matyó hagyomány

2020.06.26. 12:00

Nálunk a néptánc összefér a charlestonnal

Napjainkig ápolja a matyó hagyományokat a helyi idős közösség tánckara.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

A matyó nagymamák a bezártságban is gyakorolták otthonukban a tánclépéseket.

Eddig kétszer volt lehetőségük más helyszínen a Matyó Népművészeti Egyesületnél találkozni, de a héten már visszatérhettek eredeti helyükre, a közösségi házba.

Lelkesedéssel indultak

– Mindenkinek hiányzott a közösség és a mozgás. Annak ellenére, hogy hetvenévesek vagyunk, nagyon szeretünk táncolni. Most, hogy újra lehet találkozni, ismét rendszeresítettük a heti próbákat a tizenhat fős tánckarral, amelyben három férfi tagunk van – mondta Varga Józsefné, a Matyó Nagymama Klub Egyesület vezetője. – A veszélyhelyzet idején telefonon és interneten tartottuk a kapcsolatot a közösségi médián keresztül. Bár a karantén alatt senki nem lett beteg, de az első próbán akkora volt a lelkesedés, hogy az egyik hölgynek máris kiment a bokája.

Még itt vagyok!

Készülnek a nyári fellépésre, és szeretnék megszervezni a 20. Halló, még itt vagyok! találkozót is.

– Húsvétra egy új, pörgős tánccal készültünk, a matyó bokrétával, de ezt már nem sikerült bemutatnunk. Most gőzerővel annak fogtunk újra neki. Viszont a repertoárunkban nemcsak néptánc, hanem például charleston, spanyol tánc és palotás is van, és gyakran énekelünk is. Augusztusban már lehet, hogy felléphetünk a városi megemlékezésen, ahol ismét felvehetjük a népviseletünket. Szombaton pedig templomi búcsúba megyünk majd ugyanebben a ruhában, de csak mint résztvevők. Emellett minden évben mi szervezzük a Halló, még itt vagyok! nyugdíjas-találkozót. Erre az egész országból és Szlovákiából is szoktak jönni hozzánk – fejtette ki a klubvezető.

Külföldi fellépések

A próbákon kívül szabadidős programokat is szerveznek a tágabb baráti körnek.

– Havonta egyszer szervezünk klubnapot a 45 főből álló egyesület tagjainak. Mindig megünnepeljük a születés- és névnapokat, eszünk, iszunk, vendégeket hívunk, bográcsozunk, és szívesen járunk kirándulni és várost nézni is. Simontornyán voltunk tavaly, ahová az ottani nyugdíjasklub hívott meg bennünket, akikkel jó kapcsolatot ápolunk. A helyi aktív idős közösségeket is ismerjük. Létezik egy profi néptáncosokból álló csoport a városban, viszont a mi tánckarunkhoz azok is tudnak csatlakozni, akik teljesen kezdők. Fellépési lehetőségeket szinte az ország minden területén kaptunk már, de jártunk Törökországban és Indiában is – részletezte Varga Józsefné.

(A borítóképen: Ápolják a matyó hagyományokat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában