Úszás

2019.08.14. 09:00

A korosztályos ob a mércéje

Vécsei Réka is ott lesz a budapesti junior úszó-világbajnokságon.

Molnár István

Vécsei Réka edzés közben

Fotó: Ádám János

Két esztendővel a budapesti felnőtt vizes világbajnokság után augusztus 20. és 25. között egy újabb úszó-­csúcseseménynek ad otthont a budapesti Duna Aréna, ahol ezúttal a juniorok mérik össze az erejüket. Ezen a FINA-eseményen a felső korhatár a lányoknál 17, a fiúknál 18 év. A magyar válogatottban helyet kapott a Miskolci Sportiskola úszója, Vécsei Réka is, aki 50, 100 és 200 méter mellúszásban indul a korosztályos vébén.

Szikszói felkészülés

– Annak köszönhetem a budapesti részvételt, hogy az ifjúsági országos bajnokságon tavasszal mind a három számban a második helyet szereztem meg az egri Békési Eszter mögött, és a vb-csapatba az első kettő versenyző került be – mondta lapunknak a 17 esztendős miskolci úszó. – Természetesen nagyon örültem, amikor hivatalosan is kiderült, hogy indulok a világbajnokságon, ilyen azért nem minden nap adatik meg egy versenyző életében, ráadásul mindez hazai pályán történik majd meg… Azonban kíváncsi vagyok arra, hogy milyen lesz úszni a Duna Arénában, ugyanis nekem eddig erre még nem volt lehetőségem. Remélem, lesz majd arra mód a helyszínen, hogy egy kicsit jobban megismerjem mind a medencét, mind pedig a közeget. Az utóbbi napokban – mivel a dr. Kemény Dénes Városi Sportuszoda karbantartás miatt nem használható – Szikszón, az ottani uszodában végeztem a felkészülést, ahol edzőmmel, Sajgó Lászlóval hol napi egy, hol pedig napi két alkalommal tréningeztünk. Eddigi pályafutásom legnagyobb versenye lesz a mostani, hiszen eddig nem úsztam, csak európaiak ellen, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon és a tavalyi junior Eb-n, azonban most ott lesznek a mezőnyben az amerikaiak, valamint a kínaiak is. Az eddigi legjobb időm 50 méteren 32,14 másodperc, 100-on 1:09,22 perc, míg 200 méteren 2:28,29 perc, jó lenne mindhárom számban a lehető legjobban szerepelni, boldog lennék már a 16 közé jutással is ebben az óriási mezőnyben. Ezek közül a kétszázat szeretem a legjobban, azon egy kicsit lehet taktikázni, a másik kettőben végig keményen kell úszni.

Óriási eredmény

Vécsei Réka edzője, Sajgó László az alábbiakat fogalmazta meg a világbajnoksággal kapcsolatban:

– Azzal kezdeném, hogy Réka ott lehet a 4×100 méteres női vegyes váltóban is, ha azon a héten jó formát mutat, de bekerülhet a mix vegyes váltóba is, amennyiben kell majd női mellúszó és amennyiben kettejük közül ő lesz a jobb azokban a napokban. Úgy gondolom, már magában az óriási eredmény, hogy a klub versenyzőt küldhet erre az eseményre, nem tudom, volt-e erre példa korábban Miskolcon. Minden versenyt el kell helyezni azon a bizonyos polcon, ezt is. A pálya ugyanúgy 50 méter, akár a víz világnapi versenyen, ugyanúgy kell úszni, fordulni… Ő a legjobb tudása szerint felkészült, én a legjobb tudásom szerint igyekeztem felkészíteni, az utolsó pillanatig csiszoltuk a technikáját. Az úszás annyiban speciálisabb, mint más sportág, hogy itt fél, illetve egy-két perce van összesen arra a versenyzőnek, hogy kijöjjön belőle az a munka, amit egy év alatt befektetett. Már bebizonyította, hogy itt a helye, biztos vagyok abban, hogy helyt fog állni, nem helyezek rá terhet, csupán annyit várok tőle, hogy a tavaszi ifjúsági ob-n elért eredményhez, időhöz képest elmozduljon előre. Középdöntős hely már nagy boldogsággal töltene el minket, de az időeredmény javítása a legfontosabb. Réka számára új lesz az impozáns Duna Aréna, de bízom abban, hogy fel fogja dobni a körítés, a közeg, a hangulat, a várhatóan több ezer néző. Ettől nem féltem, meg fog vele birkózni…


Vécsei Réka

Születési hely: Miskolc

Születési idő: 2002.06.29.

Klubja: MVSI-Miskolc

Edző: Sajgó László

Legjobb nemzetközi eredményei: Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (2017, Győr) – 2. hely (100 m mell). Junior Európa-bajnokság (2017, Netanya) – 2. hely (4x100m vegyes váltó), 5. hely (100 mell). Junior Európa-bajnokság (2018, Helsinki) – 50 m mell (34. hely), 100 m mell (31. hely), 200 m mell (26. hely).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!