boon.hu video

2024.06.28. 17:30

Sikerekben gazdag évadot zártak a szimfonikusok

Az Évad Zenésze díjat a kollégák szavazati alapján Németh Karina Szvetlana kapta.

Pap Gyula

Fotó: Bátori Péter

Közel 75 koncert, 25 ezer néző és megannyi különleges produkció – ezek a Miskolci Szimfonikus Zenekar 2023/2024-es jubileumi évadának számadatai – ismertette Szászné Pónuzs Krisztina ügyvezető. Az együttes szezonjának záró társulati ülésén a jubiláló, a nyugdíjba vonuló, a legtöbb szolgálatot teljesítő tagokat is köszöntötték illetve az „Évad Zenésze” kitüntetés is gazdára talált.

Hatvan éves jubileum

Külföldi szereplések, bevált bérletstruktúra és számos különleges program – röviden összefoglalva így nézett ki az elmúlt évad, mely a 60 éves jubileum jegyében telt és tavaly novemberben egy nagyszabású koncerttel ünnepelték. Az együttes évadának gerincét – mint eddig is – a bérletsorozatok alkották. Igyekeztek az ünnepi évadot emlékezetessé tenni, így került a meghívott vendégművészek és együttesek közé a Nemzeti Énekkar, Kovács László, a visszatérő Marco Balderi, a Magyar Rádió Énekkara, illetve kis könnyűzenei kitekintésként Tóth Vera is. A bérletes sorozatokon kívül folytatódtak a már jól bevált egyedi koncertek: Aperitif koncert, hangverseny a Zene Világnapján, karácsonyi és újévi koncertek mindenütt teltházzal, valamint a Promenád koncertek dupla teltházzal. 

Továbbra is a gyermekprogramok koronázatlan királynője a Ciróka babakoncert, melyre több alkalommal is várták a kisgyermekes családokat, valamint a Hang-ár tehetséggondozó sorozat ebben az évadban ifjú hangszeres szólistáknak adott bemutatkozási lehetőséget. Folytatódott a Hangszerező sorozat és a GyereZene, illetve a Zendülő program, valamint az együttműködés a szerencsi Rákóczi Várral és a határon túli Borsi Rákóczi Várkastéllyal.

A kultúra várost épít

Az eseményen köszöntőt mondott Veres Pál, Miskolc polgármestere, aki kiemelte: egy város életében az egyik leginkább meghatározó tényező a kulturális élet. Churchill példáját említette, aki amikor a háborús költségvetésben meg akarták szüntetni a kultúra támogatását, azt kérdezte: akkor mi értelme van a háborúba menni? A városvezetés legfontosabb feladata, hogy a város kulturális életét támogatni kell. A Kultúra várost épít jelmondat nem csak szlogen, hanem nagyon komolyan gondolom – fogalmazta meg.

Ebben az évadban számos jubileumot ünnepelhettünk: a színház, a bábszínház és a szimfonikus zenekar is ünnepel. Közös sikernek gondolom, hogy az elmúlt nehéz időszakban közös erővel életben tudtuk tartani a zenekart, egy folytonos stabil vezetés mellett fantasztikus műszaki színvonalon szolgáltatják számunkra azt a kultúrát amire ennek a városnak nagyon nagy szüksége van

– összegezte a polgármester.

Az új évadot immár hagyományosan augusztus elején egy olaszországi turnéval nyitja az együttes – tudtuk meg a továbbiakkal kapcsolatban.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában