Mezőkövesd Zsóry FC

2019.11.04. 12:00

Megérdemelt pontszerzés az EL-estől

Szombaton a Ferencváros vendége volt a mezőkövesdi csapat a labdarúgó NB I.-ben.

Molnár István

Zivzivadze (feketében) szerezte a pontot érő egyenlítő gólt

Forrás: Gál Péter

Fotó: MZSFC

A forduló rangadóját vívta a hétvégén idegenben a Mezőkövesd Zsóry FC együttese (2. hely) az ellen a Ferencváros ellen (3. hely), amelynek a kör előtt ugyanannyi pontja volt, mint a dél-borsodiaknak (22–22), igaz, a fővárosi zöld-fehéreknek egyel kevesebb mérkőzésből. Ha bárki a két klub múltjából és költségvetéséből indult ki, akkor nem volt kérdés, hogy az Európa-ligában szereplő FTC a találkozó esélyese, illetve amiatt is, mert hazai környezetben „ember­emlékezet óta” nem kapott ki. A statisztika a kezdés előtt azt is mutatta, hogy az addigi tizenegy közös csatából nyolcat nyert a Ferencváros, kettő lett döntetlen, és csak egy kilencven perc ért véget kövesdi sikerrel. A látogató viszont arra lehetett büszke, hogy a szezonban az addigi négy idegenbeli fellépést megnyerte, Kaposváron, Diósgyőrben, Kisvárdán, valamint az Újpesttel szemben is. Éppen a lila-fehérek elleni meccsen történtek miatt a hazai B-középben nem foglalhattak helyet ferencvárosi drukkerek, míg a vendégszektorban nagyjából százan szurkoltak. Az előző heti kezdőhöz képest Kuttor Attila nem módosított, semmi oka nem volt rá.

Ziccer a hajrában

Érthető módon visszább húzódott a hazai támadások indulásakor a Kövesd, de a labdát kapó, birtokló játékos mellé igyekeztek azonnal odaérni, megakadályozni a következő passzt. A 9. perc elején egy szögletet nem tudtak azonban jól levédekezni Pillárék, így idejekorán előnybe került a házigazda, némileg ezzel az addigi terv módosítására kényszerítve a vendégeket. Sergii Rebrov alakulata vezetés esetén sem enged ki, saját stadionjában különösen nem, így az elkövetkezendő percekben is Isaelék kezdeményeztek. A 17. percben Zivzivadze kapott labdát a Ferencváros 16-osán belül, szépen tört be, de nem tudott igazán pontosan lőni, a játékszer a jobb kapufa mellett csorgott ki a pályáról. Az események inkább a fekete mezes vendégek térfelén zajlottak, ami korántsem tartozott a „meglepetés” kategóriába. A 23. percben ígéretes jobb oldali támadás indult Pekáréktól, de nem lett veszélyes a kimenetele, Dibusznak nem kellett közbeavatkoznia. A hátrány tudatában is azt a futballt próbálta hozni a Kövesd, amely az eddigiekben eredményre, győzelmekre vezetett, birtokolni akarta a labdát, letámadni, amit azért a bajnoki címre hajtó és magas szinten képzett ferencvárosiak ellen nem volt könnyű megvalósítani. Ebben a periódusban komoly helyzetek nem adódtak a kapuk előtt, jól szűrtek a középpályások, a védelmek, erre az egyik példa az volt, amikor Ziv­zivadze lövése után zöld-fehér blokkban halt el a labda. A küzdelem ugyan megvolt, de kissé statikussá és lassúvá vált a mérkőzés, a labdajáratás közepette Isael eresztett el egy löketet, de könnyen fogta Szappanos. A 42. percben addigi legnagyobb ziccerét hagyta ki a Kövesd, amely labdát szerzett a hazai tizenhatos előterében, Nagy D. remekül ugratta ki Zivzivadzét, aki 9 méterről lőtt, de Dibusz óriási bravúrral hárított.

Korai egyenlítés

A szünetben nem volt csere egyik oldalon sem a folytatásra, a Mezőkövesd letámadással nyitotta a második félidőt (is). Mindez mutatta, hogy gólt szeretne szerezni a vendégcsapat, esze ágában sincs lemondani a pontszerzésről. A 49. percben el is jött ez a pillanat, Zivzivadze ezúttal megnyerte a párharcát Dibusszal szemben. Megérezte a lehetőséget a vendégcsapat, kissé feszültebb is lett a hangulat, a látogatók egy 11-es gyanús szituációban reklamáltak, míg a másik kapunál Szappanos védte Blazic fejesét. A Ferencvárosnak kellett volna valamit újítania, el is foglalták a pozíciókat riválisuk térfelén, azonban a szervezett Kövesd állta a harcot. A 70. percben nem a legjobban mozdult ki a kapujából Szappanos, viszont Boli fejeséből nem lett nagyobb probléma. Váltakozva voltak labdaeladások és labdaszerzések, Bereczék is gurigáztak az FTC büntetőterülete előtt, de helyzetet nem tudtak kialakítani. Csupán negyedóra volt hátra a mérkőzésből, Serhii Rebrov már kettőt is frissített, majd aztán Kuttor Attila is ezt tette. Mezőnyfölényben, de különösebb eredmény nélkül futballozott a Ferencváros, nem úgy nézett ki, hogy a jól záró, magabiztos és megugrásra apelláló borsodiakat meg tudják bontani. A 92. percben Kharatin próbálkozása okozott még izgalmakat, a maradék ráadás százhúsz másodpercben is minden fővárosi kezdeményezést elfojtottak Katanecék, akik így teljesen megérdemelten szereztek újra pontot a Ferencvárostól, csaknem három év, 2016. december 3-a után.

Jegyzőkönyv: Ferencvárosi TC – Mezőkövesd Zsóry FC 1–1 (1–0)

Budapest, 7437 néző. V.: Pintér (Kóbor, Horváth).

Ferencvárosi TC: Dibusz (6) – Lovrencsics (5), Botka (5), Blazic (5), Civic (6) – Kharatin (5), Ihnatenko (6) – Zubkov (5), Isael (6), Tokmac (5) – Boli (5). Vezetőedző: Sergii Rebrov.

Mezőkövesd Zsóry FC: Szappanos (6) – Farkas D. (6), Pillar (6), Katanec (6), Silye (6) – Pekár (6), Karnitski (6), Berecz (6), Cseri (6) – Nagy D. (6), Zivzivadze (7). Vezetőedző: Kuttor Attila.

Csere: Isael helyett Bőle (–) a 71., Ihnatenko helyett Leandro (–) a 75., Nagy D. helyett Takács (–) a 76., Tokmac helyett Varga R. (–) a 82., Cseri helyett Vajda (–) a 84., Takács helyett (–) Sajbán Máté a 88. percben.

Sárga lap: Ihnatenko a 45., Berecz az 50., Botka az 52., Ziv­zivadze az 53., Pekár a 60., Boli a 92. percben.

Gólszerző: Ihnatenko (1–0) a 9., Zivzivadze (1–1) a 49. percben.

Sergii Rebrov: – Minden mérkőzés nehéz, főleg most, amilyen hosszú sorozatban vagyunk. Voltak lehetőségeink, az első félidőben jobban is kihasználhattunk volna a helyzeteinket, három-négy alkalmunk is lett volt a gólszerzésre. Megérdemli a Mezőkövesd, hogy a top háromban van, főleg a második félidőben nagyon szervezetten játszott. Gyorsan járattuk a labdát, a második félidőben már nem voltunk olyan aktívak. Szeretem az intenzív játékot, de ha heti 2-3 meccset játszik valaki, nem könnyű folyamatosan intenzívnek lenni. Az első félidőben befejezhettük volna ezt a mérkőzést. Most úgy alakult, hogy a Fehérvár is döntetlent játszott, így az első három csapat 23 ponttal áll, nagyon szoros a mostani bajnokság.

Kuttor Attila: – Azt gondolom, hogy egy nagyon értékes mérkőzést játszottunk, amely után a pontszerzés a habot jelentette a tortán. Aminek én ugyanis nagyon örülök, az a mutatott játék és az a mentalitás, hozzáállás, amit bemutattunk egy, az Európa-ligában is vitézkedő csapat otthonában 1–0-s hátránynál. Le a kalappal az együttesem előtt, büszke vagyok a játékosaimra.


A gólok története

9. perc: Az összecsapás első szögletét végezte el a Ferencváros: jobbról Isael ívelte a labdát az ötös környékére, és az ott álló Ihnatenko 6 méterről ellenfele, Pillar mellől a hálóba helyezett, 1–0.

49. perc: A vendégek végeztek el szögletet a jobb oldalról, Cseri kapta a labdát, majd beadta azt középre, és a kiválóan felemelkedő Zivzivadze 9 méterről a Ferencváros kapujának bal oldalába fejelt, 1–1.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!