interjúkötet

2020.09.09. 11:00

Sikeres roma nő vagyok – életutak interjúkban

A Sikeres roma nő vagyok címmel megjelent interjúkötetet szombaton mutatták be.

Detzky Anna

Fotó: Detzky Anna

A szervező Diverse Youth Network moderátora, Szajkó Cintia beszélgetett a könyvben bemutatkozó hölgyek közül hárommal igen bensőséges témákról a Grabovsky Coworking közösségi irodájában.

Nincsenek elveszve

Csorba Mónika szociológus, a Miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium tanulmányi vezetője, Gulyás Klára kulturális antropológus, doktoranduszhallgató, az Episztémé Egyesület elnöke és Lajhóné Tóth Andrea szociális munkás, az Autonómia Alapítvány munkatársa vállalta a nyilvános szereplést.

A rendező szervezet olyan egyénekkel, illetve csoportokkal foglalkozik, akik a társadalom perifériájára szorultak. Több projektjük kapcsolódik a romákhoz. A kötetet az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta – ismertette Szajkó Cintia.

Hiánypótló motivációs eszköz lehet az interjúkötet a példakép nélküli korban.

– A célunk, hogy a könyvekkel is inspiráljuk a fiatalokat. Legyenek előttük pozitív minták, eszközt adjunk a roma gyerekekkel dolgozók kezébe. A többségi társadalom számára pedig szemléletformálók lehetnek a kötetek. Ugyanis olyan emberek életútját olvashatjuk ezekben, akik a nyomorból jutottak el a többdiplomás, értelmiségi, jó pozícióban dolgozó státuszig. Tudjuk, hogy a 12–18 év közötti roma lányok csoportja a legveszélyeztetettebb csoport. Ki vannak téve annak, hogy korán válnak anyává, és lemorzsolódnak az iskolából. Szeretnénk bemutatni, hogy még ilyenkor sincsenek elveszve, mindennek ellenére sikeres családanya, diplomás nő és nagymama válhat belőlük – mondta a moderátor.

(A borítóképen: Csorba Mónika, Lajhóné Tóth Andrea és Gulyás Klára)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában