karmester

2021.02.22. 16:00

Zsíros Levente az idén karmester lesz, tele van tervekkel

Zsíros Levente az idén kapja meg karmesteri diplomáját, és nagyon sok terve van a jövőt illetően.

Hegyi Erika

Fotó: Felvégi Andrea

Nemrég még a Herman Ottó Gimnázium kisgimnazistája volt Zsíros Levente, ma pedig már a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem végzős, karmester szakos hallgatója. Többek között a Miskolci Szimfonikus Zenekart is vezényelte, és remélhetőleg a jövőben is teszi majd.

Levente a miskolci Egressy Béni – Erkel Ferenc Zeneiskolában kezdett el a zenével ismerkedni, zongorázni B. Csermely Zsuzsanna növendékeként tanult. Ötödik osztálytól hermanos diák volt, majd nyolcadikban sikeresen felvételizett a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnáziumba. Itt döntötte el, hogy a zongora mellett a vezényléssel is szeretne foglalkozni. Főtárgytanára Monostori Gábor volt, karvezetést pedig Horváth Gábortól tanult. Ezután egyenes út vezetett a Zeneakadémiáig, ahol zenekar- és kórusvezetés szakra nyert felvételt.

Karmesteri készségek

– Azért döntöttem a vezénylés mellett, mert nagyon szeretek emberekkel közösen együtt dolgozni és zenélni. A karmesterség teljesen más jellegű feladat, mint amikor egyedül ülök a zongora mellett. Más típusú képességekre is szükség van, különösen fontos a jó kommunikációs és vezetői készség. Szólóprodukciók esetén az előadás végeredménye szinte kizárólag rajtam múlik, karmesterként viszont velem együtt a zenekar összes tagja felelős annak sikeréért. Itt csapatjátékról van szó. Azt is csodálatosnak tartom, amikor a szólista önmagát, a saját lelkét beletölti az előadásba, de számomra még szebb, ha mindezt egyszerre több tucat muzsikus teszi. Ez olyan igazi koncertélményt adhat, amiért érdemes a hallgatónak kimozdulni otthonról és elmenni a hangversenyterembe. Talán az ilyen élmények a legszebbek ebben a hivatásban – mondta Levente.

Nagyon szeretem a miskolci szimfonikusokat vezényelni – Zsíros Levente

Fontos év számára a mostani, hiszen végzős mesterszakos hallgató a Zeneakadémián, már készül a júniusi diplomakoncertjére. Tanárai Medveczky Ádám és Ménesi Gergely. Az Óbudai Danubia Zenekart fogja vezényelni június 10-én. Emlékezetes volt az alapképzést lezáró vizsgakoncertje is, hiszen akkor állt először a Miskolci Szimfonikus Zenekar élén karmesterként.

– Nagyon szeretem a miskolci szimfonikusokat vezényelni, hiszen mindamellett, hogy kiváló zenészek, kitüntetett figyelemmel tekintenek a karmesterre, ezáltal a próbafolyamat nagyon gördülékenyen és eredményesen haladt. Mivel tapasztalt zenekarról van szó, ezért a tőlük kapott visszajelzések is rendkívül hasznosnak bizonyultak, és elősegítették a munkámat. Művészeti vezetőjük, Antal Mátyás is értékes szakmai tanácsokkal látott el – sorolta Levente.

Továbbtanul

Megtudtuk tőle azt is, hogy jelenleg két kórus és egy zeneiskolai zenekar karnagya, ezt a munkát szeretné a jövőben is folytatni. Emellett felvételizik a Zeneakadémia zongorakísérő-korrepetitor szakára. Ugyanis nagyon szeret szólistákat kísérni, énekeseket, hangszereseket egyaránt, és ezen a szakon szeretné elsajátítani azokat a kísérendő anyagokat, versenyműveket és operákat, amelyekkel később karmesterként találkozhat. Nagy álma pedig, hogy valamelyik szimfonikus zenekar dirigense lehessen.

– Nagy öröm számomra a zenekar- és kórusvezetési munka, de szeretnék szimfonikus művekkel, versenyművekkel és operákkal is foglalkozni. Egyelőre egyikbe sem „szerettem bele” jobban, mint a másikba – fogalmazott Levente.

Hozzátette: Különösen közelinek érzi magához Brahms és Bartók Béla műveit, de a kortárs zeneszerzők művészete is foglalkoztatja, például Kurtág György munkássága.

Elemzések, esszék

Elárulta azt is, hogyan készül egy-egy koncertre.

– Rendkívül fontosnak tartom, hogy utánanézzek a megtanulandó darabhoz kapcsolódó írásos forrásoknak, a műről készült elemzéseknek és esszéknek, valamint a szerző életrajzának és az adott művel egy időben keletkezett darabjainak is. Ez mindamellett, hogy rengeteg kérdést megválaszol és tisztáz bennem még a darabbal való foglalkozás legelején, közelebb is visz a műhöz, és kijelöl szempontokat, ha úgy tetszik „ösvényeket”, amelyek mentén a zeneműről gondolkodhatok. A tanulást mindig ezzel a fázissal kezdem, csak a kellő háttér-információ felkutatása és megismerése után fogok hozzá a partitúra tanulmányozásának – engedett bepillantást munkamódszerébe Levente.

Júniusi diplomakoncertjére már elkezdte a felkészülést, melyen Beethoven c-moll zongoraversenye és Bartók zenekarra írt Concertója is elhangzik majd. A zongoraverseny szólistája Magyar Valentin, fiatal, tehetséges zongorista lesz.

(A borítóképen: Zsíros Levente: Azért döntöttem a vezénylés mellett, mert nagyon szeretek emberekkel közösen együtt dolgozni és zenélni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában