Döntöttek

2021.07.02. 19:15

Bekerült a miskolci értéktárba a Kelet

Bekerült Miskolc települési értéktárába a Kelet Irodalmi Alkotócsoport.

Hajdu Mariann

Fotó: ÉM

A Kelet 1973 októberében jött létre, Utry Attila költő, Nyitray Péter és Hajdu Gábor író, újságíró alapították, később Nyitray Pétert (aki az ország másik végébe költözött) Cseh Károly költő váltotta. Rövid időn belül 11 pályakezdő tagja lett akkor a csoportnak. Az irodalmi csoport 7 antológiát adott ki, amelyben helyi szerzők művei szerepeltek.

A 80-as években létrehozták a Kelet Könyvek Alternatív Kiadót. Több mint 20 kötet látott kiadásukban napvilágot.

– Ha kedd, akkor Kelet – mondhattuk, emlékszik vissza Utry Attila, az egyik alapító, ő az egyetlen, aki él az említett hármasból. Irodalmi műhelyükben keddenként rendszeresen találkoztak a helyi költőkkel, írókkal, Utry Attila szerint olyan pezsgő szellemi élet alakult ki Miskolcon, mint a két világháború közötti időszakban. Meghívták és eljött beszélgetéseikre az akkori kortárs irodalom színe-java, így például Ágh István, Pilinszky János, Hegyi Béla, Nádas György, Bella István, Utassy József.

Meghívták az irodalmi lapokat, fontos beszélgetéseket folytattak az Élet és Irodalom, Új Írás, Kortárs, Vigilia szerkesztőivel.

Erre építettek rá egy egyfajta kulturális, közművelődési tevékenységet is, és elvitték az irodalmat még a legkisebb falvakba is: író-olvasó találkozókat tartottak színész és zenész barátaik kíséretében.

Később, a 90-es években létrehozták a Kelet Irodalmi és Társművészeti Egyesületet, és közösen pályáztak.

2013-ban ünnepelték megalakulásuk 40. évfordulóját.

A Keletet Utry Attila terjesztette fel, hogy bekerülhessenek az értéktárba sok támogatóval, a döntés a napokban született meg.

(A borítóképen: A Kelet 40. születésnapján)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában