festmény

2020.08.07. 08:30

Értékes ajándékot kaptak

A tokaji idősek otthonának adományozta több képét Simon M. Veronika.

Erdős József

Fotó: Erdős József

Harminc festményét adományozta Simon M. Veronika Cserhát-, Munkácsy- és Holló László-díjas festőművész, a Máltai Szent Lázár Katonai és Ispotályos Lovagrend dámája a tokaji idősek otthonának. Az eddig üres falakat ezentúl már a Simone néven alkotó festőművész alkotásai díszítik, a képek között csend­életek és tájképek is láthatóak.

Többfelé a világban

Simon M. Veronika munkássága kiemelkedő, több mint hatvan alkotótábort vezetett, és nyolcszáznál is több egyéni kiállítása volt már, amivel magyar rekorder lett. Magyarország mellett pedig olyan helyeken mutatta meg munkásságát, mint Bécs, Pozsony, Kolozsvár, Párizs, London, New York, Los Angeles vagy éppen Kairó.

Nem az első adományozás volt a Tokaji Időskorúak Otthonának tett felajánlása, korábban közel hatszáz festményét adta át tizennyolc ország közel kétszázhetven közintézményének. Alkotásai láthatók az Országházban és a Nemzeti Galériában, de Krím-félszigeten a szépművészeti múzeumban, a Vatikánban és New Yorkban, a kormányzói hivatal épületében is láthatóak képei. Munkássága során több mint tíz főoltárképet is festett, valamint mintegy kétszáz kötetet illusztrált.

A tokaji átadóünnepségen Májer János alpolgármester, a Máltai Szent Lázár Katonai és Ispotályos Lovagrend főtisztje köszöntötte a művészt és a vendégeket. Elmondta, a lovagrendből ismeri a művésznőt, egy hosszú beszélgetés alkalmával mutatta be neki a várost és intézményeit. Köszönetét fejezte ki, hogy a képek adományozásakor a tokaji intézményre gondolt, a csodálatos alkotások pedig szebbé teszik az otthon lakóinak mindennapjait.

Posta György polgármester az átadón Tokaj kiemelkedő kulturális szerepéről szólt. A városban ez a terület mindig kiemelt jelentőséggel bírt, amit jól mutat a kiterjedt és modern infrastrukturális hálózat is. A polgármester a város borával fejezte ki köszönetét a festőművésznek, amivel Tokaj kulturális örökségét öregbítette.

Gottfried Péter intézményvezető is köszönetét fejezte ki az adomány kapcsán, mint mondta, bízik abban, hogy a festmények nemcsak az épület belső falainak lesznek ékes díszei, de a lakók mindennapjait és mentális egészségük megőrzését is elősegítik.

Simon M. Veronika elmondta, örül annak, hogy már Tokajban is láthatóak munkái, így ő is büszke lehet arra, hogy a nemzetközileg is ismert történelmi kisvárosban helyet kaptak festményei. Ugyanakkor gratulált az intézményhez, azt mondta, örül neki, hogy ilyen figyelmes és méltó körülmények között gondoskodnak az idősekről Tokajban.

(A borítóképen: A falakat ezentúl a művész képei díszítik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában