Steelvent Ózd Rally

2019.08.30. 15:00

A benzingőz átitatta Ózdot

A tavalyihoz hasonlóan ismét Vincze Ferenc nyerte meg az első osztályú hazai sorozat ózdi hétvégéjét.

Marosréti Ervin

Az ózdi stadionban mindig látványos a hagyományos salakprológ

Fotó: Marosréti Ervin

Négy esztendeje már annak, hogy Ózd visszatért a magyar ralibajnokság körforgásába. A település ugyan még nem rendelkezik olyan tradíciókkal, mint Miskolc, Pécs vagy éppen Veszprém, de a lezajlott versenyek azt mutatják, hogy lehet jövője az ózdi központú száguldásnak. Pontosabban ózdi és salgótarjáni, hiszen a két város idén is közösen vállalta a futam központi szerepét. A két település könyékén pedig olyan sokat használt és új pályákat talált a rendező, amik a versenyzők döntő többségének elnyerték a tetszését.

Technikás és tempós

– A királdi körgyorsaságit ebben az irányban is élmény volt teljesíteni, a ceredi szakasz pedig a maga több mint százhetven kanyarjával az ország egyik legjobb pályájának számít – mesélte a tapasztalatait Vincze Ferenc, a Steelvent Ózd Rallye győztese. – A Mátrában is olyan részen jártunk, ahol én még versenyzőként nem voltam, Hangonynál pedig rettentően gyorsan kellett átnyomni. Ennek a hétvégének ez volt a legnagyobb varázsa. A változatosság. Természetesen duplán is a szívembe zárom ezt a hétvégét. A tavalyi után idén ismét sikerült nyerni Ózdon, ezzel pedig egy nagy lépést tettünk a hőn áhított bajnoki cím megszerzése felé.

Vincze Ferenc és navigátora, Bacigál Igor egyébként a magyar bajnokság aszfaltos futamain egyeduralkodónak számít 2019-ben. Győzni tudtak Egerben, Miskolcon, Székesfehérváron és most Ózdon is. Öt versenyből négyet hoztak, így a hátralévő két futam előtt karnyújtásnyira kerültek az éves elsőségtől.

Minden adott

Az egykori kohászvárosban egyébként bő egy évtizeddel ezelőtt, 2008-ban rendeztek először magyar bajnoki futamot, de ezután egy hosszabb szünet következett. Az elmúlt négy évben viszont kiderült, hogy a város adottságai kiválóak ahhoz, hogy a legjobb magyar ralisokat három napra vendégül lássák.

– A stadionban megrendezett prológ ismét bebizonyította, hogy ezen a környéken mennyire szeretik ezt a sportot – tette hozzá Adamovits Márk, a Steelvent Ózd Rallye főszervezője. – A várostól is sok segítséget kaptunk, ami nélkülözhetetlen egy ilyen összetett rendezvény kapcsán. Ózd mellett Salgótarján is rendkívül pozitívan állt ehhez a hétvégéhez, tehát úgy fest, hogy a két központos rendezés beváltotta a hozzáfűzött reményeket.

Fotó: Marosréti Ervin

Hazánk északkeleti régiójában még lesz egy verseny, nem is akármilyen. November 8–10-e között a II. Nyíregyháza Rallye zárja az évet, amely része az Európa-bajnokság (ERC) versenynaptárának is. Érdekesség, hogy a központ ugyan a szabolcsi megyeszékhelyen lesz, de a gyorsasági szakaszokat a Zemplén útjain jelöli majd ki a rendező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!