U20-as vb

2019.08.07. 17:30

Portugália ellen a nyolc közé jutásért

A magyar női U20-as válogatott edzője a diósgyőri kosaras teljesítményét dicsérte.

Berecz Csaba

Pusztai Petra vezére a válogatottnak

A Csehországban zajló női U20-as kosárlabda-Európa-bajnokságon hétfőn este befejeződtek a csoportküzdelmek. A 16 csapatos mezőny négy darab négycsapatos csoportban, három fordulóban játszott körmérkőzéseket péntektől, és ennek során Magyarország válogatottja a B-csoport második helyén végzett.

Magabiztosan

– A csoportkör a mi szempontunkból szerencsésen alakult, a litvánok és a fehéroroszok is tavaly még a B-csoportban szerepeltek, vagyis kerülhettünk volna nehezebb kvartettbe is – válaszolta megkeresésünkre Magyar Gergely, az U20-as válogatott másod­edzője, aki a diósgyőri utánpótlás, az akadémia szakmai igazgatója is egyben. – A két együttes elleni meccseket magabiztosan megnyertük, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy védekezésben jó csapatmunkát és jó egyéni teljesítményt mutattak a játékosok. Támadásban, sajnos, korlátozottak a lehetőségeink amiatt, hogy mindössze egyetlen klasszikus irányító poszton bevethető játékosunk van. Emiatt az Aluinvent-DVTK új játékosának, Pusztai Petrának is itt kell szerepelnie, az ő játékának is át kellett alakulnia, de ezzel együtt is abszolút vezére a csapatnak.

Arra a felvetésünkre, hogy a másik diósgyőri kosaras, az Eb-t sérülés miatt kihagyó Kányási Veronika is kényszerből szerepelt volna irányítóként, igennel felelt a Diósgyőrben edzősködő kosárlabda-szakember, és hozzátette, azzal, hogy Kányási otthon maradt, csökkentek a válogatott variációs lehetőségei.

Más szint

– Nem esett még szó a csoport harmadik meccséről, erről annyit, hogy a belgák más szintet képviselnek. Ők az U19-es vb-ről érkeztek ide, és bár kevés időt pihenhettek, de így is igazolták, hogy vannak klasszis játékosaik – mondta Magyar Gergely. – Ennek ellenére szoros meccset játszottunk ellenük, nem kell szégyenkeznünk az eredmény miatt. Volt tartása a csapatnak, a zárónegyedben a vezetést is átvettük, a végén azonban a teljes keret minőségbeli különbsége az ő javukra döntött.

A folytatásban, a szerdán 18.00-tól a nyolcaddöntőben Portugália lesz a mieink ellenfele, holnap pedig a Franciaország–Svédország összecsapás egyik résztvevőjével találkozik a magyar gárda vagy a negyeddöntőben, vagy a 9–16. helyért zajló csatározásokban.

– Portugália két éve, hazai pályán, mivel akkor ők rendezték az Eb-t, harmadik volt. Nincs rossz csapatuk most sem, spanyolos stílusú, letámadásra, gyors akciók vezetésére, a labdaszerzés utáni leindításokra építő kosárlabdát játszanak. Van egy erős centerük, vagyis a palánk alatti játékukban is van potenciál – jellemezte a soros ellenfelet a válogatott másodedzője. – Ettől függetlenül nem tartoznak a verhetetlen csapatok közé, nincs olyan extra keretük, mint mondjuk a franciáknak. Ha az eddig mutatott játékunkat tudjuk hozni, akkor jó esélyünk van Portugáliával szemben a 8 közé kerülésre, ha pedig még sikerülne rátennünk néhány lapáttal, akkor biztosan negyeddöntőt játszanánk csütörtökön.


Női kosárlabda U20-as Eb

A női kosárlabda U20-as Európa-bajnokság eddigi magyar eredményei

B-csoport, 1. forduló: Fehéroroszország–Magyarország 50–82 (14–17, 9–26, 15–25, 12–14). Pusztai Petra kezdőként 22:42 percet játszott és 14 pontot szerzett.

B-csoport, 2. forduló: Magyarország–Belgium 58–64 (13–12, 10–20, 14–7, 21–25). Pusztai Petra kezdőként 29:54 percet játszott és 4 pontot szerzett.

B-csoport, 3. forduló: Magyarország–Litvánia 62–47 (10–16, 15–6, 17–12, 20–13). Pusztai Petra kezdőként 35:48 percet játszott és 26/3 pontot szerzett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!