Birkózás

2020.01.02. 18:00

Újra átélhetik a fénykorukat

A diósgyőriek új birkózócsarnoka „ürügyén” Ausztráliából kért szót a klub hajdani sportolója.

Kolodzey Tamás

Ráskövy István (balról) a 2002-es, zágrábi veterán világbajnokságon

Forrás: Ráskövy István fotója

Ráskövy István 1954 júniusában, tizennyolc évesen, hetven kilós ifjúságiként kezdte a versenyszerű birkózást. Akkor Imrik Károly volt a DVTK mesteredzője, Fejes Ferenc a csapatkapitánya és mindketten fantáziát láttak benne, ezért komolyan foglalkoztak vele.

Versenyző és edző

– Ennek eredményeként 1955 novemberében megnyertem Észak-Magyarország ifjúsági szabadfogású bajnokságát, majd 1956 október 21-én a III. osztályú felnőtt északi seregszemlét is Debrecenben – kezdte emlékeinek felidézését az ötödik kontinensről. – Aztán 1956 október 23-án kitört a forradalom, melynek leverése után különböző hírek kaptak szárnyra. Többek között az, hogy a jövőben a magyar sorkatonák a Szovjetunióban fogják szolgálati idejüket letölteni. Én viszont nem akartam szovjet katona lenni, ezért úgy döntöttem, hogy elhagyom Magyarországot: 1956 december 13-án a barátaimmal és az unokahúgommal átvándoroltam Ausztriába, ahol egy évig kellett várnom a kivándorlásra. Közben 1957 júniusában a salzburgi AC Wals klubjának színeiben nyertem két felnőtt osztrák állami birkózó bajnokságot. Hónapokkal később, 1958 február 2-án Melbourne-ben csatlakoztam az ottani, magyar kiejtéssel élve Victoriai Vasutasok sportklubjához, mely az 1956-os olimpiát követően a legnagyobb és a legeredményesebb egyesület volt az államban, de lehet, hogy egész Ausztráliában is. Akadtak ott jó szakemberek, de versenyzőként én is vállaltam edzői szerepkört. Mellesleg 1958 és 1968 között kilenc Victoria állami és hét ausztrál bajnokságon diadalmaskodtam, továbbá három olimpiai válogatón lettem első.

Bíró és delegációvezető

Ráskövy István a tokiói olimpián, a verseny kezdete előtti edzésen komoly vállsérülést szenvedett, így – már ausztrál színekben – a huszonhárom induló közül csak kilencedik lett.

– A nagy költségek és távolságok miatt más nemzetközi versenyen, bajnokságon már nem vettem részt – folytatta, majd hozzátette: – Az aktív pályafutásom után 1969-től 2003-ig a Victoria állami és az ausztrál válogatott adminisztrátoraként dolgoztam és ugyanennyi ideig voltam nemzetközi bíró, tovább az ausztrál birkózó delegációk vezetője. 1986-ban az új hazámban érdemrendet kaptam a sportban és a társadalom érdekében kifejtett munkámért, 2018-ban pedig az Olimpikonok Világszövetségétől a sportágért és az olimpiáért végzett tevékenységemért díjaztak. Mivel 1974-ben, utasként, autóbaleset ért, ezért versenyzőként nem vettem részt a veterán vébéken, amelyeken viszont edzőként és nemzetközi bíróként közreműködtem. 2002-ben Zágrábban szurkoltam a „sajátjaimnak” és a magyar öregfiúknak, 2007-ben Isztambulban pedig egyik volt tanítványom, David McIntyer 87 kg-ban veterán vb-t nyert.

Tartja a kapcsolatot

Az Ausztráliába került egykori miskolci sportember többször járt itthon, a hetvenes években például a Stadion étteremben rendezett meghitt, családias DVTK-találkozót.

– Sok emberrel tartom a kapcsolatot az óhazából – mondta büszkék. – A miskolciak közül a sport- és huszár hagyományőrzőkkel, továbbá Jászkai Imre négyszeres veterán világbajnokkal, akinek segítségével követem a diósgyőri, a magyar és a világ birkózó eseményeit. Magamról még annyit, hogy 2012 óta egy öregotthonban élek. Van négy, igazán szép lányom – az egyikük gondoskodik rólam –, három jó vőm és hét gyönyörű, öt fiú és két lány unokám. Már járókerettel közlekedem, de mindig teljesítem a napi penzumot. Az egyik lányom gondoskodik rólam.

Ráskövy István a diósgyőriek birkózó szakosztályáról is kifejtette véleményét:

– Az előérzeteimben általában nem csalódom, remélem, hogy most sem fogok. Mivel látom, hogy a klubnak dr. Szinay Attila személyében jó vezetője van, továbbá vezérkarában olimpiai és Európa-bajnokok, világbajnoki érmesek, valamint lelkiismeretes és ügybuzgó szülők találhatók, bízom az egykori, máig szeretett egyesületemben. Az új otthon számukra megteremti a mennyiségi és a minőségi fejlődés lehetőségét, ennek révén a diósgyőri birkózás évek múltán akár a fénykorát is visszaidézheti. Üzenem, hogy a versenyzőkön és az edzőkön át az elnökig a minden tagjuk fogjon össze. Munkálkodjanak egy emberként, közös akarattal, tiszta szívvel és újra éljék át azt a dicsőséges korszakot, amelyben nekem egyszer már részem volt.

Névjegykártya

Ráskövy István

Született: 1936 november 15-én Bodrogkisfaludon

Sportága: birkózás

Anyaegyesülete: DVTK

Lakhelye: Ausztrália (Wantirna, Victoria államban)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!