Avasi kvaterka

2020.06.15. 17:30

Végre szabadon koccinthattak

Az avasi borászok megsínylették a járvány időszakát, de már újraéled a domboldal.

Hegyi Erika

Avasi Kvaterka

Fotó: Kozma István

A lengyelek, az oroszok, sőt a ausztráliaiak is rátaláltak már a történelmi Avas hűs pincéire és ízletes boraira. A lengyelek az esőben is táncolnak, a moszkvaiak a vendégkönyvbe beírják városuk neve mellé azt is, hogy Oroszország, hátha e kicsiny ország polgárai nem tudják, hol van Moszkva.

Mindezt szombaton tudtuk meg az Avasi Kvaterkán, ahol mi is kvaterkáztunk egy kicsit a borászokkal: az elmúlt hónapokról és a jövőről.

A város bora lett

Nagy Béla úgy mutatkozott be, hogy a Margit-pincészet alapítója, tulajdonosa és üzemeltetője. 1992-től „van a pincesoron”, és tulajdonképpen kényszerből kezdett el borászkodni. Abban az évben, bár rengeteg szőlője termett, nem volt szőlőátvétel. A termést nem önthette a Tiszába, így hát belevágott.

Mint fogalmazott, jól sikerült, de lehetne jobb is. Azt is elárulta, a járvány miatti bezártság az ő borászatát nem viselte meg túlságosan, a pincéjéhez udvar is tartozik, így a szabadban tudtak árulni. Talán még többen is jöttek az üres kannáikkal és távoztak a telivel, mint előtte. Mert egyébként, amikor nincsenek rendezvények, csak „kóbor lelkek” tévednek az avasi pincesorra. Igaz, hozzá távoli országból is eljönnek, az előbbi, lengyelekről és oroszokról szóló történetek is tőle származnak.

Megtudtuk tőle azt is, hogy korábban Mádon termelte a szőlőt, ma Miskolc környékén. A pinot blanc fehérbora volt már a város különdíjasa és a város bora is.

Végre a szabadban

Burgony Péterrel, az Avasi Kvaterka rendezvény egyik projektmenedzserével, a Miskolczi Borbarátok Társaságának tagjával is találkoztunk.

Felidézte: a járvány kezdete óta ez az első rendezvényük, amit végre a szabadban lehet tölteni egy kis sétával, borozgatással, beszélgetéssel. Igaz, az elmúlt hónapokban szerveztek online kvaterkát és online barangolást is az igazi találkozás helyett, sőt a bükki borászoknak az értékesítésben is segítettek, szintén online. De amikor a jó ismerősök és barátok újra találkozhatnak és beszélgethetnek, azt nemigen pótolhatja semmi. Az elmúlt két és fél hónap bezártsága elég témát szolgáltat a jó borokat kedvelő barátoknak.

– Azoknak a borászoknak, akiknek nincs online értékesítési lehetőségük, jelentős kárt okozott a járvány, mert tulajdonképpen megszűnt a forgalmuk. Ez főleg a bükki borászokat érintette, de már túl vannak rajta, és lassan újraindul az élet. Az online rendezvényeinkkel kapcsolatban egyébként az a tapasztalat, hogy azokra is szükség van, így kombináljuk majd a sétálós, borozgatós alkalmakkal. Lesz még az idén néhány rendezvényünk, és reméljük, hamarosan avathatjuk az új sétányokat. Nagyon várjuk – tette hozzá Burgony Péter.

Több marketing

Eközben a Bortanya nagy termében elkészül a Patvaros Borászat standja. Patvaros János, a borászat tulajdonosa arra világított rá, hogy a járvány után átértékelte vállalkozását. Mint fogalmazott, az avasi boros-gasztró fesztiválok igen jó lehetőséget nyújtottak a pincészetek számára. Kiderült: azért ez mégis csak törékeny dolog. Ezek után sokkal nagyobb hangsúlyt kell fordítania neki is a marketingre, önmaga és borai menedzselésére.

– Jó lenne több fejlesztés az Avason, bár az eddigiek is kiváló kezdeményezések. A város kezd erősödni a gasztronómia terén, erre lehet építeni. Megvannak a megfelelő szakemberek, a borászok, az éttermek, tehát a lehetőség adott – fogalmazott János. Megjegyezte: a turistákat egyébként is vonzza a rendkívül szép természeti környezetben fekvő Miskolc.

Borral és zenével Mádon

Az elmúlt szombaton Mádon is tartottak zenés-boros rendezvényt Jó éjszakát, Mád! címmel. A hagyományos, éjszakai fesztiválon a vendégek öt pince és vendéglátóhely ízletes borait kóstolgathatták, mellé finom ételeket fogyaszthattak. A jó hangulatot a különböző helyszíneken megtartott koncertek biztosították a Tokaji borvidék festői környezetben fekvő településén. Az est Mary-Anna fotókiállításával kezdődött a Demetervinnél.

(A borítóképen: A Bortanya terasza is a vidám beszélgetés és poharazás helyszíne volt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában