emlékezés

2020.09.29. 11:00

Pompás lakomával oldották a feszültséget Diósgyőrben

Az olasz és a magyar kultúra találkozását elevenítette fel a vár hétvégi programja.

Novák Krisztina

Aranysarkantyús Lovagrend bemutatója

Fotó: Bujdos Tibor

A Diósgyőri várban a velencei békekötésre emlékeztek szombaton. Arra a történelmi pillanatra, amikor a vár felkerült a világtörténelem térképére.

Az esemény dr. Lovász Emese régész előadásával kezdődött, akitől megtudtuk, hogy 1381-ben a Velencei Köztársaság követsége élén a dózséval eljött Diósgyőrbe, mert Turinban (mai nevén Torinóban) megkötötték – a több évtizedes háborúskodást lezáró – békét. Ennek aláírása itt történt, mert Nagy Lajos király egyenesen a Diósgyőri várba rendelte Velence követeit.

Mindenki, aki számít

– A hatalmas ünnepségen itt volt az ország színe-java, az összes főember – tudtuk meg dr. Lovász Emesétől. – Érkeztek a püspökök, a bánok, a nádor és az országbíró, tehát mindenki, aki akkoriban az ország „krémjének” számított. Több száz ember volt ekkor a várban, a kíséretet is beleszámítva pedig összesen legalább ezren érkeztek.

Pompás öltözetű követek, szemet gyönyörködtető kincsek hirdették Velence nagyságát és behódolását a Lovagkirály előtt. Az elszállásolásukkal sem volt gond, akkoriban ugyanis nem akkora volt a vár területe, mint napjainkban, hanem egészen a Szinváig tartott, és rengeteg épület tartozott még hozzá.

A szombati előadást követően a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend – a korabeli szokásokat hűen ábrázolva – bemutatta a békekötés ünnepélyes részét, amikor egy igazi középkori lakomával oldották a feszültséget és zárták le a tárgyalásokat.

(A borítóképen: Ilyen lehetett a békekötés ünnepélyes része 1381-ben – a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend bemutatója szerint)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában