Pótolhatatlan! Óvni kötelesség!

2022.10.16. 07:00

Nem veszhet el a Bor-Is mozaikjának egyetlen darabkája sem

Különös gonddal kell vigyázni az egykori borozó falára készült alkotásra.

BA

Mindenkinek érdemes megnéznie - a Bor-Is fotómozaikja Miskolcon, a Búza térnél lévő egykori borozó falán A Bor-is Borozó mozaikdíszítése egy művészettörténetileg jelentős és ismert 20. századi magyar művész, Erdély Miklós tervezése és műhelyének kivitelezése

Forrás: Műemlékfelügyelet

Nem veszhet el a védetté nyilvánított Erdély-mozaik egyetlen darabkája sem. Ez derült ki a miskolci jegyző leveléből - dr. Ignácz Dávidot arról kérdeztük: mit jelent és mire terjed ki a mozaik esetében a védettség. Tájékoztatást kértünk arról is: a másik miskolci mozaik védetté nyilvánítására elindítja-e az eljárást a városháza, tud és akar-e tenni valamit az önkormányzat annak érdekében, hogy ismét látható legyen az Eszem-Iszom-mozaik is.

Az egyik már nemzeti kincs

Az előzmény korábbi cikkünkből derül ki: védetté nyilvánították Erdély Miklós egyik miskolci fotómozaikját. 

Erdély Miklóst (1928–1986) a huszadik századi magyar művészet kiemelkedő és sokoldalú alkotójaként tartja számon a művészettörténet. A fotómozaik-technikát saját maga fejlesztette ki. Nem tudni pontosan, hány mozaikmunkája valósult meg Magyarországon. A máig legjobb állapotúak Miskolcon találhatóak. 

Napjainkban az Újgyőri főtér közelében található egykori Eszem-Iszom belső falán színezett gipszkarton borítás látható. A helyszínen azt hallottuk: e mögött még megvan Erdély Miklós alkotása. 

Az önkormányzati tulajdonú Bor-Is értékesítésre vár, a poros üvegű ajtón betekintve azért szerezhetünk némi benyomást az alkotás szépségéről. 

A megyeszékhely önkormányzata először 2008-ban indította meg a védetté nyilvánításához kapcsolódó eljárást, majd 2019-ben újabb védési javaslatot terjesztett elő. A Bor-Is mozaikjának esetében a kezdeményezést siker koronázta: nemzeti kincs lett. 

A Műtárgyfelügyelet indoklása szerint: „ez az egyik utolsó még jó állapotban fellelhető Erdély Miklós-mozaik, melynek fennmaradását azonban veszélyezteti, hogy üzlethelyiségben van, mely időközben bezárt, és ahol bármikor profilváltás vagy belsőépítészeti korszerűsítés áldozatává válhat. A védési eljárás során szakértői véleményt és adatközléseket küldött be a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Levéltár, valamint a művész életműkutatói. A mű állagmegóvása és eszmei értékének megőrzése érdekében a Bor-Is Borozó mozaikjait minden megkeresett fél védésre javasolta. (...) A Bor-Is Borozó mozaikdíszítése a magyar és egyetemes kulturális örökség kiemelkedő jelentőségű, pótolhatatlan eleme, egy művészettörténetileg jelentős és ismert 20. századi magyar művész tervezése és műhelyének kivitelezése. Képző- és iparművészetileg is kiemelkedő, több művészeti stílus, a neoavantgárd, a pop-art és a hiperrealizmus kvalitásos példája egy alkotáson belül”. 

Mi lesz a másikkal? 

Újabb megkeresésünkre a miskolci jegyző azt írta: a Miskolc, Vasgyár út 13. szám alatti, magántulajdonban lévő ingatlan (a korábbi Eszem-Iszom elnevezésű bisztró) belső falán található fotómozaik esetében az önkormányzat a lehetőségeihez mérten törekedni fog, hogy mielőbb kulturális védelem oltalma alá kerülhessen.

Lehet. Nem lehet

A jegyző, kérdéseinkre válaszolva megosztotta olvasóinkkal a védetté nyilvánítással járó, a tulajdonost kötelező határozat főbb elemeit. Ezek szerint "a védetté nyilvánított tárgyegyüttes tulajdonosa (birtokosa) köteles a javakat épségben fenntartani, őrzésükről, szakszerű kezelésükről és megóvásukról gondoskodni".

"A mozaikok megmaradásának elsődleges feltétele a hordozó épület állandó, jó karbantartása. A tulajdonos legfőbb feladata az időszakos ellenőrzések betartása, szükség esetén szakemberekkel való konzultáció. Fontos, hogy az épületen/helyiségen történő javítások mindig szakértéssel, megfelelő anyagokkal történjenek, mert a nem megfelelő javítások súlyos kárt okozhatnak. 

Amennyiben a kerámiaelemeken sérülés, töredezés vagy repedés látható, vagy egyes elemek meglazultak úgy szakember bevonásával kell azokat megvizsgálni. Az esetlegesen lehullott darabokat össze kell gyűjteni és megőrizni. A helyreállítást csak szakrestaurátor végezheti, semmiképpen ne kezdjen a birtokos javításba, ragasztásba, átfestésbe, mert egyes anyagok visszafordíthatatlan károkat okozhatnak.

A helyiséget rendszeresen kell szellőztetni, mert a fugákon penészedés jelentkezhet. A penészt illetve egyéb felületi szennyeződések eltávolítását szintén szakemberre kell bízni. A mozaik felületét ne dörzsöljék, erős vegyszereket ne alkalmazzanak tisztításukhoz, mert a kerámiaelemek mázbevonata sérülni, peregni kezdhet, és ebben az esetben szintén restaurátori beavatkozásra lesz szükség."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában