Könyvtári program

2021.10.11. 16:00

Könyves családi nap Miskolcon

Izgalmas volt a könyves családi vasárnap, megkoronázták az olvasók királyát és királynőjét is.

Hegyi Erika

Fotó: Ádám János

Könyves családi vasárnapra érkeztek a gyerekek és szüleik a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárba vasárnap délelőtt. A különböző állomásokon egy-egy mesehőssel találkozhattak, megismerkedhettek külhoni meséskönyvekkel, részt vehettek a népi játékkert programjain, de akár társasozhattak is. Később megérkezett Gryllus Vilmos, aki kedves dalaival vitte el a kicsiket a mesék birodalmába.

Két kisfiával érkezett a könyvtárba Uzsoki Zsóka. Elmesélte, hogy a koncertre jöttek, de egy kicsit hamarabb, mert a 8 és fél éves fia, Zsiga még szeretne olvasgatni és könyvet választani a gyermekkönyvtárban.

– Gyakran járunk ide. Otthon is sokat olvasunk a gyerekeknek, de fejből is mesélünk nekik, ők pedig fogékonyak rá. Szerintem nem lehet direkt olvasóvá nevelni a gyerekeket. Mi is szeretünk olvasni, így ez nekik természetes – fogalmazott az édesanya.

Zsiga lelkesen mesélt kedvenc meséskönyvéről, a Mágikus állatok iskolájáról.

– Arról szól, hogy vannak olyan állatok, akik tudnak beszélni, de csak egy megadott emberrel, akit neki választottak ki. Ők mindenféle kalandokat élnek át. Berg Judittól is szoktam kivenni könyveket, a Két kis dínó-sorozatot. Velük is sok kaland történik, végigutazzák a különböző korokat – magyarázta Zsiga.

Jönnek a barátnők is

Édesanyjával és édesapjával érkezett a hároméves Nóra. Igen jól állt neki a csillogó, piros korona.

–A kislányunk nagyon szereti a közösségi programokat, jönnek a barátnői is, úgyhogy vidám lesz a délelőtt – mondta a kislány édesapja, Somlai Balázs. – Nagyon szereti a Gryllus Vilmos-dalokat, otthon is hallgatunk sokat. Két évvel ezelőtt Nóra volt a könyvtárban az év legfiatalabb olvasója, mert már akkor is részt vettünk a különböző programokon. Otthon sokat olvasunk neki, reggel, ha felkel, hozza a könyvet, hogy melyikből szeretne egy mesét hallani. Ma például a Jégvarázst hozta, ezért a meséhez illő ruhát vett fel – hívta fel a figyelmet az édesapa.

Mint mondta, Nóra a rövid meséket szereti a legjobban, és olyat is szoktak játszani, hogy egy képről mesélnek, mert akkor a kislánya is ki tud találni történeteket. Ez fejleszti a kreativitását és a fantáziáját, tette hozzá Balázs.

Bukta Jánosné a négyéves unokáját, Lorettát hozta el a mesés vasárnapra. Mint mondta, a kislány nagyon szereti a közösségi programokat, a meséket, de a rajzolást és mindenféle foglalkozást is.

– Szívesen jár könyvtárba, ide, a megyeibe, de egy kisebbnek is gyakori látogatója. Ő maga választja ki a könyveket, kedvenc meséje a Bogyó és Babóca. Fontos, hogy szeresse a meséket és később majd az olvasást, mert olvasni sokkal jobb, mint a telefonnal játszani – fogalmazott a nagymama.

Vasárnap délután koronázták meg a könyvtárban az olvasók királynőjét és királyát. Előbbi Molnár Boglárka lett, utóbbi pedig Pachinger Ármin. Ők azok, akik legjobban ismerik Felix Salten Bambi című könyvét, mert a könyvhöz kapcsolódó feladatsort a legpontosabban töltötték ki.

(A borítóképen: Érdekes programok várták a családokat a könyvtárban vasárnap)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában