Rendhagyó Diákutaztatási Program

2020.11.18. 10:00

Történelmi helyekre utazhattak

Hatezer középiskolás vehetett részt kirándulásokon a Rákóczi Szövetség programja keretében.

Kiss Daniel

20200927 Pákozd Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Pákozdi Katonai Emlékparkban a Honvédfesztivált. Megemlékezés a Pákozdi csatáról - hagyományőrzők által imitált csatajelenettel A képen: Pap György hagyományőrző huszár és Páli Csaba hagyományőrző huszár alezredes, a Fehérvári Huszárok Egyesülete számvevője Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Pesti Tamás

A Nemzeti Összetartozás Éve és az október 23-i nemzeti ünnep kapcsán idén is pályázatot hirdetett a Rákóczi Szövetség, mely a magyar kultúra, a magyar nyelv és a magyar közösségek ügyét segíti immár három évtizede a Kárpát-medence és a világ magyarságának szolgálatában.

Az anyaországi és külhoni magyar fiatalokkal is foglalkozó szervezet szeptemberben meghirdetett Rendhagyó Diákutaztatási Programja keretében 190 kirándulást bonyolítottak le több mint hatezer diák részvételével szeptember és november között. A szervezet célja – megfogalmazásuk szerint – a középiskolás korúak magyarságtudatának fejlesztése, hogy minél több olyan impulzus érje ebben a korban őket, ami abban segít, hogy magyarságukra értékként tekintsenek.

Rendkívüli helyzetben

A program céljaként a járvány­ügyi szabályokhoz igazodva látogathatták a résztvevő diákok a magyar történelem meghatározó eseményeihez kapcsolódó belföldi helyszíneket. A pályázat elnyerésének feltétele a XX. századhoz kapcsolódó helyszín meglátogatása volt, így pályázó intézmények az első világháború, a trianoni országvesztés, a holokauszt, a nemzetiszocialista és kommunista diktatúrák áldozatai, valamint az 1956-os forradalom és a kitelepítések egy emlékhelyét meglátogatva juthattak 300 ezer forintos keretösszegű utazási támogatáshoz a Rákóczi Szövetségtől.

Tavaly 600 középiskola 22 ezer diákja vett részt, azonban a Rákóczi Szövetség az idei rendkívüli helyzet miatt a megszokotthoz képest nem szervezhette kirándulásait határokon túlra.

Megyénkből a Miskolci Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Informatikai Technikuma, a Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Kereskedelmi és Idegenforgalmi Technikuma, Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma nyerték el a pályázatot. Az anyaországi diákok a Rákóczi Szövetség közleménye szerint többek között felkereshették a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyét, a Recski Nemzeti Emlékparkot, a Pákozdi Katonai Emlékparkot, a Terror Háza Múzeumot, a Trianon Múzeumot. A program keretében külhoni tanulók is meglátogathatták a történelmi Magyarország emblematikus helyszíneit.

(A borítóképen: Hagyományőrzők a Pákozdi Katonai Emlékparkban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában