Jubileum

2023.01.15. 18:20

Születésnapi Petőfi-érmék

A Petőfi 200 emlékév kapcsán két éremkibocsátó is emlékérmet ad ki.

ÉM


Több mint fél évszázados hagyománya szellemében tizennégy témában 24 emlékérmet tervez kibocsátani 2023-ban a Magyar Nemzeti Bank. Nyolc korábban megkezdett, nagy sikerű sorozat folytatása várható idén a sokrétű emlékérmeprogramban. Egy arany, kilenc ezüst és öt önálló színesfém emlékpénz szerepel ebben – adta hírül a kibocsátó. 

A tematikák között jelentős történelmi, tudományos és művészeti évfordulók szerepelnek, hiszen idén ünnepeljük nemzeti himnuszunk megírásának és Petőfi Sándor születésének bicentenáriumát, valamint az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóját. Az irodalmi évfordulókat színesíti a felvilágosodás egyik legjelentősebb magyar költője, Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulója is.

Ezüstérem arcképpel 

Petőfi Sándor magyar költő, forradalmár, a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja Kiskőrösön született 1823. január 1-jén, éppen kétszáz éve. A költő több alkalommal is megfordult megfordult megyénkben is. 

A Petőfi-évforduló alkalmából a Magyar Nemzeti Banknál egy 30 ezer, illetve 7500 forintos emlékérem jelenik meg a költő képmásával. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója és Petőfi emléke előtt tisztelgő 30 ezer forintos ezüstérme előoldalának tervezője Kovács Zoltán. A hátoldal mintáját Horváth Andrea készítette, a Nemzeti dal kinyomtatásának jelenetét ábrázolva. A 30 ezres emlékérméből 6 ezer darab verhető. A színesfémből készülő 7500 forint névértékű érméből 8 ezer darab készül – tudtuk meg. 

A Magyar Éremkibocsátó Kft. pedig egy színarannyal bevont jubileumi érmet bocsátott ki a Nagy magyarok emlékérem-kollekció nyitódarabjaként, hogy tisztelegjen a költő rendkívüli életműve előtt.  

A huszonnégy karátos színtiszta aranybevonatnak köszönhetően az emlékérem csodás fényben pompázik. Előlapján Petőfi Sándor arcképe, hátlapján egy forradalmi jelenet látszik, a „Talpra magyar, hí a haza!” idézettel, amely a Nemzeti dal kezdősora – írja honlapján a Magyar Éremkibocsátó Kft.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában