Európa Kupa

2019.12.05. 09:30

A csoport 3. helye a DVTK-é

A Basket Landes pocsék dobóformája csak egy negyeden át élt a DVTK ellen.

Berecz Csaba

Tizenöt ponttal kikaptak a diósgyőriek (pirosban) a Landes-tól

Fotó: Berecz Csaba

A női kosárlabda Európa Kupában, a H-csoportban tegnap este véget értek a küzdelmek. A csoportkör 6. fordulójában az Aluinvent-DVTK együttese a francia Basket Landes csapatának vendége volt.

Bár a dél-franciaországi mérkőzésre utazván a diósgyőriek szakvezetője, Cziczás László amiatt szomorkodott, hogy változatlanul nem számíthat a keret minden tagjára, ugyanis Maja Skoric nincs rendben, ismét térdfájdalmai vannak, de mivel a szerb válogatott játékos mindenáron játszani akart volt csapata ellen, a Mont de Marsanban megtartott mindkét edzést végig csinálta, és fájdalomcsillapítókat bevéve jelezte, hogy kész a bevetésre. A szakvezető így a kezdőbe tette a kiváló sportembert, és így a létező legerősebb csapatot küldte pályára.

Virágcsokor

A mérkőző felek bemutatásakor Skoric nagy tapsot kapott, és volt klubjának vezetői külön is köszöntötték, egy virágcsokorral kedveskedtek neki. A szerb játékos viszont képes volt függetlenítenie magát az eseményektől, és ő szerezte a meccs első gólját. Igaz, nem rögtön az elején, mert Dumerc egy dobó- egy és egy passzhibája megadta az alaphangot, és csak a második perc végén született az a bizonyos Skoric találat. A folytatásban mindkét csapat jóval a valós tudása alatt játszott, a hazaiak rendkívül pontatlanul dobtak, és ebben a diósgyőriek sem voltak élen járók, de picivel jobban ment nekik a gólgyártás, ráadásul a védő lepattanókat összeszedték. A francia együttesből egyedül Toure volt az, aki jól játszott, egy trojkával ő egyenlített (10-10). Kevés pont született ezt követően, de aztán Zele villant egyet, majd a játékrész végén a Medgyessytől kapott ziccert is beverte a palánk alól, és hiába szerzett büntetőből Gaye pontot, DVTK előnyével zárult az első menet (14-17).

Amikor a második negyed elején Walker-Kimbrough előbb egy duplát majd egy triplát helyezett el a gyűrűben, 72 másodperc játék után szünetet kért a hazai szakvezető (14-22). A pauza jót tett a Landesnek, különösen Plouffének, aki gyors egymásutánban kétszer is eredményes volt, majd egy több másodperces birkózó show után a hazai palánk alól a franciák álltak fel, és szereztek Dumerc révén egy hármast. Ami azt eredményezte, hogy 91 másodperccel az előző szünet után, ezúttal Cziczás László kért időt (21-24). A folytatásban Toure triplája jött, aztán pedig vendég találatok, a játékrész közepén Walker-Kimbrough 24-30-ra módosította az eredményt. A 0-6-os széria után viszont a hazaiaknak nem csak pillanatai, hanem percei következtek, a DVTK képtelen volt a gyűrűbe találni, és amikor zsinórban a 11. pontot is elérte a Landes, ismét vendég pauza volt műsoron (35-30). A folytatásban Goree szerzett két akciógólt (35-34), de a negyed utolsó 82 másodpercében már csak 1 vendég büntetőt láthattunk, három hazai akciógól mellett, amelyek közül az utolsó három pontot ért (42-35).

Más dobóforma

A térfélcserét követően Dumerc egy triplával köszönt be, jelezve, hogy más dobóforma jön a hazaiak részéről. A DVTK kosarasoknak viszont nem ment ilyen jól, Medgyessy révén csak két és fél perc után tudtak a gyűrűbe találni (49-38). De ez nem adott szárnyakat a piros mezeseknek, a Landes egy jó átlagot hozott dobásban, ám erre a Diósgyőr nem volt képes, és amikor megcsillant annak a reménye, hogy felzárkózás jöhet (51-42), érkeztek a lehűtő francia találatok. A 27. perc végén Plouffe gólja után (59-44) termésben is lapos hajrá jött, de a játékrész végére tulajdonképpen eldőlt a meccs (61-46).

A záró negyedet a piros-fehérek kezdték jobban, nem egészen három perc játék után kérte is az időt hazai szakvezető (63-52). A fúvós-ütős zenekar által a lelátóról támogatott hazai gárda picit jobban koncentrált védekezésben, és támadásban is, a távoli dobásokkal a különbséget csökkenteni akaró vendégek kísérletei pedig többnyire a gyűrű szélén landoltak (74-58). A meccs végén már csak a közte tíz elérése lehetett a vendégek célja, és erre volt is esély (76-66), de az utolsó perc (is) a Landesé volt.

Az Aluinvent-DVTK további EK-szereplése a mai napon záruló többi csoportmeccs eredményétől függ, és csak késő este derül ki, hogy ha lesz – ami nagyon valószínű – mi lesz a programja a csapatnak a nemzetközi porondon.


Basket Landes (francia) – Aluinvent-DVTK 81-66 (14-17, 28-18, 19-11, 20-20)

Mont de Marsan, 2000 néző. V.: Williams (walesi), Pillet (svájci), Last (holland).

Basket Landes: DUMERC (11/6), PAGET (8/6), Ayim (10/6), Hejdova (3/3), Gaye (5). Csere: TOURE (19/9), Mbuyamba-Tshimanga (10/6), Suarez (-), PLOUFFE (13), Domenger (2), Mason (-), Marquet (-).

Vezetőedző: Julie Barennes.

Aluinvent-DVTK: Medgyessy (5/3), WALKER-KIMBROGH (19/3), Skoric (8), Goree (11), MORRISON (9). Csere: Zele (4), Pusztai (6), Kányási (-), Szűcs R. (2), Kiss A. (2), Katona (-).

Vezetőedző: Cziczás László.

Kipontozódott: Zele a 34. percben.

Julie Barennes: – Az elején célt tévesztettünk dobásban, de aztán sikerült bemelegedni, a második negyedben volt egy jó szériánk, és triplákra sem lehetett már panasz ekkoriban. Nem volt könnyű mérkőzés, de a térfélcserét követően kontroll alatt tartottuk, és azt gondolom összességében megérdemelten nyertünk.

Cziczás László: – A nagyon erős hazai pályával rendelkező francia csapatot, véleményem szerint teljes erőbedobásra késztettük, annak érdekében, hogy le tudjanak minket győzni. Nagyon sok hibával játszottunk, rengeteg bután eladott labdánk volt, de építkező fázisban vagyunk, és ez ezzel jár. Gratulálok az ellenfelünknek, bízom benne, hogy a vereség ellenére folytathatjuk az EK-szereplést.


A csoport másik mérkőzésén: PEAC-Pécs – Cadi La Seu (spanyol) 55-71 (21-18, 16-19, 11-8, 7-26)

A H-csoport végeredménye

1. Basket Landes 6 6 – 446-364 12

2. Cadi La Seu 6 3 3 440-392 9

3. Aluinvent-DVTK 6 3 3 434-423 9

4. PEAC-Pécs 6 – 6 329-470 6

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!