orgonák éjszakája

2020.08.08. 21:30

Nagy meglepetést okozott a guruló orgona

Szombaton orgonamuzsika csendült fel olyan helyeken is, ahol a járókelők nem is számítottak rá.

Hegyi Erika

Fotó: Vajda János

Kissé csodálkoztak az emberek, amikor szombat reggel a Búza téri buszpályaudvaron megjelent az úgynevezett guruló orgona, de amint felcsendült a muzsika, többen is félbeszakították a közeli piacon a vásárlást, hogy megtudják, mi az oka az alkalmi koncertnek.

Szombaton tartották országszerte az Orgonák Éjszakáját (bár a program már kora reggel elkezdődött), melynek keretében templomok, terek, strandok, különleges helyszínek teltek meg muzsikával.

A Filharmónia Magyarország által szervezett rendezvénysorozat egyik fontos helyszíne Miskolc volt. Sztahura Ágnes és Balázs Márk orgonisták a zeneirodalom kedvelt és legszebb orgonadarabjait szólaltatták meg a Búza téri piacon, a buszállomáson, a Selyemréti Strandfürdőben, a diósgyőri Tündérkertben, a záróhangverseny pedig a belvárosi Szinva teraszon volt. Itt a két orgonaművész mellett fellépett Herczeg Zoltán és Regős Zsolt is, akik szintén orgonán játszottak, valamint a Fráter kórus.

Virággal köszönték meg

A buszállomáson adott orgonakoncert olyan nagy sikert aratott, hogy a végén a közönség soraiból többen is egy-egy szál virággal köszönték meg Sztahura Ágnesnek a rendkívüli zenei élményt.

Az orgonaművész az Északnak elmondta: nagyon jó ötletnek tartja a különleges helyszíneken adott koncerteket, és tudná javasolni akár a Filharmónia rendezésében, akár más rendezésben a további, rendszeres alkalmakat.

 

– Az emberek igazából így ismerik meg a hangszert, hisz manapság nem sok ember jár orgonakoncertre. Úgy gondolják, az templomi zene, és nem ismerik az orgonaművek gazdagságát. A kinti hangversenyekkel viszont sok emberhez el tudunk jutni, a járókelők megállnak, rácsodálkoznak, és talán a következő hangversenyre már beülnek – fogalmazott Ágnes, aki szombat este egy önálló orgonahangversenyt is adott az Isteni Ige Jezsuita templomban.

Szívesen jött

Balázs Márk is remek ötletnek tartja az Orgonák Éjszakáját, mert meglátása szerint az emberek egyre kevesebbet találkoznak azzal a szakrális térrel, ahol az orgona megtalálható és hallható. Ő már gyerekkorában kapcsolatba került az orgonával, hiszen egyházzenész családban nőtt fel. Főállásban ő is egyházzenész az egri ferences templomban, mellette az egri egyetem hallgatója, ének-zene szakon. Tavaly a hevesi megyeszékhelyen koncertezett az Orgonák Éjszakáján, de mivel az ottani hangszer már nem alkalmas a külső helyszíneken adott koncertekre, szívesen tett eleget a miskolci felkérésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában