online koncert

2021.02.09. 15:30

Cziffra-emlékév Miskolcon a komolyzene csillagaival

Miklósa Erika, Balázs János és Horváth István ad online koncertet a Művészetek Házában március 8-án.

Hegyi Erika

Forrás: GMS

Ebben az évben Magyarországon hivatalosan emlékév keretében ünnepeljük Cziffra György, a világhírű magyar zongoraművész születésének 100. évfordulóját. Az emlékévet az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével hazánkban és a nemzetközi zenei élet legjelentősebb városaiban – Párizs, Genf, Moszkva, London, Bécs, New York – emlékeznek meg a zongoraművészről. Mindez magyar és nemzetközi szakmai szervezetek, zenekarok és a világ legismertebb művészeivel együttműködésben történik. Cziffra György örökségén keresztül alkalom nyílik nemzetközi szinten is felhívni a figyelmet hazánk kulturális sokszínűségére és annak jeles képviselőire.

Az emlékévben hallhatunk ősbemutatót, legendás előadóművészeket, az improvizáció mesterereit, a jövő tehetségeit és hazánk kiemelkedő gondolkodóit.

Öt koncert

A Filharmónia Magyarország társszervezésében öt különleges hangversenyt hallhat 2021 tavaszán a közönség a Cziffra György-emlékév keretein belül. Olyan fantasztikus művészeket köszönthetnek a színpadon, mint Balázs János, Miklósa Erika, Tompos Kátya, Lajkó Félix vagy Horváth István.

Miskolcon március 8-án este 7 órától a Művészetek Házában Miklósa Erika, Balázs János és Horváth István közös estjét láthatja-hallhatja a közönség az emlékév alkalmából, de csak online, tudtuk meg a Filharmónia Magyarország miskolci irodájában.

Három éve lépett először együtt közönség elé Miklósa Erika és Balázs János, hogy megkeressék azt a közös hangot, amely mindkettejük zenei területének, az opera műfajnak és a zongorairodalomnak is a sajátja. Magától értetődő módon talált egymásra e két világ és a két előadó, hiszen az opera- és a zongoraművészet is fénykorát élte a romantika korában, s újbóli fellángolását a múlt évszázadban. A koloratúrszoprán énekesnő, akit tavaly a Halhatatlanok Társulatának tagjává választottak, most a kiváló tenorral, Horváth Istvánnal és a Kossuth-díjas zongoramű- vész partnerével műfaji kötöttségek nélkül, áriákból, népszerű dalokból és virtuóz átiratokból építi fel a műsorát.


Az élő közvetítés megtekinthető a Filharmónia Magyarország Facebook-oldalán, YouTube-, illetve " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Vimeo-csatornáján.

További streamelésekről, hangversenyekről az oldalon, valamint a Filharmónia Magyarország Facebook-oldalán lehet tájékozódni.


Cziffra György (Budapest, 1921. november 5. – Longpont-sur-­Orge, Franciaország, 1994. január 15.) Magyar Örökség díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész, az egyik legjelentősebb és világszerte ismert magyar zenei előadóművész.

(A borítóképen: Balázs János zongorajátékát a Bartók Plusz Operafesztivál közönsége is élvezhette 2019-ben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában