Interjú: Szászné Pónuzs Krisztinával

2020.09.29. 16:00

„Megpróbáljuk túlélni ezt a nehéz évadot”

A Miskolci Szimfonikus Zenekar lázméréssel kezdi a munkát, és plexifalak között próbál. Interjú: Szászné Pónuzs Krisztinával, a Miskolci Szimfonikus Zenekar ügyvezetőjével.

Hegyi Erika

20200924 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Riport: Szászné Pónuzs Krisztina a Miskolci Szimfonikus Zenekar ügyvezetője.

Fotó: Bujdos Tibor

Az előadó-művészetnek sem tesz jót a koronavírus-járvány, de ennek ellenére a Miskolci Szimfonikus Zenekar sikeresen zárta az elmúlt évadot. Az idei is elindult, és a zenekar ügyvezetője, Szászné Pónuzs Krisztina nagyon reménykedik, hogy minden megtervezett koncertet megtarthatnak akkor és ott, ahogy az a programfüzetükben szerepel.

Elkezdődött a zenekar új évada, de a jövő bizonytalan. Hogyan lehet így tervezni?

Régebben az volt az általános vélekedés, hogy a zenekar jó munkahely, mert programja hosszú távra tervezhető. Ez azonban most egyáltalán nem igaz. Az előző évadunkat viszonylag normálisan le tudtuk zárni, a szokásos Promenád koncertünket is megtartottuk, és előkészítettük, majd elindítottuk a következő évadot. Természetesen, a többi zenekarhoz hasonlóan, mi is azt szeretnénk, hogy az élet normális kerékvágásban haladjon. Ezt igyekszünk is hellyel-közzel megvalósítani, mindaddig, amíg a járványügyi szabályok ezt megengedik. Jelenleg úgy tervezünk, hogy minden bérletes hangversenyünket megtartjuk. A tavalyihoz képest kicsit kevesebb bérleten kívüli koncertet tervezünk, és ezúttal nem törekszünk a bérletek és jegyek maximális értékesítésére. A helyzethez képest egyébként elégedett vagyok a megvásárolt bérletek számával. Persze örülünk, ha néhány jegyet még el tudunk adni egy-egy koncertre. Szeptember 28-án indul a bérletes szezonunk a Tűzvarázs bérlet első hangversenyével. Vendégünk lesz Boldoczki Gábor trombitaművész, a karmester pedig Antal Mátyás, a zenekar művészeti vezetője. A jelenlegi szabályoknak megfelelve egyelőre a Művészetek Házában meg tudjuk tartani a koncertjeinket, de várható, hogy óráról órára újra kell majd terveznünk.

Ezek szerint a közönség nagy része optimista volt, és megvásárolta a bérleteket?

Azt igazából nem tudjuk, hogy akik most nem vettek bérletet, miért nem vettek. Akik azonban több éve hangverseny-látogatók, ők elkötelezettek a zenekar irányába. Ők megpróbálják velünk átvészelni ezt a nehéz időszakot, mert tudják és érzik, hogy ez nekünk mennyire fontos, erre milyen nagy szükség van.

Az eddig megszokott, két bérletes sorozatra számíthat majd a hallgatóság?

Amint már említettem, a Tűzvarázs bérletünk szeptemberben indul, a Hangforrás pedig októberben. Utóbbi kicsit különlegesebb válogatás, nem mindennapi művek csendülnek fel ezeken a koncerteken, rendkívüli szólistákkal. A Hangforrás bérlet négy hangversenyt tartalmaz, a Tűzvarázs pedig hetet. Gondoltunk azokra is, akiknek több koncert fér bele a mindennapjaikba, és azokra is, akiknek kevesebb. A mostani évadban új bérletet is hirdettünk januártól. Tavaly vásároltunk egy kiváló minőségű, Yamaha CFX versenyzongorát. Ez a hangszer kap majd főszerepet új sorozatunkban, ami három koncertből áll. Amikor megtervezzük a bérletes hangversenyeinket, azt is figyelembe kell vennünk, hogy a városban, a térségben mekkora a fizetőképes kereslet. A Yamaha bérletes esteken három zongoraművész lép fel. Január 18-án Kiss Péter. Ő volt velünk a Yamaha-szalonban, és segített kiválasztani a legmegfelelőbb hangszert. A koncert karmestere Cser Ádám lesz. A második Yamaha-koncertünket a tervek szerint február 22-én tartjuk. A szólistánk Gile Bae lesz, aki extravagáns zongoraművész Hollandiából. Vele Ravennában léptünk fel tavaly, és Antal Mátyás művészeti vezetőnknek nagyon tetszett a játéka. Ezért a művésznőt meghívtuk magunkhoz, ő egyébként koreai–holland származású. A koncertet most is Antal Mátyás vezényli. A harmadik Yamaha-koncertünket pedig áprilisra tervezzük. Ez alkalommal két fiatalembernek adunk lehetőséget a bemutatkozásra, Ránki Fülöp zongoraművésznek és Rajna Martin karmesternek. Martin zenekari gyakorlatra járt hozzánk a Zeneakadémiáról, még nagyon fiatal, de ígéretes tehetség. A bérletsorozat műveit úgy állítottuk össze, hogy felölelje a klasszikus és a kortárs zeneirodalmat is.

Melyek azok a nagy nevek, amelyek bevonzzák a közönséget a hangversenyterembe ebben az évadban?

A mostani időszakban nagyon nehéz igazán nagynevű sztárokat meghívni, amibe természetesen az utazási korlátozások is közrejátszanak. De az első bérletes hangversenyünkre máris sikerült igazi sztárt megnyernünk. Három éve próbáljuk már Boldoczki Gábor trombitaművészt meghívni. Most végre sikerült. Rendszeresen visszajár hozzánk Thomas Herzog. Ő magyar gyökerekkel rendelkező, de Svájcban élő, világhírű karmester. Októberben itt lesz Lorenzo Castriota is, aki már vezényelt minket egy Promenád koncertünkön. Észak-Olaszországban él, de neki is vannak magyar kötődései, és már régóta vágyik rá, hogy újra dirigálhassa a Miskolci Szimfonikus Zenekart. Quen­tin Hindley pedig a Párizsi Konzervatórium növendéke volt, aki karmesterkurzuson vett részt nálunk évekkel ezelőtt, de azóta is tartjuk vele a kapcsolatot. Ő most a Lyoni Operában karmester, két évvel ezelőtt vezényelte a miskolci szimfonikusokat a Champs-Élysées Színházban. Szólistánk lesz még Szabadi Vilmos hegedűművész, akit szintén nem kell bemutatnom a hangverseny-látogatóknak, hiszen nemzetközi szinten is nagy névnek számít. Különlegesnek ígérkezik a Ljubljanai Fesztivál igazgatójának, Darko Brlek klarinétművésznek őszi fellépése is.

A zenekar az utóbbi években igyekezett minél több rendhagyó koncertet adni, különleges helyszíneken, különleges módon. Törekvésük elérte a célját, azaz olyanokat is sikerül bevonzani a koncertterembe, akik azelőtt nem voltak hangverseny-látogatók?

A közelmúltban volt egy ifjúsági hangversenyünk, ami a Hang-Ár nevet kapta. Igaz, egy kicsit ezt is át kellett alakítanunk, mert a kóruséneklés most nem ajánlott. Ezért az Egressy–Erkel Zeneiskola ifjú szólistái léptek színpadra a zenekarral. A koncert végén éppen arról beszélgettem a kollégákkal, hogy bár nagyon nehéz helyzetben lévő zenekart vettem át öt évvel ezelőtt, de pont erre az évadra éreztem úgy, hogy minden, amit annak idején kitaláltunk, elterveztünk, sikerült. Sokan megismertek minket, keresnek bennünket, sok követőnk van a közösségi oldalon. Ez azt jelenti, hogy növekszik a komolyzene elfogadottsága. És ha még azt is figyelembe vesszük, hogy nem kiemelt régióban működünk, ahol az emberek mindennapi tevékenységéhez hozzátartozik a koncertlátogatás, akkor azt mondom, hogy nagyon szép eredményeket értünk el. A járvány miatt viszont úgy érzem, hogy kezdhetünk mindent elölről. Mert ha a koncertlátogatók mindennap azt hallják, hogy hangversenyterembe menni veszélyes, akkor mi bármit csinálhatunk, nem fognak eljönni a programjainkra. Annak azonban nagyon örülök, hogy azt tapasztaljuk, változott a közönség korfája. Persze most is sokan vannak az idősebb korosztályból, de egyre több fiatal is látogatja a koncertjeinket. Tehát az iskolai programok az ifjúsági és gyerekeknek szóló koncertjeink meghozták a gyümölcsüket. A középiskolás korosztályból való közönségünket meg is tudjuk tartani. Nagyon remélem, hogy jövőre már nem kell a járvány miatti gondokkal foglalkoznunk.

Anyagilag hogyan érintette a zenekart a tavaszi karantén és a jelenlegi költségvetési elvonás?

Úgy fogalmaznék, hogy volt már ennél sokkal rosszabb évünk is, pedig akkor még szó sem volt karanténról. Most azonban különleges helyzet van. Ha az elmúlt évadot nézzük, akkor azt kell mondanom, hogy sikeres volt. Annak ellenére, hogy március közepétől nem játszhattunk, 74 koncertet tartottunk, összesen 29 ezer néző előtt. Ezzel bőven teljesítettük a ránk nézve kötelező elvárásokat. Az évad tehát sikeres volt, az évünk azonban már nem annyira szép. A 12 hónapból 4 hónapig nem játszottunk, hiszen a nyár egyébként is holtszezon, és a szeptember sem a szokásos módon indult. A bevételünk is kevesebb lesz, hiszen nem értékesítjük a teljes nézőteret, épp az egészségügyi távolságtartás miatt. A költségvetésünket januárban csökkentették, ez év közepén pedig újra.

Hogyan próbál úgy a zenekar, hogy megfeleljen az egészségügyi szabályoknak?

Az előadó-művészetben nehezen értelmezhetőek ezek a szabályok, de igyekszünk mindent megtenni betartásuk érdekében. Tavasszal teljesen bezártunk. Most úgy indultunk el, hogy kis csoportokban, szólamonként próbáltunk, de a zenekarnak muszáj együtt is próbálni. Lázmérés és kézfertőtlenítés után kezdjük a munkát. A vonós és ütős kollégáknak kötelező a maszk viselése, de a fúvósoknál ez kivitelezhetetlen. Korábban is használtunk plexifalakat, akkor hangterelési célokból, most azonban visszaszereltettem őket járványügyi okok miatt. Ezúttal szünetet is gyakrabban tartunk, és sokszor szellőztetünk a próbateremben. Arra kérem a kollégákat, hogy aki náthás, fáj a torka, vagy egyéb tünetei vannak, egy-két napig maradjon otthon. Inkább hiányozzon, minthogy behurcolja a vírust.

Bármennyire is nehéz ez az év, de úgy tudom, az újdonságok nem maradnak el.

Annyira rányomja erre az évre a bélyegét a vírus, hogy igazából most a túlélésről szól az életünk. Azt hiszem, ezt az évet ki fogom törölni a naptáramból, mintha 2020 nem is létezett volna. Reménykedem, hogy 2021 már sokkal jobb lesz, és az évad második fele kicsit javít a helyzeten. De persze, azért tervezünk. Nőnapi meglepetésnek szánjuk a Bon-Bon Symphonic koncertünket. Ez a megszokottnál kicsit könnyedebb hangvételű. Bővítjük az alappalettánkat is. Az utóbbi években énekes előadásokat vittünk a Népkerti Vigadóba, most gitárestet szeretnénk zenekari kísérettel. De voltunk már ebben az évadban Edelényben kastélyszerenádon. Ezt is nagyon kedveljük, nagy szeretettel fogadnak bennünket. Boldogkőváralján várszerenádot adtunk, óriási élmény volt. Muzsikáltunk a Kerekdomb Fesztiválon Tállyán, tehát keressük a különleges helyszíneket, igyekszünk az egész megyében jelen lenni. A fővárosi Fényárnyék bérletünket is meghirdettük, igyekszünk ezt is életben tartani. Tehát folyton gondolkodunk, mivel lehetne még bővíteni, érdekesebbé tenni az évadunkat. De persze olyan ez, mint a folyamatos gazdasági növekedés. Végtelenül nem lehet fejlődni, mint ahogy azt a mostani év is megmutatta. Néha vissza kell térnünk egy alacsonyabb szintre, majd újból kezdeni. Azt szeretném, hogy ha kicsit szerényebben is, de végig tudnánk működni ebben az évadban, és eljutnánk a végére. Nekem ez a vágyálmom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában