Tárlat

2023.09.12. 13:00

A háború ellen „szólnak” a művészek Tállyán + fotók

Tállya - Hazánkban eddig páratlan képzőművészeti kiállítás nyílt „Legyen vége már!” címmel Tállyán: számos helyszínen adnak hangot nemtetszésüknek a háború és a kegyetlenségek ellen a kortárs művészeti alkotók.

Soós Péter

Tállyai tárlat

Az ukrajnai szörnyűségekről folyó diskurzusokhoz kapcsolódva nem a béke s nem is a háború a tállyai képzőművészeti tárlat hívószava, hanem a mi kultúránkban kevéssé ismerős pacifizmus. Több külföldi és magyar alkotó vesz részt a kiállításon, hogy a művészet eszközeivel felvessenek olyan kérdéseket, amelyek a hazai közbeszédben nem bukkannak fel.

Számos tállyai helyszínen sok jelentős (amerikai, bosnyák, horvát, macedón, magyar, orosz, román, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) alkotó szerepel a kiállításon, köztük a lengyel Konrad Pokrywka, akit mindenképpen érdemes kiemelni Berger Anna, az egyik szervező, az Artistaille Művésztelep vezetője szerint, de például Yoko Ono (a hajdani Beatles zenekar tagja, John Lennon özvegye – a szerk.) is képviselteti magát. Az Oroszlános Borbirtok halastavában – ez a kiállítás központja –, a borbárjában, az evangélikus templomban, a református templomban, az egykori katolikus leányneveldében, a Mailloth-kastélyban, a Huszita-házban, az Artistaille Műteremházban, az Alkotóházban és a helyi általános iskolában láthatók a művek.

„A kiállítás címe már önmagáért beszél: Legyen vége már! A művészet eszközeivel sokkal árnyaltabban lehet kifejezni a békére való törekvést. Mindenféle stílusban láthatnak az érdeklődők képeket, installációkat, sőt videómunkákat is. Vannak figurális és absztrakt művészek is a kiállítók között” – mondta érdeklődésünkre Berger Anna.  

A kiállítás a napokban nyílt meg 

Az evangélikus templom előtt tartott megnyitón Gulyás Gábor, a kiállítás kurátora beszélt röviden a pacifizmus esélyeiről, Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő szólt az ukrajnai háború politikai kihívásairól, Gerlai Pál evangélikus lelkész a háborúzás vallási és etikai vonatkozásairól, majd Márta István Erkel Ferenc-díjas zeneszerző nyitotta meg a tárlatot. A program Gergye Krisztián táncprodukciójával zárult. 

A megnyitóhoz kapcsolódóan Bergerné Wilk Halina béke-gong koncertet adott az Oroszlános Étterem kertjében. Ugyanott rendezte meg aznap a Békebor nevű performance-át feLugossy László és Szirtes János.

A különleges projekt helyi támogató finanszírozásában valósult meg. Az előkészítő munkákat önkéntesként Berger Anna koordinálta, aki vezette az egész nyáron át (egyhetes ciklusokban) tartó Artistaille Művésztelepet is a településen.

A belépőjegyekből befolyt összeget az ukrajnai háborús áldozatok megsegítésére fordítják, a kiállítás szeptember 30-ig látogatható.

 

Helyszínek és kiállítók

Az evangélikus templomban található a Visszatérő gyűrődések című tárlat, ahol Bukta Imre és Szirtes János helyspecifikus installációja, Németh Ágnes és Menasági Péter szobra, Molnár Éva Ágnes videóinstallációja, Betuker István, Berszán Zsolt, Csurka Eszter, Gaál József és Keserü Ilona egy-egy festménye és feLugossy László grafikai munkája látható.

 

A Vincellér-házban tekinthetjük meg a Tragédiák című egységet – benne Boros Viola, Grela Alexandra, Kondor Attila, Regős István és Végh Júlia festményeivel, Ferencz Zoltán fotómunkájával és Kónya Ábel installációjával.

 

A Bohumály-házban és az Aranynap Borászatban látható a Komédiák című egység Szöllősi Géza műgyanta képével, Szunyog Juli szoborinstallációjával, Tasnádi József installációjával, Kovách Gergő szobraival, Szolnoki József grafikai kollázsaival, Méhes Károly, Fátyol Viola és a Blue Noses fotóműveivel.

 

A zsidó kereskedőházban Asztalos Zsolt Kilőtték, de nem robbant fel című projektje látható.

 

A Lulu-házban megtekinthető egység címe Posztháborús tragédiák – ott (többek között) Csontó Lajos, Péli Barna, Juhász Éva és Simon-Mazula Tibor új műveit nézhetjük meg.

 

A Rákóczi-kúriában látható egység címe: Posztháborús női komédiák. Ott nyolc női alkotó munkáját nézhetjük meg: Szanyi Borbála szoborinstallációját, Göbölyös Luca és Nagy Kriszta fotóműveit, Göncz Dalma, Jakatics-Szabó Veronika, Richter Sára és Töttös Kata táblaképeit, Verebics Ágnes videóinstallációját.

 

A Mailloth-kastélyban látogatható mű címe Állandó drámák – Yoko Ono videómunkájával, Sam Havadtoy, Kusovszky Bea, Szurcsik József, Ada Vilhan táblaképeivel, Imre Mariann és Orosz István installációjával, Rabóczky Judit szobrával.

 

Az Artistaille Műteremházban látható egység a Békés közöny címet viseli. Ott látható Marina Abramovic és feLugossy László kisfilmje, Karácsonyi László és Konrad Pokrywka installációja.

 

A tornacsarnokban lévő Posztháborús közöny című egységben főként délszláv vagy oda kötődő alkotók munkái láthatóak – többek között Žarko Bašeski, Peter Tomaž Dobrila, drMáriás, Jusuf Hadžifejzović, Adela Jusić, Vladimir Ko­picl, Oleg Kulik, Vlado Repnik, Lara Ritoša Roberts, Jiří Surůvka, Tone Svetina, Szombathy Bálint, Zoran Todorović művei.

 

Az Oroszlános Étteremben a témához kapcsolódó, az Artistaille Művésztelepen készült alkotások láthatóak – több mint húsz alkotótól.

 

Köztéri művekkel is találkozhatnak a kiállítás látogatói: W. Horváth Tibor Elsüllyedt vadászles című szobra a Mailloth-kastély kertjében, Yoko Ono Kívánságfa a békéért című installációja a Paradise-tó partján látható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában