CineFest

2023.09.02. 20:00

Ő lett az "Európai Mozi Nagykövete" + fotók

Jean-Marc Barr kapta a kitüntető díjat. A nagy kékség című 1988-as francia-olasz-amerikai film főszereplője egyben az idei CineFest zsűrijének elnöke is.

Répássy Olívia

Jean-Marc Barr a miskolci CineFesten.

Fotó: Vajda János

Az "Európai Mozi Nagykövete" elnevezésű díjat 2016-ban alapította a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. Az idén már tizenkilencedik alkalommal megrendezett esemény most Jean-Marc Barrt választotta ki az elismerésre.

A Németországban született filmszínész szeptember 27-én lesz 63 éves. Legismertebb filmje A nagy kékség, amiben Jean Reno mellett kapott főszerepet. A történet szerint két régi barát verseng azért, hogy megtudja, melyikük képes hosszabb ideig víz alatt maradni, vagyis a nagy kékségben. Kapcsolatuk és emberi értékeik mellett azonban kibontakozik a természet felülmúlhatatlan szeretete. A filmet a díjátadó után vetítették le a közönségnek. 

A világhírű színész munkássága 

Nemcsak francia és angol nyelvű filmekben láthatták a mozirajongók, hiszen a dán nemzetiségű Lars Von Trierrel kötött barátsága meghatározó volt szerepeit tekintve 1991-től. Több közös filmet is készítettek együtt az első Európa című filmdráma után: Hullámtörés, Táncos a sötétben, Dogville – A menedék, Főfőnök című vígjáték és A nimfomániás. 

Rendezései is felejthetetlen alkotások, az első a sorban a Szeretők címet viseli. Neve mintegy hetven szerep és három rendezés mellett fotósként és elkötelezett környezetvédőként is fennmarad majd.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában