VRCK

2020.01.20. 18:30

Egy pont a rangadón

A férfi röplabda Extraligában vasárnap idegenben lépett pályára a barcikai csapat.

Öt szettben kapott ki a címvédő VRCK Budapesten

Forrás: ÉM-archívum

Fotó: Ádám János

A szerdai, kazincbarcikai Magyar Kupa elődöntő első felvonás után vasárnap is találkozott egymással a Pénzügyőr SE és a Vegyész RC Kazincbarcika alakulata, csak most Budapesten, és az Extraliga, 3. fordulójában. A házigazdák a múlt hét közi „kupánvágás” után abban reménykedtek, hogy a kék-sárgák számára szokatlanul alacsony teremben ismét meg tudják lepni a tavalyi bajnokot. A barcikaiak pedig okulni akartak az MK-vereségből, s minden áron győzni szerettek volna a parázs hangulatúnak ígérkező derbin.

Feljavuló vendégek

Váltakozva estek a pontok az első szettben, a hazaiaknál Kovács Z., míg a vendégeknél Braga volt elemében. Utóbbi nyitásának köszönhetően először vezetett a Vegyész (4-5). Nem hagyta ezt a hazai gárda, átvették az irányítást, s Magyar nyitása után (11-8), időt is kért Kardos edző, a sorokat rendezendő. Kovács Z. bombái ellen nem volt orvosság, meg is léptek a zöldek (13-9), de jött a felzárkózás Moraes leütése, majd egy szerencsés sánc után (15-12). Kovács ász nyitása amolyan demoralizáló volt, és mert egy „parkettaszaggatója” is célba ért, már tetemes lett a fővárosi előny (19-13). Ki is kérte második idejét a barcikai szakvezető, ám a továbbiakban a kisméretű terem is besegített, két nyitásfogadás is a plafonban landolt. Előnybe kerültek a hazaiak.

A térfélcsere után a Vegyész kezdett ponttal, Kovács azonban ellenállhatatlannak bizonyult, egyenlített. Hiába a jó blokk, ha hosszúra sikerül a nyitás, 4-4-ről folytatták a felek. A vendégek kapták ekkor össze jobban magukat, Juhász vezérletével három pontot hoztak (4-7), Jókay időt is kért. Ismét a plafon segítette ki a Pénzügyőrt, de ezután a hazaiak is a plafonra mentettek egy nyitást (5-10). Feljavult a vendégek védekezése és támadása is, ennek köszönhetően rövidesen hat pontos előnybe kerültek, ezért megint lépett a fővárosi tréner (6-12). Moraes ütései rendre célba találtak, ám a házigazda sem csüggedt, így élvezetes, magas színvonalú játék folyt, hol itt, hol ott szereztek pontot a csapatok (14-17). Ekkor kért időt Kardos mester, s talán ennek is köszönhetően Efraimidis is megmutatta, érdemes volt leigazolni. Okos ütése után még négy volt az előny (16-20), s bár Rása faragott a hátrányból, szerencsés blokkal zárkózott fel a Pénzügyőr (21-22). Kardos ismét időt kért, ez jól hatott, mert ezután Moraes nem kegyelmezett, és Blázsovics is jól döntött, egyenlítettek a borsdodiak.

Változatos játék

Váltakozó pontszerzés, remek küzdelem jellemezte a harmadik játékrész elejét, 7-7 után tudott meglépni a budapesti csapat (9-7). Kovácsot blokkolták a vegyészek, de a hazai röpis bizonyította: ma kiváló ütőformában van (10-8). Nem adták fel a látogatók, remek összjáték után Blázsovics majd Efraimidis bombázott, ismét kiegyenlítte az állást a vendéggárda (11-11). Braga egyszemélyes sáncát követően 11-13 lett, időt kértek házigazdák, akik zárkóztak, de a VRCK sem hagyta annyiban a dolgot. Moraes ütése és Efraimidis cseles nyitása után már 13-16 volt az állás, de Kováccsal megint csak nem bírt a vendégblokk. Egy barcikai pont után (15-18) Jókay edző is időt kért, majd érdekes ponttal jött közelebb a Pénzügyőr (18-20). Ami arra sarkallta Kardost, hogy ő is időkéréssel rendezze a sorokat. Hogy ez mennyire sikerült, azt bizonyítja, az öt sorozatban szerzett pont.

Az addigiakhoz hasonlóan váltott pontszerzéseket láthattak a nézők a negyedik szett elején is (3-3). Küzdelmes, változatos volt a játék, Kovács extrát nyújtott, de a barcikai sánc is kezdett összeállni (6-5). A játékvezető is borzolta a kedélyeket, VRCK-pont helyett új labdát adott, ami a hazaiaknak volt jó (9-5). Kardos időzött, ezt követően Kovács bombát hatástalanított együttese (10-8). Jókay 13-12-nél „lépett közbe”, és ez hatott is, mert a budapestiek négy ponttal megugrottak (16-12). Moraes játéka hozta fel a Barcikát (17-14), ám egy jó hazai blokkal ismét négy egységnyi lett a különbség. A vendégeknek semmi nem jött össze, miközben sziporkáztak a vendéglátók (21-16). Feljebb jött még a Vegyész 23-19-re, azonban innen már csak hazai pontot estek.

A döntő szettben az addigiaknál is nagyobb elánnal kezdtek a csapatok, szemet gyönyörködtető volt a játék, csak az jelentett gondot, hogy ismét a bíró vált főszereplővé. A hazaiaknak ítélt, barcikai pont helyett (6-3), ekkor Kardos edző időt is kért. Ám Kovács ismét nem kegyelmezett, óriási ütése már-már demoralizáló volt. Szép játékkal próbált zárkózni a VRCK, a térfélcserénél (8-5), még három pont volt a budapestiek javára. Páez hosszú nyitása jelentett egy olyan pontot a vendéglátóknak (11-7), ami után ismét időt kellett kérni. Azonban ez már csak arra volt elég, hogy váltott pontszerzéssel a PSE hozza a győzelmet.

Pénzügyőr SE – Vegyész RC Kazincbarcika 3:2 (15, -22, -20, 19, 10)

Budapest, 100 néző. V.: Tillmann, Szabó P.

Pénzügyőr SE: Rása 15, Magyar B. 4, Reffatti 18, Flachner D. 10, Kovács Z. 30, Kiss D. 13. Csere: Feliciano (liberó), Solti. Vezetőedző: Jókay Zoltán.

Vegyész RC: Páez 2, Blázsovics 11, Juhász 13, Braga 13, Efraimidis 13, Moraes 13. Csere: Vitko (liberó), Dudás (liberó), Péter, Budai, Bibók. Vezetőedző: Marek Kardos.

Jókay Zoltán: – Három naponta ilyen meccseket játszani infarktus közeli állapot. Az első nyert játék után érthetetlenül görcsössé váltak a fiúk, sok volt a hiba. A harmadik szett közepétől kezdték ismét azt mutatni, amit tudnak. Nagy fegyvertény számunkra ez a győzelem.

Marek Kardos: – Sokkal előrébb vagyunk, mint négy napja, ugyanakkor még nem biztonságos a játékunk, sokszor nem azt csinálják a fiúk, amit megbeszélünk. Ellenfelünk jó erőkből áll, játékosai kíméletlenül kihasználják a hibáinkat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában