Kosárlabda 3X3

2019.08.30. 07:30

Medgyessy vasárnap is játszana

A 3X3-as kosárlabda Európa-bajnokságon, Debrecenben pénteken két diósgyőri is szóhoz jut.

Berecz Csaba

Medgyessy Dóra

Forrás: FIBA

Péntektől vasárnapig Debrecenben rendezik meg a 3×3 kosárlabda Európa-bajnokságot, amelyen a világbajnoki ezüstérmes magyar női válogatott is részt vesz, soraiban az Aluinvent-DVTK két játékosával, Goree Cyeshával és Medgyessy Dórával. Rajtuk kívül Papp Klaudia és Theodoreán Alexandra tagja még nemzeti együttesünknek, és ők négyen azért küzdenek ma a csoportselejtezők során – előbb Lengyelország (kezdési időpont: 18.50), majd Franciaország (kezdési időpont: 21.00) ellen –, hogy bejussanak a legjobb nyolc közé.

A csapat hétfő óta készül a világbajnoki döntőben látott összeállításában, és az ezüst­érmes négyes fogat a kontinensbajnokság helyszínén, vagyis Debrecenben egy világranglistapont-szerző tornán is részt vett, ahol az elődöntőig jutott.

– A hétfői, keddi női versenyen nagyrészt azok voltak a résztvevők, akik az Európa-bajnokságon is indulnak, nyolc ilyen együttes melegített be ezekkel a meccsekkel. Szerintem nagyon hasznos torna volt a számunkra, szükség volt arra, hogy visszarázódjunk ebbe a játékba, és úgy vélem, hogy ezeket a meccseket jól használtuk fel arra, hogy össze­csiszolódjunk. Én elégedett voltam azzal, amit mutattunk – mondta Medgyessy Dóra, aki arra a kérdésre, hogy mennyire változott a csapatok összetétele a világbajnokság óta, ezt felelte: – Nem nagyon tapasztaltam ilyet, akik erre a nyárra összeálltak, azok közül a legtöbben nem hoztak új szereplőt az Eb-re, a franciák, a spanyolok ugyanazzal a csapattal játszottak, mint a vb-n, azt hiszem, csak a románoknál volt új arc.

A diósgyőri kosaras arról is szót ejtett, hogy a vb és az Eb közötti időszakban a magyar válogatott ugyan részt vett néhány tornán, de nem abban a felállásban, amelyen világbajnoki ezüstöt szerzett, és amelyben most is küzd majd, ugyanis pihenésre is szükségük volt a „rendes kosárlabdában” is érdekelt sportolóknak, akiknek a szabadságaik, a nyaralásaik nem egy időre estek.

Kétszeresen hazai

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mint debreceni születésű játékosnak, aki a kosárlabdával ebben a városban ismerkedett meg, milyen érzés volt „kétszeresen hazai” pályán szerepelni.

– Amikor megtudtam, hogy Debrecenben lesz az Európa-bajnokság, azóta nagyon-nagyon vártam, hogy itt játsszak – felelte Medgyessy Dóra. – Végre eljött ez a pillanat, remek érzés volt pályára lépni, azon voltunk, hogy bebizonyítsuk, magas szintű játékra vagyunk képesek. A meccsek során éreztük a közönség bizalmát, nagyon jó volt telt ház előtt játszani, és tudni, hogy olyanok is vannak, akik nem fértek be, és csak kivetítőn tudták követni az eseményeket. Éppen ezért azt javaslom mindenkinek, aki élőben akar látni minket, hogy időben induljon el, hogy legyen helye.

A célokról

A DVTK irányítójától azt is megkérdeztük, hogy milyen céllal „mennek neki” az Eb-nek.

– Két nagyon erős csapat ellen játszunk, a sokak által könnyebb ellenfélnek tartott lengyeleknek négy euroligás játékosuk van, vagyis jó teljesítményre lesz szükség ahhoz, hogy legyőzzük őket – nyilatkozta a 3×3-as világbajnoki ezüstérmes. – A franciák ellen, a hét eleji csoportmeccsek során egy ponttal alulmaradtunk, annak ellenére, hogy jól játszottunk. Azon a meccsen nüanszok döntöttek ellenfelünk javára, szerintem most is csak apró különbségek lesznek, reméljük, hogy most mi leszünk a jobbak. Szerintem mindkét meccsen a pillanatnyi forma dönt majd, én két győzelmet szeretnék, de leginkább azt, hogy vasárnap is pályára lépjünk.

Az Eb zárónapján a 12 férfi- és 12 női csapat közül a négy darab háromcsapatos csoport első két helyezettje lép fel, a 8-8 gárda a negyeddöntővel kezdően egyenes kiesésben játszik meccseket.

Az Eb-programról

Augusztus 30. (péntek)

18.50: Magyarország–Lengyelország (női), 21.00: Franciaország–Magyarország (női)

Augusztus 31. (szombat)

18.00: Oroszország–Magyarország (férfi), 21.00: Franciaország–Magyarország (férfi)

Szeptember 1. (vasárnap)

13.15: Negyeddöntők, 17.00: Elődöntők, 19.00: Bronzmérkőzések, 20.10: Döntők

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!