könyv

2020.06.08. 10:00

Regény Béres János tollából

A Gagybátorból indult furulyaművész kitér mezőkövesdi tevékenységére is.

Forrás: http://mezokovesd.hu/

Nemrégiben jelent meg a Kossuth-díjas Béres János „Elindultam hosszú útra” című életrajzi regénye. A kilencvenesztendős furulyaművész és párja, a cimbalomművész Szöllős Beatrix közel ötven évig volt kapcsolatban Mezőkövesddel. A művész testvérével, Béres Ferenc népdalénekessel együtt az abaúji Gagybátorból indult, bejárva a nagyvilágot.

A könyvből először a művész gyermekkorával ismerkedhetünk meg – tudtuk meg Csirmazné Cservenyák Ilona volt könyvtárigazgatótól. Bemutatva a nótafa édesanyját, a Magyar Operaházba is meghívást kapott édesapját, nagyszüleit, a sárospataki albérletet és a miskolci diákéveket. Kisgyerekként a mezőkövesdi summások gyönyörű éneke révén került közel a népzenéhez, amely hamarosan kibővült a táncszeretettel, majd csatlakozott a kezdetleges készítésű „jávorka” furulya, nagyszerű előadásai végleg meghatározták egész életét. A konzervatórium és a főiskola elvégzése után a világot járta furulyaszóval. Itthon a népzene tolmácsaként tevékenykedett. Jeles munkát végzett az Állami Népi Együttesben, oktatott, tanfolyamokat szervezett, megalakította a Béres Népi Kamaraegyüttest és a Béres Triót, a furulyásoknak 1954-ben tankönyvet állított össze. Dolgozott a rádióban, nagy szerepe volt abban, hogy az ország lakossága megismerhette az egyes területek népzenei szokásait. Sikereinek irigyei is voltak, akiknek köszönhetően többször tört meg pályafutása. Vallja, a nehézségeken az segítette át, hogy megtartotta a hitet, táplálta a remény, vezéreszméje gyermekkorától a szeretet lett.

Második otthon

A kötetben „Mezőkövesd, a második otthonom” címmel egy fejezetben foglalja össze a városban végzett kulturális munkáját. Föleleveníti a rádiófelvételeket, azt, hogy Szilágyi János, az akkori járási tanács elnöke fölkérte, jöjjön Kövesdre, és segítse a matyó kultúra ápolását. Szó esik a táncpróbákról, Suha Balogh Józsefhez és Gari Takács Margit népművészekhez fűződő barátságáról.

A kötetet Laboda Kálmán Furulyád szól című verse zárja. A könyvhöz egy lemez is társul, amelyen borsodiak, köztük mezőkövesdi, szentistváni és tibolddaróci előadók is megszólalnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában