utaztunk mostanában, ide is hét órás buszút után érkeztünk meg, és két fontos játékos, Bravard és Szabó F. is hiányzott betegség miatt a rotációnkból. Lehetett volna ma rosszabb is, de végig koncentráltunk, azon voltunk, hogy szoros mecset játsszunk, és ez sikerült. Ezzel szinte biztos, hogy a hetedik helyen zárjuk az alapszakaszt, és mi fogunk jönni a rájátszásban Miskolcra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!