Irodalmi díj

2023.09.14. 10:00

Illyés Gyula-díj és a dédunokája aranyozza be Fecske Csaba napjait

Hétfőn volt a díjátadó ünnepség Budapesten, a Pesti Vígadóban.

Fecske Csaba

Fotó: Bujdos Tibor

Illyés Gyula-díjat kapott Fecske Csaba költő író, a díjat a Magyar Művészeti Akadémia ítélte oda a miskolci alkotónak. Az MMA kilenc tagozata évente két-két személy részére adományozhat díjat, az irodalmi tagozat az idén Fecske Csabát és egy határon túl élő, erdélyi költőt, Egyed Emesét díjazta.

– Hétfőn volt az ünnepség Budapesten, a Pesti Vígadóban – mondta a boon.hu-nak Fecske Csaba. Mint megtudtuk, utána nem haza, hanem Sárospatakra utazott – jelenleg is ott van – ahol a III. Rimay Költészeti Fesztivált tartják, és ahol több helyszínre is meghívták a miskolci művészt.

Fecske Csaba  Vári Fábián Lászlótól, az MMA irodalmi tagozata vezetőjétől vette át a díjat
Forrás: MMA

– Izgalmas napok ezek, kicsit fárasztó, de nem bántam meg, hogy elvállaltam, jegyezte meg a 75 éves költő. – Jártunk Királyhelmecen Tokajban, ahol több előadást is tartunk, pénteken ér véget a rendezvény.

Fecske Csaba elárulta, jó év számára az idei, hiszen megjelent két könyve, és megjelenés előtt áll újabb két könyve is, és végül, de nem utolsósorban három hete megszületett első dédunokája, Luca Sára.

– Jó apának és nagyapának, de hogy dédnagyapának lenni is ilyen nagy öröm, ezt nem gondoltam volna. Ez az érzés már egy verset is kihozott belőlem – árulta el. A költeményt elküldte nekünk, és mi állíthatjuk, valóban megható és egyben gyönyörű.

Így indokolta a döntést az MMA

Fecske Csaba költő, publicista, a magyar szellemi és társadalmi élet egyik kiemelkedő alakja. Életmű-válogatását tartalmazó Kiűzetés című kötetének többrétegű, sokféle élmény- és kifejezésformát szintetizáló lírai tartalma révén vált a kortárs irodalom figyelemre méltó alkotójává. Azt vallja, hogy a művészet az egyetlen erkölcsileg igazolható védekezés a létezéssel szemben. Költői és publicisztikai munkásságát számos díjjal ismerték el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában